Spaan ziet Fitz-Jim voorzichtig spelen: 'Je ziet zijn onbevangenheid vervagen'

door Jesse ter Haar 138

Bron Het Parool

Spaan ziet Fitz-Jim voorzichtig spelen: 'Je ziet zijn onbevangenheid vervagen'

door Jesse ter Haar 138

Bron Het Parool

Henk Spaan is van mening dat Ajax er goed aan zou doen om Kian Fitz-Jim in Jong Ajax te laten rijpen. De columnist van Het Parool ziet dat de middenvelder talent herbergt, maar de druk die bij het spelen in Ajax 1 komt kijken, kan hem nog zwaar vallen.

De rechtsbenige middenvelder is 21 jaar oud. In 2019 kwam hij in de jeugdopleiding van Ajax terecht, waarna hij meerdere jeugdelftallen doorliep én al in Jong Ajax speelde. Vorig seizoen werd Fitz-Jim door Ajax aan Excelsior verhuurd, maar van die huurperiode keerde hij vervroegd terug.

Ajax besloot in januari dat Fitz-Jim nodig was om gaten binnen de selectie op te vullen, maar een belangrijke rol speelde hij sinds zijn terugkeer niet. Sinds zijn terugkeer in Amsterdam speelde hij in het seizoen 2023/2024 in totaal 39 minuten in de Eredivisie. Wel maakte hij vaker dan eens de negentig minuten vol in de Keuken Kampioen Divisie, het tweede niveau van Nederland.

Fitz-Jim, Faberski en Alders

Een seizoen later speelt Fitz-Jim een grotere rol, maar Spaan vraagt zich af of hij daar klaar voor is. Hij vergelijkt zijn situatie met die van toptalent Jan Faberski. 'Faberski is achttien. Is hij klaar voor het eerste? Hij is in staat om dit seizoen af en toe in te vallen bij Ajax 1. Dat brengt me op het fenomeen "jonge, talentvolle speler". Fitz-Jim behoort tot die categorie. Hij is er rijp voor om tegen het eind van dit seizoen een paar keer in de basis te starten.'

Het lijkt de columnist een betere weg voor de Ajacied, simpelweg omdat hij volgens Spaan niet klaar is om de druk van het spelen in Ajax 1 op zijn schouders te krijgen. 'Om hem nu het gewicht van het elftal op de schouders te laten torsen, is vroeg. Iniesta was achttien toen hij debuteerde, maar pas op zijn twintigste speelde hij een vol seizoen', weet Spaan nog.

Vooralsnog oogt het spel van Fitz-Jim in Ajax 1 vlak, zo is de schrijver van mening. 'Nu Fitz-Jim zo vaak moet starten speelt hij voorzichtig, komt wel tussen de linies, maar kaatst hij de bal vooral terug. Je ziet zijn onbevangenheid vervagen. Laat hem rijpen in Jong Ajax, naast Faberski en Alders, de jongens voor de toekomst. Maandag moest Faberski uitzieken, maar de invalbeurt was uitstekend.'

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.