In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.
Dit is mijn tweede seizoen als jeugdwatcher van Ajax Showtime, maar het - weliswaar vaak op afstand - volgen van de Ajax-talenten deed ik al langer. Het winterse fenomeen van spelers die doorschuiven naar een oudere lichting was mij dan ook bekend. Tot mijn verbazing gebeurde dat het afgelopen seizoen nauwelijks. Dit seizoen wordt er wel doorgeschoven en dat past bij de filosofie van Marijn Beuker.
Director of Football Beuker is een intrigerende man om te volgen. Hij houdt er een interessante filosofie op na en weet die aan de hand van een hoop beeldspraak goed uit te leggen. Beuker was onlangs te gast in de Pantelic Podcast en hij schoof niet onder stoelen of banken dat hij graag over de talententraining voor ‘high-potentials’ wilde hebben - de trainingsgroep van grote talenten uit verschillende lichtingen die een keer per maand samenkomen. En dat gebeurde dan ook.
Het is een van de veranderingen die hebben plaatsgevonden sinds zijn komst. De enthousiaste Beuker zelf verklapte overigens dat het gekopieerd is van het grote Liverpool. De enige jeugdwedstrijd die ik ooit zag tussen Ajax en Liverpool eindige in 10-0, maar toch denk ik niet dat ze achterlijk zijn daar aan de westkust van Engeland.
De gedachten achter de trainingen zijn echter interessanter dan de oorsprong van het idee. Beuker legde de drie voordelen haarfijn uit: toptalenten van verschillende lichtingen wennen aan elkaar, ze zien wat er gevraagd wordt op het hoogste niveau (Francesco Farioli en zijn staf, en Louis van Gaal leidden de training al eens) en het zorgt ervoor dat de toptalenten niet op hun lauweren gaan rusten. Elke maand gaat immers de lat omhoog, en de toptalenten moeten zich telkens opnieuw bewijzen. De speciale talententraining is onderdeel van de anti-‘zesjescultuur’ die bij Ajax en topsport hoort, aldus Beuker.
Een heldere uitleg van Beuker over de voordelen van de trainingen en de cultuur die ik zelf maar even anti-zesjescultuur noem. Een ‘acht’ (bovenkant lichting) moet een ‘negen’ worden en voor de ‘vier’ is een andere oplossing: doorselecteren. Deze gedachte zie je ook tijdens wedstrijden. Ik moest gelijk denken aan O15-trainer Rik Verhage, die ook te gast was bij de Pantelic Podcast. Tijdens wedstrijden richt hij zich opvallend vaak op Eniola Owolabi en Denzel Darko, twee toptalenten uit zijn elftal.
Doorschuiven kan niet uitblijven
De talententraining voor ‘high-potentials’ is een mooi middel om de toptalenten extra aandacht te geven, maar er is meer. Naast leren presteren, heer en meester worden over tijd en ruimte, is ook intensiteit belangrijk voor talenten. In de geest van de anti-zesjescultuur en de eerdergenoemde belangrijke aspecten, lijkt het doorschuiven van de grootste talenten heel logisch.
En waar vorig seizoen spelers als Aaron Bouwman en Sean Steur het hele jaar in Ajax O17 speelden, sloegen zij dit seizoen Ajax O19 over en schoven door naar Jong Ajax. Steur debuteerde vorig seizoen al voor Jong Ajax en Aaron Bouwman maakte wat minuten voor Ajax O19, maar van echt doorschuiven was geen sprake. Levi Acheampong ging aan het einde van het seizoen - na de Future Cup - naar Ajax O17, maar verder gebeurde het niet. De talenten die al meerdere jaren een lichting hoger speelden (Steur, Emre Ünüvar, Lucas Jetten en de naar Feyenoord vertrokken Jivayno Zinhagel) daargelaten. Jeshurun Simeon is nog een voorbeeld uit de huidige voetbaljaargang. Hij ging direct van Ajax O15 naar Ajax O17.
Ajax-talenten op de shortlist
Het nadeel van doorschuiven is natuurlijk dat er ook lichtingen zwakker worden, maar uiteindelijk staat alles in het teken van individuele ontwikkeling. Dit seizoen valt op dat er veel meer spelers met enige regelmaat meedoen met een hogere lichting. Bij Ajax O16 deden in competitieverband al zeven O15-spelers mee, Abdellah Ouzane en Nafairon Landvreugd waren al respectievelijk zeven en drie keer op pad met Ajax O17 en Levi Acheampong mocht tweemaal ruiken aan Ajax O19.
Er worden na de winterstop echter ongetwijfeld talenten definitief overgeheveld. Na Steur en Verkuijl is de kans groot dat Rayane Bounida de derde speler wordt die gedurende het seizoen van Ajax O19 naar Jong Ajax gaat. O17-speler Acheampong staat op de nominatie om de plek van Bounida bij Ajax O19 in te vullen. Vervolgens moet het gek lopen als Ouazane de carrousel der tienen niet compleet maakt door van Ajax O16 de stap naar Ajax O17 te zetten. Voorlopig zijn er echter nog geen knopen doorgehakt.
Het doorschuiven past perfect in de huidige lijn der ontwikkelingen omtrent de jeugdafdeling van de club. Als onderdeel van het extra pakket, dat bovenop een ‘extreem goed basispakket’ komt. Ik geloof in de voordelen van dat andere extra pakket: de talententraining voor ‘high-potentials’. Zoals Verhage aangaf: op het veld komen en daar Farioli ziet staan, dat zorgt enerzijds voor knikkende knieën, maar geeft de talenten anderzijds een enorme boost. En dat allemaal op het gesloten trainingsveld waar normaal alleen de selectie van Ajax 1 zijn opwachting maakt.
Ajax zou er goed aan doen om een aantal talenten door te schuiven en gezien de casussen Steur, Bouwman en Simeon, is de technische leiding er niet vies van. Er wordt in ieder geval duidelijk meer doorgeschoven dan het afgelopen seizoen en dat is mooi om te zien. Het lef hebben om O15-speler Owolabi in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen voor Ajax O16 in de basis te zetten, dat past bij Ajax.
Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)
Plaats reactie