Ajax beloont vele vuile meters van persoonlijke favoriet Johnson

door Bram Bark 28

Bron Ajax Showtime

Ajax beloont vele vuile meters van persoonlijke favoriet Johnson

door Bram Bark 28

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Jinairo Johnson heeft zijn eerste profcontract getekend bij Ajax, dat hem tot 2027 aan de club verbindt. Bij de meeste fans zal zijn naam inmiddels bekend zijn. Johnson maakte namelijk furore tijdens de Future Cup, maar was ook in de overige wedstrijden belangrijk voor Ajax O17. Jeugdwatcher Bram Bark legt hem onder de loep

Johnson is een talent dat al lang in de Amsterdamse opleiding speelt. De middenvelder zette op zesjarige leeftijd zijn eerste stappen op Sportpark de Toekomst. De inmiddels zeventienjarige Johnson doorliep zodoende vrijwel de hele jeugdopleiding. Aankomend seizoen is zijn laatste seizoen in de jeugd. Hij begint namelijk in Ajax O19.

Johnson kan terugkijken op een uitstekend seizoen. Het talent was in de eerste helft van het seizoen een dragende kracht bij O17, met als resultaat dat hij in de winterstop werd doorgeschoven naar Ajax O18. Daar lukte het Johnson nog niet om een vaste basisplaats te veroveren. Komend seizoen ligt een basisplaats wel in de lijn der verwachting.

Type speler

Johnson begon zijn nog prille voetbalcarrière als centrale verdediger en werd vanaf de O15 steeds vaker ingezet als controlerende middenvelder. Ondanks dat hij nog steeds regelmatig als centrale verdediger opereert, is nummer zes zijn primaire positie geworden. En gezien zijn kwaliteiten is dat logisch. Johnson is niet de nummer zes die het spel dirigeert en opvalt met technische hoogstandjes, maar wel een nummer zes die medespelers beter laat spelen.

Johnson is een fysiek sterke speler die graag vooruit verdedigt. Die eigenschap in combinatie met een uitstekend verdedigend inzicht, maakt dat hij veel tegenaanvallen voorkomt en daarmee aanvallen in leven houdt. Johnson zorgt met de vele ‘vuile’ meters die hij maakt dat het team beter rendeert. Misschien is hij op het eerste oog geen typische Ajax-speler, maar hij zorgt wel voor de nodige balans op het middenveld.

Keer op keer was Johnson een van de beste spelers, zo niet de beste, op het veld bij Ajax O17. Zijn afwezigheid in de tweede seizoenshelft kwam het spel van de ploeg dan ook niet ten goede. Tijdens de Future Cup kon trainer Michael Lamey gelukkig een beroep doen op Johnson, die zijn ploeg naar de winst hielp en ook persoonlijk succes kende. De jongeling werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi en werd met drie doelpunten gedeeld topscorer.

Zichtbaar door afwezigheid

Dat hij vaak ontbrak bij Ajax O17 in de tweede seizoenshelft was een beloning van Johnsons hele goede eerste seizoenshelft, maar ook tijdens zijn afwezigheid werd duidelijk hoe goed de soms wat ondergewaardeerde Johnson eigenlijk is. Ajax O17 kreeg aanzienlijk meer gevaarlijke counters tegen, en ik durf wel te stellen dat zijn afwezigheid een grote impact had. Met zijn prestaties werd hij een van de natuurlijke aanjagers van het elftal.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.