LIVE 14.30 uur | Ajax O19 - PSV O19 (1-1)

door Mike van Weert 136

Dit is het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 5 oktober 2024. Er staan twee toppers op het programma op de Toekomst, aangezien zowel Ajax O19 als Ajax O15 het op zullen nemen tegen de leeftijdsgenoten van PSV. De ploegen van Willem Weijs en Rik Verhage zijn beide nog ongeslagen, en willen hun reeks uitbreiden tegen de Eindhovenaren. Elders in Nederland speelt Ajax O17 uit bij Sparta O17 en gaat Ajax O16 op bezoek bij PEC Zwolle O16.

FT | Ajax O15 - PSV O15 (3-4)

Ajax O15 heeft thuis tegen PSV O15 een voorsprong van twee doelpunten weggegeven en voor het eerst dit seizoen verloren (3-4). In een doelpuntrijk duel kwam de ploeg van Rik Verhage voor rust met 2-0 voor, maar na rust werden de Eindhovenaren sterker en wisten ze het duel om te draaien. Denzel Darko was met twee assists en een doelpunt de gevierde man bij Ajax, maar het mocht dus niet baten.

De wedstrijd tussen Ajax en PSV begon wat later, aangezien de Eindhovenaren vertraging op hadden gelopen door files onderweg. Toen de wedstrijd eenmaal onderweg was schoten de Amsterdammers ook direct uit de startblokken. Darko wist met een subtiel balletje Ilai Grootfaam de diepte in te sturen, waarna de middenvelder met een puntertje de keeper van PSV wist te verschalken.

Het duurde ook niet lang voordat Ajax de tweede goal in het net wist te prikken. Opnieuw was het Darko die bij het doelpunt betrokken was. De aanvaller wist in de elfde minuut met een goede actie langs zijn tegenstander te rennen, waardoor hij rustig de bal terug kon leggen. Miles Aalbelsberg stond op de juiste plek om de 2-0 op het scorebord te zetten.

Pas na het tweede doelpunt van de thuisploeg werd PSV een beetje wakker. Na een kwartier spelen kregen de Eindhovenaren de eerste kans. Daar ging wel een fout in de opbouw bij Ajax aan vooraf. Er kon vanaf de rand van de zestien worden uitgehaald, maar Cino Cloos wist redding te brengen. Ajax kon in deze fase van de wedstrijd zelf niet tot grote kansen komen.

PSV was na de eerste kans ontketend. De ploeg uit Eindhoven speelde in korte tijd een hoop kansen bij elkaar. In de 22ste minuut deed een PSV’er een poging van een flinke afstand, maar Cloos wist de bal nog net uit de hoek te tikken. Na een hoekschop volgde een drietal schoten van de Eindhovenaren. De eerste twee schoten werden geblokt en de derde poging werd tegengehouden door doelman Cloos. In de counter die volgde wist Jaden Soesanna met zijn voorzet Esad Deniz net niet te bereiken.

Voor rust konden beide ploegen nog doelgevaar stichten. Eerst wist PSV opnieuw te profiteren van de risicovolle opbouw bij de ploeg van Verhage. De speler van PSV wilde de bal over Cloos heen lobben, maar hij raakte de lat. Vlak voor rust was er nog een tweetal kansen voor Ajax. De keeper van de Eindhovenaren wist redding te brengen op een schot van Grootfaam en de rebound werd uiteindelijk naast geschoten door Darko.

Ajax geeft voorsprong na rust weg

Ook na rust werd direct duidelijk dat Darko de gevaarlijkste man was aan de kant van Ajax O15. Vier minuten na rust kon de aanvaller opnieuw zijn snelheid gebruiken om langs de verdediging van PSV te dribbelen, maar Darko faalde in de afronding. Vijf minuten later ging Darko opnieuw in zijn eentje op de keeper af, maar wist hij zijn actie opnieuw niet te belonen. In de tussentijd werd Mert Akbuga ingewisseld voor Jaden Soesanna, die een uitstekende eerste helft speelde.

Ajax bleef de kansen aaneen rijgen na rust. Een minuut na de kans van Darko kon Akbuga direct gevaarlijk worden. De buitenspeler kreeg een diepe pass van Geraïn van Loon, maar ook hij faalde oog in oog met de doelman. De oude voetbalwetten konden weer uit de kast worden gehaald, want de eerste kans na rust voor PSV was direct raak. De spits kon alleen af op Cloos, die door de benen werd verschalkt.

PSV ging door met kansen creëren, maar het was Ajax die aan de andere kant de 3-1 op het scorebord wist te zetten. Na twee assists wist Darko nu zelf een doelpunt te maken. Akbuga gaf voor op Deniz. De poging van de spits werd nog gekeerd door de PSV-doelman, maar de rebound was een prooi voor Darko. Drie minuten later was het PSV dat de aansluitingstreffer, na balverlies van Mohammed Tatuh, binnen wist te schieten.

Met nog een kwartier op de klok was het PSV dat aandrong om de gelijkmaker nog te vinden. Ajax O15, dat dus met twee doelpunten voorsprong aan de tweede helft begon, gaf de voorsprong uiteindelijk ook uit handen. In minuut 67 werd een afgeslagen voorzet opgepikt door de linksbuiten van PSV aan de rand van het strafschopgebied. Hij twijfelde niet en knalde de 3-3 tegen de touwen.

Beide ploegen gingen hard op zoek naar de winnende treffer en het was PSV dat in de slotfase van de wedstrijd het meeste aanspraak maakte op de overwinning. Vijf minuten voor tijd werd er nog een bal vlak voor de lijn van het Ajax-doel weggehaald, maar twee minuten was het wel raak voor de bezoekende ploeg. Opnieuw werd een afgeslagen corner vanaf de rand van de zestien in het doel gejaagd. Hierdoor verliest Ajax de wedstrijd met 3-4.

Opstelling Ajax O15

Cloos; Van Loon, Essed, Owolabi, Babiker; Tatuh, Grootfaam (69' Elshout), Aalbersberg; Soesanna (48' Akbuga), Deniz (60' Vis), Darko.

3-4 PSV O15 (77')

In de middag zal Ajax O19 dus ook aantreden tegen de leeftijdsgenoten van PSV. Het team van Weijs speelde ook al vier wedstrijden en staat momenteel fier aan kop in de competitie. De trainer geniet van het dominante spel van zijn ploeg, ondanks dat Ajax O19 vorige week de zege bijna uit handen liet glippen. Ajax O19 kwam op een 2-0 voorsprong tegen Vitesse O19, maar gaf na rust de voorsprong weg. Door treffers van Don O'Niel en Luca Messori orde op zaken.

Hiermee zette Ajax O19 dus zijn goede reeks voort en treedt het aan tegen een kwakkelend PSV O19. De Eindhovenaren wisten tot nu slechts één wedstrijd te winnen en één keer gelijk te spelen, waardoor de ploeg nu met vier punten op de vijfde plek staat. Ajax O19 wil de goede vorm van de afgelopen weken vast zien te houden en daarmee ook PSV O19 aan de zegekar binden.

Het goede gevoel binnen de ploeg van Weijs wordt ook gevoeld door Damián van der Vaart. De middenvelder van Ajax O19 kende een lastige start in Amsterdam, maar hij heeft zich inmiddels in de basis weten te knokken. De achttienjarige speler geniet van het spel dat Weijs wil laten zien met Ajax O19 en dat geeft Van der Vaart naar eigen zeggen een hoop vertrouwen. In de wedstrijd tegen Vitesse O19 was Van der Vaart goed voor twee assists.