Het Europese Hof van Justitie heeft een streep gezet door de FIFA-regels over afkoopsommen voor voetballers die voortijdig hun contract bij een club verbreken. Dat meldt onder meer Het Parool vrijdagochtend. Het transfersysteem in het voetbal gaat daarmee 'op de helling'.
De uitspraak wordt het 'voorlopige slot' van een slepend geschil tussen voormalig voetballer Lassana Diarra tegen wereldvoetbalbond FIFA genoemd. Volgens Het Parool zijn de precieze consequenties nog onduidelijk. 'Maar het betekent vermoedelijk een versterking van de positie van spelers en trainers, die makkelijker kunnen verkassen. Anderzijds kan het ook eenvoudiger worden voor clubs zich te ontdoen van tegenvallende werknemers. Ook de machtspositie van de FIFA en UEFA is in het geding.'
In een verklaring wordt vanuit het Europese Hof van Justitie toegelicht: 'De regels in kwestie belemmeren het vrije verkeer (binnen de EU, red.) van profvoetballers die hun carrière willen voortzetten door bij een nieuwe club te gaan werken.'
Waar komt dit ineens allemaal vandaan? We schakelen nog eens terug naar het verhaal omtrent Diarra. De Fransman speelde in 2014 bij Lokomotiv Moskou en kwam daar in conflict met de trainer. Diarra weigerde te trainen en dat werd door Lokomotiv Moskou gezien als contractbreuk. Enkele maanden later dacht Diarra in het Belgische Charleroi een nieuwe club te hebben gevonden. Echter, vanwege het 'eenzijdig opzeggen' van zijn contract kreeg Diarra van de FIFA een boete van 10,5 miljoen euro.
Charleroi vreesde mee te moeten betalen en de Russische voetbalbond weigerde het vereiste transfercertificaat te verstrekken. Hierdoor was Diarra een seizoen lang werkloos. Nadien stelde hij de FIFA-reglementen 'aan de kaak' bij de rechter.
In het 'normale' leven kunnen werknemers binnen de Europese Unie gaan en staan wanneer zij willen en hun baan opzeggen. Voor voetballers is dat anders. Zij kunnen enorme boetes en schorsingen opgelegd krijgen wanneer zij hun contract verbreken. 'Doordat het EU-hof daar nu tegen in het geweer komt, zullen clubs vermoedelijk veel lagere transferbedragen incasseren voor vertrekkende spelers. Dat kan ongunstig uitpakken voor Nederlandse clubs', schrijft men bij Het Parool.
Wat betekent dit voor Ajax en andere Nederlandse clubs?
Voor clubs uit Nederland, zeker ook Ajax, betekent het bovenstaande bericht mogelijk slecht nieuws. Clubs uit de grotere landen ontvangen relatief veel meer tv-gelden dan clubs uit Nederland. Nederlandse clubs zijn voor een groot deel van hun begroting afhankelijk van de inkomsten uit uitgaande transfers. 'Het bestaande transfersysteem tempert de verschillen (wat betreft de tv-gelden, red.) enigszins, doordat een deel van vooral de Engelse tv-gelden via transfersommen vloeit naar clubs in landen als Nederland, België en Portugal. Als dat stopt door het instorten van de transfermarkt, kan het voor Nederlandse clubs nog lastiger worden om op Europees niveau te presteren.'
Het Parool verwacht dat in de komende weken een international overlegcircuit op gang komt. Dit in de hoop voorafgaand aan de transferwindow in januari een alternatief op te zetten voor het bestaande transfersysteem. 'In theorie kunnen er verschillende transferregimes komen: voor binnen én buiten de EU. De vraag is wel of dat in de praktijk werkbaar is', besluit men.
Plaats reactie