Transfersysteem mogelijk op de schop: 'Transfersommen blijven bestaan, maar zullen veel lager zijn'

door Bart Veenstra 76

Bron Het Parool

Transfersysteem mogelijk op de schop: 'Transfersommen blijven bestaan, maar zullen veel lager zijn'

door Bart Veenstra 76

Bron Het Parool

Laatst geüpdatet

Het transfersysteem zoals we dat nu kennen gaat mogelijk op de schop, zo valt te lezen in Het Parool. Het Europese Hof van Justitie loopt zich namelijk warm voor een baanbrekende uitspraak, die meer rechten zal geven aan de spelers.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

De vraag lijkt vooral of het een vergaande hervorming zal betreffen of een bescheiden aanpassing aan het bestaande stelsel, zo schrijft Het Parool. 'Er zal iets van een overgangsperiode komen, om te voorkomen dat clubs omvallen, maar het huidige transfersysteem gaat het niet overleven', zegt Oliver Budzinski, hoogleraar economische theorie aan de universiteit van het Duitse Ilmenau.

Lassana Diarra

Waar komt dit nu vandaan? Het gaat om een zaak van de Franse voormalig profvoetballer Lassana Diarra, die menigeen zal kennen van zijn tijd bij Real Madrid, Arsenal of Chelsea. Hij heeft nu een zaak aangespannen tegen de FIFA, waarover het Europese Hof nog een uitspraak moet doen. Diarra speelde in 2013 bij Lokomotiv Moskou, waar hij in conflict kwam met de trainer en weigerde te trainen. Dit werd door de club gezien als contractbreuk. Enkele maanden later dacht Diarra in Charleroi een nieuwe club te hebben gevonden, maar dit was tegen de regels van de FIFA.

Diarra kreeg vanwege het 'eenzijdig opzeggen' van zijn contract een miljoenenboete opgelegd en Charleroi vreesde zelf ook mee te moeten betalen. 'De Russische voetbalbond kwam vervolgens niet door met het vereiste transfercertificaat, waardoor Diarra’s overgang afketste en hij in het seizoen 2014/2015 werkloos was', schrijft Het Parool.

Met advocaat Jean-Louis Dupont, bekend als de raadsman van Jean-Marc Bosman (jawel, het Bosman-arrest), ging hij een juridische strijd aan die nu al jaren duurt. De advocaat-generaal van het Europese Hof - zijn advies is doorgaans leidend - meldde in april dit jaar al dat de bejegening van Diarra op gespannen voet staat met Europese regels op het gebied van mededinging en het vrije verkeer van personen. Binnen de EU zijn werknemers namelijk vrij om te gaan en staan waar ze willen en hun baan op te zeggen. Waarom zou dat niet gelden voor voetballers, zo luidt de vraag.

Uitspraak in zaak-Diarra zal snel volgen

Binnen enkele maanden zal het Europese Hof uitspraak doen in de zaak-Diarra. Hoogleraar Europees recht Stefaan Van den Bogaert houdt rekening met een aanpassing van de transferregels. 'Ik verwacht dat het ook in de toekomst legitiem is dat als een speler eenzijdig zijn contract verbreekt, daar een schadevergoeding voor de club tegenover staat. Maar de bedragen kunnen op basis van de huidige regels te hoog oplopen. Die zullen voortaan in overeenstemming moeten zijn met het nationale arbeidsrecht.'

Van den Bogaert laat weten dat hij denkt dat de nieuwe club minder snel medeverantwoordelijk zal worden gehouden voor eenzijdige contractbreuk. 'De sancties die daar nu op staan – een boete die in de miljoenen kan lopen en een tijdelijk verbod op transfers – zijn vaak te streng. Ik heb ook een probleem met het quasi-automatisme waarmee de nieuwe club aansprakelijk wordt gesteld voor de contractbreuk.'

Budzinski op zijn beurt vermoedt dat de transferbubbel met de enorme bedragen zal gaan knappen. 'Transfersommen blijven bestaan, maar ze zullen veel lager zijn', aldus Budzinski, die oppert voor contracten met een looptijd van twee of drie jaar, het afschaffen van een transferwindow in de winter en een mogelijk maximumsalaris.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.