Setford staat op en helpt fors gewijzigd Jong Ajax aan een punt in Helmond

door Wessel Kroon 2

Bron Ajax Showtime

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de belofteploeg. Wat viel op? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Wessel Kroon zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na het 1-1 gelijkspel op bezoek bij Helmond Sport.

Jong Ajax mist sterkhouders

Voor de wedstrijd was al duidelijk dat Jong Ajax het in Helmond zonder een aantal sterkhouders moest doen. Jaydon Banel, Don-Angelo Konadu en Jan Faberski reisden namelijk allemaal met het eerste elftal af naar Praag voor het Europa League-duel met Slavia Praag. Ook Dies Janse reisde mee met het eerste elftal, maar hij kreeg in de vorige wedstrijd van Jong Ajax een rode kaart en was dus sowieso geschorst voor het duel met Helmond Sport. Ook kon de belofteploeg geen beroep doen op Diant Ramaj, Kristian Hlynsson, Ahmetcan Kaplan, Christian Rasmussen en Benjamin Tahirović. Het vijftal kwam dit seizoen al uit voor de ploeg van trainer Frank Peereboom, maar was - net als Janse, Banel, Konadu en Faberski - nodig in Praag.

Het zorgde ervoor dat Jong Ajax met enkele 'onervaren' krachten begon aan de wedstrijd tegen Helmond Sport. Zo maakten Kayden Wolff, Mark Verkuijl en Sean Steur hun basisdebuut. Naast het drietal startten een aantal spelers in de basis die tot nu toe vooral genoegen moesten nemen met een reserverol. Het was voor velen dus de ideale kans om zich te bewijzen.

Sterk aan de bal in de eerste helft

Met een fors gewijzigde ploeg begon Jong Ajax prima aan de wedstrijd tegen Helmond Sport, dat in het duel met de Amsterdammers beslag kon leggen op de eerste periodetitel. De eerste kans voor de beloften kwam weliswaar pas na een halfuur, maar aan de bal oogde Jong Ajax erg stabiel. De talenten raakten niet onder de indruk van de druk die Helmond Sport uitoefende en bouwde bij vlagen goed op, maar het tempo stagneerde vaak op het middenveld, waar het volwassen Helmond Sport toch sterker bleek. Grote kansen bleven uit in de eerste helft, waardoor beide ploegen de kleedkamers opzochten met een 0-0 tussenstand.

Enerverende tweede helft

In de tweede helft was het een stuk minder saai. Jong Ajax pakte al snel na rust de voorsprong. Wolff liep een afgemeten voorzet van Gerald Alders binnen en maakte zodoende zijn eerste doelpunt in het profvoetbal. Na de 0-1 moest Helmond Sport gaan komen, wat ervoor zorgde dat er meer ruimtes op de helft van de thuisploeg vielen. Zo kwam Jong Ajax een aantal keren gevaarlijk over de middenlijn heen, maar speelde het de kansen niet goed uit.

In het laatste kwart van de wedstrijd kantelde de wedstrijd wat meer naar Helmond Sport. De thuisploeg werd fors aangemoedigd door het publiek en maakte in de 84e minuut de onvermijdelijke gelijkmaker.

Uitblinker Setford

Dat het bij een gelijkspel bleef, had Jong Ajax voornamelijk te danken aan een uitblinkende Charlie Setford. De doelman had in het eerste bedrijf weinig te doen, maar kreeg het in de slotfase van de wedstrijd ineens heel druk. Setford zorgde er door middel van fraaie reddingen - met als hoogtepunt een katachtige reflex op een kopbal in de 74e minuut - voor dat zijn ploeg met een punt de bus in naar Amsterdam stapte. Uiteindelijk raakte Helmond Sport in de blessuretijd nog twee keer het houtwerk, waardoor Jong Ajax - zeker gezien de fors gewijzigde opstelling - tevreden mag zijn met een punt.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

#jpsjaj: Faberski maakt indruk in enerverende seizoensouverture Jong Ajax

#jajmvv: Alders zet sterke seizoensstart voort bij Jong Ajax, waar de buitenspelers tegenvallen
#fcejaj: Verdedigers zetten zichzelf op de kaart bij Jong Ajax, waar Rijkhoff zelfvertrouwen kweekt
#jajdbo: Mokio toont aan ook als 'nummer acht' uit de voeten te kunnen bij verliezend Jong Ajax
#camjaj: Verschuren en Janse tonen klasse bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen terugkeert
#jajjaz: Kaplan en Faberski kunnen niet overtuigen op teleurstellende avond voor Jong Ajax
#vitjaj: Hlynsson toont waarde tijdens indrukwekkende Airborne-wedstrijd in Arnhem
#jajdor: 'Ervaren' krachten weten niet te overtuigen bij onnodige nederlaag Jong Ajax