'Ervaren' krachten weten niet te overtuigen bij onnodige nederlaag Jong Ajax

door Wessel Kroon 42

Bron Ajax Showtime

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de belofteploeg. Wat viel op? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Wessel Kroon zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de 0-1 nederlaag tegen FC Dordrecht.

Trage opbouw in de eerste helft

Jong Ajax begon moeizaam aan de wedstrijd. Het tempo lag niet hoog genoeg en dus kregen de Amsterdammers FC Dordrecht niet goed onder druk. Vooral achterin lag het baltempo niet hoog genoeg en werd het middenveld niet voldoende bereikt. Uiteindelijk leidde getreuzel achterin uiteindelijk dan ook tot de 0-1 van FC Dordrecht. Dies Janse verspeelde de bal als laatste man op eigen helft en zag zijn fout genadeloos hard afgestraft worden. Het was typerend voor het spel van Jong Ajax in de eerste helft van de wedstrijd.

Veel kansen in de tweede helft

In de tweede helft was het beeld compleet anders. Jong Ajax speelde nog steeds niet groots, maar kreeg enorme kansen om op gelijke hoogte te komen. Zo waren Jan Faberski, Sean Steur en Kayden Wolff dicht bij een doelpunt. Toch slaagde de Amsterdamse belofteploeg er niet in om de gelijkmaker tegen de touwen te schieten, waardoor de ploeg van trainer Frank Peereboom een pijnlijke nederlaag te verwerken kreeg. Die nederlaag werd voor Janse nog pijnlijker in de slotfase. Na zijn ongelukkige moment bij de 0-1, kreeg hij in de blessuretijd van de tweede helft ook nog eens zijn tweede gele kaart. Zodoende moest de mandekker het veld vroegtijdig verlaten.

'Ervaren' krachten

Jong Ajax trad met een sterke ploeg aan tegen FC Dordrecht. De Amsterdammers konden weliswaar geen beroep doen op spits Julian Rijkhoff, die met een lichte knieblessure kampt, maar 'ervaren' spelers als Diant Ramaj, Benjamin Tahirovic en Kristian Hlynsson waren wel van de partij. Eerstgenoemde had het niet heel druk tijdens de wedstrijd tegen FC Dordrecht, maar zag er tijdens het tegendoelpunt niet goed uit. Janse verspeelde dan wel de bal, maar Ramaj schatte de situatie compleet verkeerd in en kwam uit zijn doel. De doelman was te laat en werd gepasseerd.

Ook voor Tahirovic verliep de wedstrijd tegen FC Dordrecht ongelukkig. De Bosniër werd in de voorbereiding op het huidige seizoen teruggezet naar de selectie van Jong Ajax en maakte tegen FC Dordrecht zijn eerste minuten van het seizoen. Het is voor Tahirovic fijn dat hij weer eens negentig minuten heeft gespeeld, maar in die negentig minuten kon hij niet overtuigen. Aan de bal oogde hij onwennig en was hij regelmatig slordig, waardoor de Amsterdammers een aantal keren in de problemen kwamen.

Sean Steur

De andere 'ervaren' kracht - Hlynsson - werd in de rust vervangen door Steur. De zestienjarige middenvelder van Ajax O19 staat te boek als één van de grootste talenten in de jeugdopleiding van Ajax en maakte vorige week indruk tijdens de wedstrijd van Ajax O23 tegen Reading O23 in de Premier League International Cup. Tegen FC Dordrecht speelde hij aan het begin van de tweede helft als aanvallendste middenvelder, maar na de wissel van Jorthy Mokio kwam hij op zijn vertrouwde 'nummer acht-positie'.

Het lukte Steur tegen FC Dordrecht niet om speciale dingen te laten zien, maar hij zou in de loop van het seizoen belangrijk kunnen gaan worden. Het ontbreekt Jong Ajax nu namelijk vaak aan creativiteit op het middenveld, iets wat Steur kan toevoegen aan de ploeg. Jorthy Mokio speelt tot nu toe vaak als 'nummer acht', maar zijn kwaliteiten lijken beter te passen bij een rol als 'nummer zes'.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

#jpsjaj: Faberski maakt indruk in enerverende seizoensouverture Jong Ajax

#jajmvv: Alders zet sterke seizoensstart voort bij Jong Ajax, waar de buitenspelers tegenvallen
#fcejaj: Verdedigers zetten zichzelf op de kaart bij Jong Ajax, waar Rijkhoff zelfvertrouwen kweekt
#jajdbo: Mokio toont aan ook als 'nummer acht' uit de voeten te kunnen bij verliezend Jong Ajax
#camjaj: Verschuren en Janse tonen klasse bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen terugkeert
#jajjaz: Kaplan en Faberski kunnen niet overtuigen op teleurstellende avond voor Jong Ajax
#vitjaj: Hlynsson toont waarde tijdens indrukwekkende Airborne-wedstrijd in Arnhem