Helmond Sport en Jong Ajax delen de punten na enerverende slotfase

door Wessel Kroon 260

Jong Ajax heeft vrijdagavond gelijkgespeeld op bezoek bij Helmond Sport. In Brabant werd het - na een enerverende tweede helft - 1-1. De Amsterdammers kwamen via Kayden Wolff vroeg in de tweede helft op voorsprong, maar moesten in de slotfase alsnog de gelijkmaker incasseren.

Het duel tussen Helmond Sport en Jong Ajax begon niet sprankelend. In de openingsfase hadden vooral Amsterdammers de bal, maar grote kansen kwamen er niet. Na de openingsfase kwam Helmond Sport iets beter in de wedstrijd, maar nog altijd wist Jong Ajax vrij gemakkelijk onder de druk van de thuisploeg uit te spelen.

Pas na dertig minuten kwam het eerste gevaarlijke schot op doel. Het was Lennerd Daneels die namens de thuisploeg aan de linkerkant het strafschopgebied binnendrong en vanuit een moeilijke hoek op doel schoot. Charlie Setford bracht redding op de poging van de linksbuiten. Zo’n tien minuten later werd Jong Ajax ook eens gevaarlijk. Yoram Boerhout nam de bal goed aan op de rand van het strafschopgebied en schoot op doel. Zijn poging eindigde in de handen van de doelman. Zodoende werd er niet gescoord in de eerste helft.

Enerverende tweede helft

In het tweede bedrijf kwam Jong Ajax na een kleine tien minuten op voorsprong. Na een goede aanval van de Amsterdammers gaf Gerald Alders de bal laag voor op Wolff. De linksbuiten stond helemaal vrij en kon van dichtbij de 0-1 tegen de touwen schieten. Nog geen twee minuten later leek Yoram Boerhout hard op weg naar de 0-2. De spits kwam oog in oog met de doelman te staan, maar wachtte iets te lang. Uiteindelijk kon zijn poging ternauwernood geblokt worden door een verdediger.

In de zestigste minuut kwam Helmond Sport bijna langszij. Daneels nam de bal aan op de borst en volleerde hard op doel. Zijn inzet werd door Setford verwerkt tot hoekschop. Tien minuten later kreeg Jong Ajax opnieuw een grote kans op de 0-2. Invaller Amourricho van Axel Dongen kwam oog in oog met de doelman te staan en wilde de bal afspelen op een meegelopen teamgenoot. Dat deed hij echter onzuiver, waardoor de doelman alsnog redding kon brengen.

Een kwartier voor tijd wist Setford op schitterende wijze een gelijkmaker te voorkomen. De doelman van Jong Ajax bracht op katachtige wijze redding op een krachtige kopbal van Enrik Ostrc. Even later kwam de thuisploeg echter alsnog langszij. Een voorzet stuiterde door en belandde voor de voeten van centrale verdediger Redouane Halhal, die de bal snoeihard in het dak van het doel schoot.

Na de gelijkmaker bleef Helmond Sport aandringen. Een afstandsschot van Alen Dizdarević zorgde ervoor dat Setford zich opnieuw moest strekken, maar desondanks wist de doelman redding te brengen. In de 89e minuut schoot Amourricho Jong Ajax bijna alsnog naar de overwinning, maar zijn inzet werd gestopt door de doelman.

In de blessuretijd kreeg Jong Ajax nog bijna de 2-1 om de oren. Van den Hurk raakte in tot twee keer toe het houtwerk, maar een doelpunt kwam er niet. De thuisploeg eindigde het duel nog met tien man, nadat de doorgebroken Amourricho naar de grond werd gehaald door Halhal. De verdediger van Helmond Sport werd bestraft met een rode kaart. Zo speelde Jong Ajax - na een enerverende slotfase - met 1-1 gelijk in Helmond.