Ajax organiseert dit jaar pas op maandag 16 december de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). Normaal wordt de AVA half november - in de interlandperiode in die maand - georganiseerd, maar dat is dit jaar anders.
Tijdens de AVA bespreekt de directie van Ajax het jaarverslag van het vorige boekjaar. In dit geval wordt dus het jaarverslag van het seizoen 2023/24 besproken. Ajax leed in dit boekjaar een verlies van 9,8 miljoen euro. De aandeelhouders zullen vooral benieuwd zijn hoe de club in de toekomst kan voorkomen dat dergelijke problemen uit het vorige seizoen kunnen worden voorkomen. Immers, ook voor het huidige boekjaar (2024/25) wordt een negatief resultaat verwacht, al kan dat vooral nog als gevolg gezien worden van de gebeurtenissen uit het vorige boekjaar.
Dan de vraag: waarom is de AVA niet in november, maar pas in december? De verwachting is namelijk dat Ajax zijn nieuwe leden van de Raad van Commissarissen tegelijk met de bespreking van het jaarverslag wil benoemen tijdens de AVA. Het zou ook onlogisch zijn om half november een AVA te organiseren voor het bespreken van het jaarverslag en enkele weken later een BAVA in te lassen voor de benoeming van de nieuwe RvC-leden. Zodoende is de verwachting dat Ajax het benoemen van de nieuwe RvC-leden combineert met de presentatie van het jaarverslag.
RvC van Ajax gaat flink op de schop
De RvC van Ajax bestaat op dit moment uit zes leden. Ajax streeft een diverse samenstelling van deze RvC na, waarbij men rekening houdt met deskundigheid, ervaring, competenties, persoonlijke kwaliteiten, leeftijd en geslacht. Michael van Praag is de voorzitter van de RvC en heeft, net als technisch commissaris Danny Blind, niet de ambitie om op te stappen.
Van andere commissarissen Annette Mosman, Cees van Oevelen en Georgette Schlick is bekend dat zij zullen opstappen zodra er nieuwe commissarissen zijn gevonden. Daarnaast is het na de BAVA van afgelopen mei ook de verwachting dat Leo van Wijk zal vertrekken. Op de achtergrond is Ajax druk bezig om nieuwe commissarissen te vinden. De verwachting is dat de nieuwe commissarissen op 16 december zullen worden voorgesteld en worden benoemd.
Men is daarbij afhankelijk van de Vereniging Ajax, die met 73 procent van de aandelen grootaandeelhouder is. De vereniging telt ruim zevenhonderd leden en wordt vertegenwoordigd door de bestuursraad. Die bestaat nu uit voorzitter Ernst Boekhorst, John Busink, Marjon Eijlers, Giovanni Fränkel, Sirik Goeman, Pim van Dord en René Zegerius. Edo Ophof en Christian Visser zijn adviseurs van de bestuursraad.
Veranderingen in directie Ajax op komst
Niet alleen in de RvC zijn veranderingen op komst. Ook in de directie zullen er op termijn verschuivingen plaatsvinden. Dit zal logischerwijs pas gebeuren als een nieuwe RvC gevormd is. Op dit moment is Menno Geelen algemeen directeur, maar eerder werd al bekend dat hij die rol tijdelijk op zich neemt. Zodra er een nieuwe algemeen directeur komt, zal Geelen terugkeren in zijn rol als commercieel directeur.
Als er gekozen wordt voor een oud-voetballer als algemeen directeur, zal Geelen - zoals hij al vaker heeft aangegeven - bereid zijn de nieuwe directeur in te werken dan wel bij te staan. Eerder werd Edwin van der Sar op die manier ingewerkt door Michael Kinsbergen. Pas later zal door de nieuwe RvC een besluit genomen worden. De zoektocht naar een nieuwe financieel directeur is voor nu meer urgent.
Huidig financieel directeur Susan Lenderink maakte onlangs bekend te vertrekken bij Ajax. Met Lenderink, die nog tot medio 2026 een contract heeft in Amsterdam, is afgesproken dat zij tot uiterlijk 1 maart 2025 in functie blijft bij de club. Het geeft Ajax de tijd en ruimte om en nieuwe financieel directeur te vinden.
Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Plaats reactie