Ajax-trainer Erik ten Hag heeft naar eigen zeggen moeten wennen aan het gebruik van big data als hulpmiddel in zijn coaching. Ajax zet hoog in op het gebruik van data en heeft inmiddels acht fulltimemedewerkers die voetbaldata inkopen en analyseren, zo schrijft het FD.
Naast deze acht fulltime-krachten levert ook Acronis, de hoofdsponsor van de Ajax-jeugd, een aanzienlijke bijdrage in het gebruiken van voetbaldata. De leverancier van cybersecurity stelt experts beschikbaar voor kunstmatige intelligentie, wat erop neerkomt dat systemen of machines de intelligentie van de mens nabootsen en uiteindelijk menselijke taken kunnen overnemen.
'Onvoorstelbaar veel data beschikbaar'
Ajax gebruikt data voor veel verschillende zaken. De Amsterdammers werken met zowel tracking data (de bewegingen van spelers over het veld) als event data (bijvoorbeeld een pass, een schot op doel of een inworp) en Ten Hag zegt inmiddels veel baat te hebben bij het gebruik van deze hulpmiddelen.
‘Er zijn onvoorstelbaar veel data beschikbaar’, aldus de Ajax-trainer. ‘Over trainingen en wedstrijden, van onszelf en onze tegenstanders. Ik moest in het begin ook kijken wat ik ermee zou kunnen. Je moet een relatie kunnen leggen met de vier onderdelen: aanvallen, verdedigen en de momenten waarop je omschakelt naar aanval of verdediging.’ Ten Hag gelooft er niet in dat trainers door het toenemende gebruik van data op een gegeven moment vervangen kunnen worden door robots. ‘De competitie van de trainer maakt het verschil.’
Ook Vosse de Boode, hoofd sportwetenschap en data-analyse bij Ajax, verwacht niet dat de trainer op termijn vervangen gaat worden door een robot. ‘Zo werkt het niet. Het helpt trainers als wij een extra perspectief geven.’ De Boode ondersteunt haar stelling door wijlen Tonny Bruins Slot als voorbeeld te gebruiken. De voormalig rechterhand van Johan Cruijff en analist van Ajax maakte het verschil met zijn spelinzicht. ‘Wat Tonny in één wedstrijd zag, daar kan geen computer tegenop.’
'Alleen bij Manchester City is de afdeling groter'
Volgens Vincent van Renesse, werkzaam voor voetbaldatabureau SciSports, behoort Ajax op het gebied van grootschalig en efficiënt datagebruik inmiddels tot de absolute wereldtop. ‘Bij Manchester City is de afdeling misschien iets groter, maar ik ken geen andere club in de wereld die serieuzer met datawetenschap omgaat dan Ajax.’
Topreactie
Ans B +20005
Heel fijn om te lezen.
Ik ben een groot voorstander van wetenschapstoepassingen in de sport. Variërend van statistieken, technologieën, mental coaching, cognitieve technieken en wat weet ik nog meer.
Het zijn en blijven hulpmiddelen, maar wel heel belangrijk, met name als je voorop loopt en je je kunt onderscheiden hiermee.
Bijvoorbeeld (mijn stokpaardje) volledig in het trainingsprogramma geïntegreerde mentale trainingen die zijn toegespitst op individuele spelers, met hun individuele verschillen. De een kan lastiger gefocust blijven, de ander heeft te veel negatieve gedachten die zijn spel beïnvloeden, weer een ander gaat averechts om met een vormdip, of is te perfectionistisch, of te bewijsdriftg.... en ga maar zo door. Bijna elke speler heeft wel íets waarin hij zich mentaal kan verbeteren.
Het moet normaal worden dat dit soort 'stoorzenders' voor iemands optimale presteren worden gesignaleerd en aangepakt. Als eis dus vanuit de club, in de zin dat dit net zo belangrijk is als een techniekoefening. Daar valt nog een wereld te winnen.
Idem wat betreft cognitieve training. Bijvoorbeeld leren om meer overzicht te krijgen door je te dwingen sneller te handelen. Door dat veel te doen word je getraind in rustiger worden, waardoor er geleidelijk meer ruimte komt voor overzicht. Er zijn technologieën waarmee je dit kunt bereiken. En trainingsvormen kunnen dat versterken (en andersom).
Het voordeel van technologie is dat spelers zich ook buiten de reguliere trainingen om kunnen investeren in zichzelf, net zoals ze kunnen investeren in het krachthonk.
Plaats reactie