Ajax met één been in hoofdtoernooi Europa League na zege op Jagiellonia Bialystok

door Jesse ter Haar 7426

Ajax heeft donderdagavond een belangrijke stap gezet in de richting van het hoofdtoernooi van de Europa League. De Amsterdammers kwamen op achterstand tegen Jagiellonia Bialystok, maar draaiden het om en boekten een overtuigende 1-4 zege. Het hoogtepunt van de avond: de hattrick van Chuba Akpom.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

FT | Jagiellonia Bialystok - Ajax (1-4)

De eerste doelpoging van de wedstrijd kwam van Ajax. Steven Berghuis probeerde het van afstand, maar kon de goalie nog niet verrassen. Twee minuten later lag de bal er aan de andere kant plots in. Carlos Forbs werkte de bal met een onhandigheid het eigen strafschopgebied in, waar de tegenstander beter op stond te letten. Remko Pasveer keerde nog, maar Adrián Diéguez kopte de rebound erin voor de 1-0.

Lang bleef die stand echter niet op het scorebord staan, want in de tiende minuut kwam Akpom tot scoren. Berghuis kwam vrij op het middenveld en gaf een steekpass op de spits, die aannam en de bal snel raak schoot in de korte hoek. Ruim vijf minuten later ontstond de kans op de 1-2. Berghuis wist Godts te bereiken bij de tweede paal, maar de Belg kreeg de bal verkeerd op zijn hoofd en kon zo geen teamgenoot in stelling brengen.

Binnen het halfuur viel de 1-2 alsnog. Het was Godts die op aangeven van Devyne Rensch, die zijn voorzet lang uitstelde en de bal zo panklaar kon leggen, bij de tweede paal binnen wist te koppen. De tegenstander was vervolgens rijp voor de slacht, maar Ajax miste in het vervolg van de eerste helft een behoorlijk aantal kansen.

In de 33ste minuut was het Godts die één keer te veel kapte, waarna hij nog geen vijf minuten later vanuit een kansrijke positie recht op de keeper af schoot. Net voor de rust kregen ook Jorrel Hato en Akpom nog behoorlijke kansen op Ajax’ derde treffer van de avond, maar telkens stond het vizier net niet op scherp. Zodoende zochten de Amsterdammers bij een ruststand van 1-2 de kleedkamer op.

Ajax zet door

De eerste serieuze kans na rust was opnieuw voor Ajax. Het was Taylor die de bal klaar kon leggen voor Berghuis, maar laatstgenoemde kwam net niet goed uit en schoot tegen een tegenstander aan. De volgende grote kans was voor Forbs. Hij ontving de bal laag van Godts bij de tweede paal en leek te gaan scoren, maar via een tegenstander verdween de bal over het doel van Jagiellonia Bialystok. De openingsfase van de tweede helft stond verder in het teken van enkele opzienbarende beslissingen van de scheidsrechter, die Taylor en Hato zonder pardon geel gaf.

Na iets meer dan een uur voetballen wist Ajax de score eindelijk uit te breiden. De opponent kende moeite met uitverdedigen en leverde de bal zomaar in bij Berghuis, die op zijn beurt met een strakke pass Taylor wist te bedienen. De middenvelder haalde uit en dwong de keeper tot een redding, waarna de rebound voor Akpom was. De ervaren aanvaller bleef rustig kijken en schoof de bal langs de goalie.

Diezelfde aanvaller completeerde in de 69ste minuut zijn hattrick. Hij mocht aanleggen vanaf de strafschopstip nadat invaller Branco van den Boomen in het strafschopgebied werd neergelegd. Akpom bleef rustig en stuurde de keeper de verkeerde hoek in: 1-4. Ruim tien minuten voor tijd kreeg Ajax opnieuw een kans vanaf elf meter. Anton Gaaei werd in het voorbijgaan neergelegd door zijn tegenstander en het was Godts die plaatsnam achter de bal. De keeper wist de aanvaller echter te lezen en koos de goede hoek.

Minuten voor Bergwijn

Het restant van het duel stond in het teken van uitspelen. Ajax bracht Steven Bergwijn nog voor een minuut of tien aan speeltijd en gunde Godts zijn welverdiende rust. Kansen ontstonden er niet meer voor de Amsterdammers en dus eindigde het duel in Polen in 1-4. Door de zege staat Ajax met één been in het hoofdtoernooi van de Europa League. Op donderdag 29 augustus moet de recordkampioen van Nederland het afmaken in de eigen Johan Cruijff ArenA.