Het bouwproject 'De Nieuwe Toekomst' van Ajax kan definitief doorgaan na uitspraak van de Raad van State. De Bond van Volkstuinders en de Federatie van Amsterdamse Amateurtuinders waren bij de Raad van State in beroep gegaan tegen het bestemmingsplan voor 'De Nieuwe Toekomst'.
Het bestemmingsplan voor 'De Nieuwe Toekomst' maakt een herinrichting van Sportpark de Toekomst mogelijk, maar dit plan valt binnen het gebied van 'De Nieuwe Kern'. Dit moet een nieuwe stadswijk worden met ongeveer vijfduizend woningen. Het laatstgenoemde plan werd op 25 november 2021 vastgesteld, terwijl het plan voor 'De Nieuwe Toekomst' van Ajax op 27 januari 2022 werd vastgesteld.
De Bond van Volkstuinders en de Federatie van Amsterdamse Amateurtuinders komen op voor de belangen van de volkstuinders. Zij vinden dat de nieuwe stadswijk op de plek van het trainingscomplex moet komen en niet op de gronden die in gebruik zijn als volkstuin. Deze oplossing is volgens hen onvoldoende onderzocht. Het plan voor 'De Nieuwe Toekomst' en dus de herinrichting van het trainingscomplex maken dit alternatief bijna onmogelijk.
Alternatieven plekken voor 'De Nieuwe Toekomst' onmogelijk
Het nieuwe trainingscomplex van Ajax zou ook kunnen uitwijken naar andere plekken in Amsterdam, zoals bij het Olympisch Stadion of het sportpark Spieringhorn, zo vinden de Bond van Volkstuinders en de Federatie van Amsterdamse Amateurtuinders. De Raad van State gaat hier niet in mee. Het is namelijk al eerder onderzocht of 'De Nieuwe Toekomst' verhuisd kan worden, maar dit bleek ruimtelijk en financieel onmogelijk.
Daarnaast zijn de alternatieve plekken voor het trainingscomplex niet realistisch, zo zegt de Raad van State. Deze locaties zijn wat betreft oppervlakte en ligging niet vergelijkbaar en ook zouden in dat geval andere sportclubs en verenigingen moeten uitwijken voor het nieuwe sportcomplex van Ajax. Op de zitting hebben de Amsterdammers ook de voordelen van de huidige locatie toegelicht. Er zijn volgens de Amsterdammers logistieke voordelen door de centrale ligging van het sportpark, de goede bereikbaarheid en de connectie met de Johan Cruijff ArenA.
De Bond van Volkstuinders van de Federatie van Amsterdamse Amateurtuinders hadden nog meer redenen om in beroep te gaan tegen het nieuwe sportcomplex, maar deze werden ook allemaal ongeldig verklaard door de Raad van State. Zo vinden de Bond en Federatie dat 'De Nieuwe Toekomst' voor geluids- en verkeersoverlast zorgt en ze merkten op dat er geen stikstofonderzoek is gedaan, terwijl dit volgens hen wel verplicht is. In beide gevallen kregen ze geen gelijk van de Raad van State.
Plaats reactie