Spanje boekt ruime zege op Georgië en bereikt kwartfinale EK

door Brent Tomassen 1190

Spanje heeft redelijk eenvoudig de kwartfinale van het EK Voetbal in Duitsland weten te bereiken. Tegen Georgië kwam de ploeg van Luis de la Fuente nog wel op achterstand, maar na rust liepen de Spanjaarden over de tegenstander heen. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd bij de stand van 4-1.

Spanje nam vanaf minuut één het initiatief en Georgië moest alle zeilen bijzetten om de bal zo ver mogelijk van het doel van Giorgi Mamardashvili te houden. Toch waren het de Georgiërs die het eerst mochten juichen. Een spaarzame, maar snelle counter werd door Robin Le Normand in eigen doel gewerkt: 0-1. In de 38e minuut zorgde Rodri voor de gelijkmaker namens Spanje met een fraai geplaatst schot. 1-1 bleek ook de ruststand.

Drie minuten na rust waagde Khvicha Kvaratskhelia het eens van eigen helft na een afgeslagen corner van Spanje. Unai Simón stond ver voor zijn doel, maar Kvaratskhelia mikte net naast. Aan de andere kant pareerde Mamardashvili in eerste instantie nog een vrije trap van Lamine Yamal, maar was hij kansloos op een kopbal van Fabián Ruiz in de nasleep van dit moment.

Halverwege de tweede helft kreeg Georgië een behoorlijke mogelijkheid via invaller Giorgi Tsitaishvili, die doorkwam aan de linkerkant, maar hij produceerde een afzwaaier. In de 75e minuut scoorde Nico Williams wel en dit was een fraaie. Hij kreeg de bal op links, ging buitenom bij zijn tegenstander en knalde de bal in het dak van het doel. Twee minuten later gaf Williams de bal op een presenteerblaadje aan Dani Olmo, maar de invaller produceerde slechts een rollertje.

Enkele minuten later scoorde Olmo wel. Hij speelde zichzelf knap vrij met een prachtige aanname en schoof de bal langs een kansloze Mamardashvili. Dit bleek de laatste goal van de wedstrijd te zijn. Spanje zal het in de kwartfinale opnemen tegen gastland Duitsland, dat zaterdag met 2-0 won van Denemarken.

FT | Spanje - Georgië (4-1)