Nederland ondanks vele gemiste kansen ruim en verdiend langs Roemenië

door Jesse ter Haar 3602

Nederland heeft dinsdagavond een dikverdiende zege op Roemenië weten te boeken. Het Nederlands elftal begon onzeker aan de achtste finale op het EK, maar schudde de tegenstander via uitblinker Cody Gakpo van zich af. Verschillende spelers van Nederland misten nog tal van kansen, maar uiteindelijk werd er met 0-3 gewonnen. Namens Ajax stond Steven Bergwijn in de basis, maar hij bleek last van zijkn knie te hebben en haakte in de rust af.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

FT | Roemenië - Nederland (0-3)

De eerste doelpoging van de wedstrijd kwam van Xavi Simons. De aanvallende middenvelder van Oranje zakte uit naar links en werd gevonden door Virgil van Dijk. Hij dribbelde naar binnen en probeerde het van afstand, maar hij kon de keeper nog niet in de problemen brengen. Aan de andere kant stichtte Roemenië gevaar via Dennis Man. Hij dribbelde, weliswaar vanaf de andere kant, eveneens naar binnen en haalde hard uit, maar de bal verdween na zijn poging net over de lat.

De volgende kans leverde een doelpunt op, voor Nederland welteverstaan. Gakpo werd vrijgespeeld op links en kwam in een één-tegen-één terecht. Hij zocht zijn man op, tikte de bal naar rechts en schoot de bal vervolgens kiezelhard in de korte hoek. Even later was Man weer gevaarlijk. De aanvaller kon een voorzet bijna binnenwerken, maar Nathan Aké stond goed op te letten. Binnen het halfuur leek Nederland op 0-2 te komen. Stefan de Vrij kon koppen vanuit een hoekschop, maar mikte in het zijnet.

Vijf minuten later was Oranje opnieuw dicht bij de tweede treffer. Denzel Dumfries ging diep en werd bediend, waarna hij Memphis Depay probeerde te bereiken voor het doel. Er zat echter ternauwernood een Roemeens been tussen. Mogelijk de grootste kans van de eerste helft was vlak voor rust voor Simons. Dumfries zette goed door, veroverde de bal en bood Simons een haast niet te missen kans, maar hij wilde naar zijn rechterbeen kwam niet tot een goed schat. Door een moment van nonchalance van Van Dijk vlak in de blessuretijd werd Roemenië voor rust nog eenmaal gevaarlijk, maar fataal werd het niet. Zodoende stond er bij rust 0-1 op het scorebord.

Bergwijn gewisseld in de rust

Na rust was de afwezigheid van Bergwijn het eerste dat opviel. De Ajacied leek in de eerste helft al last van zijn knie te hebben en bleef ondanks een goede eerste helft achter in de kleedkamer. Na bijna vijftig minuten spelen werd Nederland gevaarlijk via Tijjani Reijnders. Hij herkende het moment om op te stomen en deed dat met overtuiging. Uiteindelijk schoot hij echter tegen een Roemeen aan. In de 54ste minuut liet Nederland het nog maar eens na om op 0-2 te komen. Dumfries bracht de bal voor het doel en vond Malen, maar laatstgenoemde kon de bal niet vol raken. De grootste kans ontstond vervolgens voor Memphis, maar hij verwachtte de bal niet meer en kreeg hem onvoldoende onder controle.

Kort hierna kreeg Reijnders een goede schietkans van buiten het strafschopgebied. Hij besloot voor zijn geluk te gaan, maar produceerde een rollertje die naast het doel verdween. De kansen stapelden zich op, want hierna kreeg Van Dijk een goede kopkans. Hij probeerde het vanuit een corner, maar mikte op de buitenkant van de paal. Gakpo ging hierna voor zijn tweede na een combinatie met Memphis, maar ditmaal stond de goalie goed op te letten bij de korte hoek. Diezelfde Gakpo begon na ruim een uur voetballen aan een solo vanaf eigen helft. Hij zette de actie ver door en schoot uiteindelijk zelf, maar vond de goalie op zijn weg.

In de 63ste minuut leek de 0-2 dan toch te vallen, maar dat doelpunt ging niet door. Gakpo ontving de bal uiteindelijk via Malen en deed dat in buitenspelpositie. Hij werkte de bal binnen, maar de goal bleef dus niet staan. Iets meer dan twintig minuten voor tijd paste Ronald Koeman zijn tweede en derde wissel toe. Jerdy Schouten en Aké verlieten het veld voor Joey Veerman en Micky van de Ven. Invaller Veerman leek kort na zijn invalbeurt voor de 0-2 te gaan zorgen, maar zonder enige hinder plaatste hij de bal net langs de verkeerde kant van de paal.

Waar het lang bij 0-1 leek te blijven, viel de 0-2 in de 83ste dan alsnog. Gakpo zette goed door op de achterlijn en wist Malen te bedienen in het strafschopgebied. Voor de oud-jeugdspeler van Ajax was het vervolgens een koud kunstje om de bal van dichtbij binnen te werken. Zodoende was de zege zeker voor het Nederlands elftal van Koeman en konden de voorbereidingen op de kwartfinale tegen Oostenrijk of Turkije beginnen. In het slot van de wedstrijd leek er naast het invallen van Daley Blind niets noemenswaardigs meer te gaan gebeuren, maar vlak voor tijd bepaalde Malen de eindstand nog op 0-3. Dankzij bliksemafleider Reijnders kon de aanvaller naar de binnen dribbelen en schoot hij hard raak. Hierna was het gedaan en dus eindigde het in een 0-3 zege voor Oranje.

Opstelling Roemenië:

Nita; Ratiu, Dragusin, Burca, Mogos (Racovitan 38'); M. Marin (Cicaldau 72'); Man, Stanciu, R. Marin, Hagi (Alibec 72'); Dragus (Mihaila 72').

Wissels Roemenië:

Alibec, Birligea, Cicaldau, Mihaila, Moldovan, Nedelcearu, Olaru, Puscas, Racovitan, Rus, Sorescu, Sut, Tarnovanu.

Opstelling Nederland:

Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (Van de Ven 68'); Schouten (Veerman 68'), Simons, Reijnders; Bergwijn (Malen 46'), Memphis (Blind 90+2'), Gakpo (Weghorst 84').

Wissels Nederland:

Bijlow, Flekken, Blind, Brobbey, Frimpong, Geertruida, Gravenberch, De Ligt, Maatsen, Malen, Veerman, Van de Ven, Weghorst, Wijnaldum, Zirkzee.

0-1 Cody Gakpo (20')
0-2 Donyell Malen (83')
0-3 Donyell Malen (90+3')

- In aanloop naar deze wedstrijd sprak Ajax Showtime met oud-Ajacied en voormalig Roemeens international George Ogararu. Hij sprak uitgebreid over Oranje en het Roemeense voetbalelftal en zijn verhaal lees je hier!

Zet nu in op de EK-wedstrijden! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!