Turkije klopt Oostenrijk en neemt het op tegen Nederland

door Jesse ter Haar 836

Turkije heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinale van het EK in Duitsland. De Turken, met Ahmetcan Kaplan de hele wedstrijd op de bank, kenden een voortvarende start tegen Oostenrijk en gaven de voorsprong uiteindelijk nooit uit handen. Het werd 1-2 voor de Turken, die het zaterdag in de kwartfinale van het EK opnemen tegen Nederland. Orkun Kökcü en Ismail Yüksek zijn geschorst door het krijgen van een gele kaart.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

FT | Oostenrijk - Turkije (1-2)

Al binnen een minuut kwam Turkije op voorsprong. Het werd een frommelgoal, maar dat drukte de Turkse pret niet. Centrumverdediger Merih Demiral schoot de rebound uiteindelijk hard in het doel van Oostenrijk. Na ruim tien minuten kreeg Kökcü een gele kaart, waardoor de middenvelder – die ook geblesseerd uitviel – de wedstrijd tegen Nederland sowieso mist.

Daarbij bleef het niet, want niet lang voor rust kreeg ook Yüksek een gele kaart. Ook hij stond op scherp, dus ook met hem hoeft Oranje geen rekening te houden. Dat was nog niet alles, want vlak voor rust werd het ook nog eens bijna 1-1. Christoph Baumgartner kreeg een goede kans, maar middels een volley mikte hij uiteindelijk naast het doel.

Na de rust was het Marko Arnautovic die een dikke kans miste. Hij bleef ongedekt in het strafschopgebied van Turkije en leek te kunnen gaan scoren, maar Mert Günok wist te redden namens de Turken. Hierna viel niet de 1-1, maar juist de 0-2. Het was opnieuw Demiral die trefzeker was en opnieuw gebeurde dat uit een hoekschop.

Daarmee was het nog niet gedaan, want via Michael Gregoritsch kwam Oostenrijk in de 66ste minuut terug in de wedstrijd. De Oostenrijkers gingen hierna als vanzelfsprekend op jacht naar meer, maar dat kwam er niet. Het werd 1-2 en dus neemt Turkije het zaterdag in de kwartfinale op tegen Nederland.