Bergwijn krijgt lof: 'Nederland had daarom eigenlijk met 5-0 of 6-0 kunnen winnen'

door Bart Veenstra 52

Bron De Telegraaf

Steven Bergwijn kan op nog meer complimenten rekenen na zijn optreden in Oranje tegen Roemenië. Dit keer is het Arnold Mühren die vol lof spreekt over de Ajacied. De aanvoerder van Ajax stond, nadat hij dit EK nog niet gespeeld had, plots in de basis tegen de Roemenen. Na een goede eerste helft werd hij in de rust gewisseld vanwege knieklachten.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

Bondscoach Ronald Koeman gaf al aan dat Bergwijn 'misschien wel zijn beste aanvaller is aan de binnenkant'. Mühren, rapporteur namens De Telegraaf, is in de krant eveneens lovend over het optreden van de aanvaller. 'Ik was niet de enige die verrast was over zijn plek in de basis. Met z’n allen hadden we daar Malen verwacht. Zonde dat hij geblesseerd raakte bij de actie vlak voor rust.'

Het woordje 'zonde' valt niet voor niets, want Mühren is zeer te spreken over het spel van Bergwijn in de eerste helft. 'Want hij deed zijn werk samen met Dumfries goed. Bergwijn trok op de goede momenten naar binnen, de Roemenen wisten niet hoe ze hun linkerkant moesten dichten. Meelopen met Bergwijn? Blijven staan op links? Uiteindelijk lag het steeds open. Nederland had daarom eigenlijk met 5-0 of 6-0 kunnen winnen.'

Oranje creëerde voor rust kans op kans, maar het bleef steken op een 1-0 voorsprong (goal van Cody Gakpo). Ook na rust werden er volop kansen gecreëerd, al duurde het lang voordat de bevrijdende 2-0 viel. Die viel uiteindelijk zo'n tien minuten voor tijd toen invaller Donyell Malen scoorde. Diezelfde Malen maakte er in de blessuretijd ook nog 3-0 van.