Portugal na strafschoppen door naar kwartfinale EK ten koste van Slovenië

door Brent Tomassen 1372

Portugal heeft na strafschoppen weten af te rekenen met Slovenië in de achtste finale van het EK 2024 in Duitsland. Beide landen wisten niet te scoren binnen honderdtwintig minuten, waarna de penalty's veel beter werden genomen door het Zuid-Europese land: 3-0. Keeper Diogo Costa bleek de grote held met drie gestopte pingels in de serie.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

Portugal begon veel sterker aan de wedstrijd dan Slovenië en wist in de openingsfase vooral gevaar te stichten met voorzetten vanaf de zijkant. In de 34e minuut kreeg Cristiano Ronaldo een grote kans om zijn land op voorsprong te schieten uit een vrije trap, maar de poging van de spits ging hard over. Op slag van rust waren de Portugezen heel dichtbij de 1-0, maar João Palhinha raakte de buitenkant van de paal.

De tweede helft begon met een grote kans voor Portugal. João Cancelo had een goede actie aan de rechterkant, zijn schot werd geblokt, maar viel voor de voeten van Bruno Fernandes. De nummer tien van Portugal schoot echter veel te wild en produceerde een afzwaaier. Na een dik uur kreeg Slovenië een behoorlijke mogelijkheid via Benjamin Šeško, maar de aanvaller van RB Leipzig faalde in de afronding.

In de absolute slotfase kreeg Ronaldo nog een enorme kans aangereikt van Diogo Jota, maar Jan Oblak hield zijn ploeg op de been met een goede redding. Gescoord werd er niet meer binnen de reguliere speeltijd, waardoor een verlenging uitkomst moest bieden. Aan het eind van de eerste helft van de verlenging kreeg Portugal een penalty, nadat Jota werd neergelegd. Ronaldo ging achter de bal staan, maar Oblak wist zich opnieuw te onderscheiden door de strafschop te keren.

In minuut 115 verslikte Pepe zich, waardoor Šeško alleen op doel afkon. De spits kon zijn land een ronde verder schieten, maar ook hem lukte het niet om doel te treffen. Keeper Costa redde zijn land. Na honderdtwintig minuten moesten strafschoppen de beslissing brengen. Deze werden het beste genomen door Portugal: 3-0. Hierdoor gaan de Portugezen door naar de volgende ronde. In de kwartfinale neemt … het op tegen Frankrijk, dat eerder op maandagavond met 1-0 te sterk was voor België.

FT | Portugal - Slovenië (0-0) (3-0 na strafschoppen)

Opstelling Portugal:

Costa; Cancelo (118' Semedo), Dias, Pepe (118' R. Neves), Mendes; Fernandes, Palhinha, Vitinha (65' Jota), B. Silva, Ronaldo, Leão (76' Conceição).

Opstelling Slovenië:

Oblak; Karničnik; Drkušić, Bijol, Balkovec; Stojanović (86' Verbić), Čerin, Elšnik (106' Iličić), Mlakar (74' Stanković); Šporar (74' Celar), Šeško.

-

Strafschoppen:

1-0 Cristiano Ronaldo
2-0 Bruno Fernandes
3-0 Bernardo Silva

Slovenië mist drie keer

105' Cristiano Ronaldo mist strafschop

Zet nu in op de EK-wedstrijden! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!