Nick Viergever vervolgt zijn carrière in de Bundesliga. De centrale verdediger vertrekt bij PSV en heeft inmiddels getekend bij promovendus Greuther Fürth, de huidige nummer zestien van de competitie. Voor de 32-jarige wordt dit het eerste avontuur in het buitenland na een lange loopbaan in Nederland.
Bij Greuther Fürth komt de linkspoot onder andere ook Jetro Willems en Justin Hoogma tegen. Eerstgenoemde komt transfervrij over, terwijl Hoogma wordt verhuurd door TSG Hoffenheim. Voor Viergever wordt een som van 300.000 euro betaald aan PSV, dat volgens directeur voetbalzaken John de Jong graag verder had willen gaan met de oud-Ajaxspeler.
'Wij hadden hem graag voor de club behouden, maar na een aantal jaar als basisspeler lijken er voor hem dit seizoen minder mogelijkheden om minuten te maken. Nick wil de laatste jaren van zijn sportieve carrière graag spelen en dat begrijpen we. Vandaar dat wij bereid zijn mee te werken aan deze transfer', aldus De Jong tegenover de NOS.
Viergever kwam in juli 2014 over van AZ naar Ajax. In Amsterdam speelde de 32-jarige uit Capelle aan den IJssel 88 wedstrijden tot en met juli 2018. Toen werd hij overgenomen door PSV, waar hij vervolgens kwam tot 75 wedstrijden. In de Bundesliga hoopt Viergever weer speelminuten te kunnen maken, gezien hij in Eindhoven op een zijspoor belandde.
De linkspotige verdediger zal pas aankomende zondag 5 september aansluiten bij de selectie van de Duitse ploeg. Viergever en zijn vrouw hebben recentelijk een kindje gekregen en spenderen nu wat tijd met de pasgeboren baby.
Topreactie
Pinky +3195
Wie nog meer met stille trom bij PSV vertrekt, is Peter Fossen. Waarschijnlijk een onbekende voor velen van jullie. Fossen was 27 jaar lang de huisadvocaat van PSV, maar eigenlijk een 'éminence grise' op de achtergrond die een sleutelrol bij transfers speelde. Deze rol ontstond bij PSV zo'n 20 jaar geleden toen de club voor het eerst niet meer genoeg had aan de tot dan toe royale sponsoring van Philips (de fundering onder alle successen tot dan toe), omdat de bedragen in het voetbal simpelweg te groot waren geworden.
Waar PSV het eerst met spelersfondsen en louche deals met Joegoslavische oorlogscriminelen probeerde, werd al snel duidelijk dat er meer nodig was. De Van Nistelrooij-transfer met Manchester United bood PSV toegang tot een veel groter netwerk waarin voetbal werd gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Harry van Raaij was namelijk dikke vrienden geworden met Peter Kenyon, de technisch directeur van Man Utd, en toen deze naar het Chelsea van Roman Abramovich verkaste, was PSV er als de kippen bij om zich als satellietclub aan te bieden.
Dit was een moreel verwerpelijke, maar briljante zet van Van Raaij die vele prijzen opleverde, maar onverbiddelijk tot een faillissement leidde. Deze kon afgewend worden dankzij de beruchte non-marktconforme gronddeal met de gemeente Eindhoven (en tientallen miljoenen hulp van puissant rijke supporters in het regionale bedrijfsleven). Door wederom met geld naar makelaars te smijten kon PSV weer een paar jaar meedoen. Bekend zijn de deals tussen Vlado Lemic (de tussenpersoon in de vroegere deals met Servische (oorlogs)criminelen) en Stan Valckx, waar beide beter van werden. Maar het was natuurlijk huisjurist Peter Fossen die hierin al die jaren een sleutelrol speelde. Slechts heel af en toe werd zijn rol bij transfers belicht.
Ook deze financiële hulp hielp PSV weer aan de nodige prijzen, maar zelfstandigheid werd niet bereikt, ondanks de eerste serieuze focus op de jeugdopleiding in de geschiedenis van de club (snelle, donkere jongens die goed gedijden in omschakelvoetbal). Alles werd eraan gedaan om te verhullen dat de club steeds dichter bij de afgrond stond, onder leiding van de welbespraakte Toon Gerbrands (die al bij het AZ van suikeroom Dirk Scheringa geleerd had kromme zaken recht te lullen). Toen echter de corona-crisis toesloeg, was het weer tijd voor de zoveelste reddingsactie om prijzen te kunnen blijven kopen.
En daarom is het vertrek van Peter Fossen zo interessant. Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden: 1) Fossen heeft z'n zakken wel genoeg gevuld door de jaren heen en gaat met vervroegd pensioen. 2) De geldschieters van PSV, met Robert van der Wallen aan het hoofd, hebben door de jaren heen gezien door welk putje al het geld wegstroomt en wie daar flink heeft lopen afromen (Fossen).
Als het 2) is, dan is dit niet alleen een bevestiging van hetgeen hierboven beschreven is (Fossen is jarenlang de spin in het web van schimmige, soms onverklaarbare constructies geweest), maar ook een teken dat PSV overgenomen is door een of meerdere suikerooms die in ruil voor miljoenensteun meer controle willen.
Als dat over een paar jaar te kostbaar zal blijken, is er een gerede kans dat PSV definitief aan een oliesjeik of Chinees verkocht wordt.
En het zal de PSV-supporters zoals altijd volkomen worst zijn!
Plaats reactie