300.000 pupillen en tienduizenden trainers krijgen te maken met een grote ommezwaai binnen het pupillenvoetbal. Alle voetbalclubs in Nederland hebben te horen gekregen van een nieuw plan voor de jeugd, een revolutie geïnitieerd vanuit Zeist, aldus De Telegraaf.
De ochtendkrant meldt verder dat de KNVB wil dat er vanaf komende zomer op kleinere veldjes voetbal wordt gespeeld. Je moet hier dan denken aan twee tegen twee, drie tegen drie, vier tegen vier et cetera. Kleine ruimtes en veel balcontacten. De gevolgen, volgens de ochtendkant, zijn wedstrijden die niet geleid worden door scheidsrechters, gigantische uitslagen zoals 22-2 en een cultuurshock voor heel veel amateurclubs. Een verandering waar heel veel clubs misschien niet op zitten te wachten. Met name de ING bank zal zorgen voor financiële realisatie van het plan en alle clubs zijn ingelicht zonder zelf echt deel te nemen in de besluitvorming.
De Telegraaf weet ook dat Feyenoord geen heil ziet in de plannen van de KNVB. Ajax heeft echter een aantal jaar geleden al een soortgelijk idee genaamd de 'Twin-games' gestart in de jeugdopleiding. Niet exact hetzelfde, maar de strekking lijkt niet heel anders. Hoe het idee van de KNVB vorm gaat krijgen in de praktijk is nog maar de vraag. Clubs op professioneel- en amateurniveau stellen vooralsnog nergens van op de hoogte te zijn.
Update - 07.15 uur (20 september)
Met de geplande revolutie in het pupillenvoetbal haalt de KNVB een flinke streep door zijn eigen ideeën, zo schrijft De Telegraaf dinsdagochtend. De Nederlandse voetbalbond koos er namelijk twee jaar geleden voor om pupillen op grotere velden te laten spelen. Men begon destijds met een pilot van vijftien clubs in district West II. Gezien het feit dat er binnen een jaar tachtig clubs aan meededen, laat zien dat het een doorslaand succes is.
In de huidige opzet spelen de jonge voetballers op een veld van strafschopgebied tot strafschopgebied. In de nieuwe opzet zou het veld zelfs een stuk kleiner worden dan het veld waarop zij vroeger speelden. Enkele amateurclubs hebben daardoor gemengde gevoelens over het initiatief van de KNVB.
Plaats reactie