Engeland kruipt door oog van de naald en wint na verlenging van Slowakije

door Brent Tomassen 1311

Engeland heeft zich na verlenging weten te plaatsen voor de kwartfinale van het EK Voetbal in Duitsland De ploeg van bondscoach Gareth Southgate stond lang met 0-1 achter tegen Slowakije, maar in de 95e minuut bracht Jude Bellingham de Engelse hoop terug met een prachtige omhaal. Harry Kane zorgde al snel in de verlenging voor de winnende treffer.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

Slowakije kwam goed uit de startblokken en wist ook de eerste kans te noteren. David Hancko kwam goed door over links en zette de bal scherp voor. Niemand raakte de bal van de Feyenoorder onderweg aan, waardoor deze poging maar rakelings voorlangs ging. Even later blokte John Stones een gevaarlijke inzet van Lukáš Haraslín.

In de 25e minuut was het wel raak voor de Slowaken. Ivan Schranz was het eindstation van een fraaie aanval en verschalkte doelman Jordan Pickford met een handige voetbeweging. Engeland wist aan de andere kant niet tot nauwelijks iets te creëren, waardoor Slowakije eenvoudig de rust inging met een voorsprong op zak.

Na rust leken het de Engelsen die het best uit de kleedkamer kwamen. Harry Kane stuurde Kieran Trippier weg aan de linkerkant. De linksback vond op zijn beurt Phil Foden voor het doel, maar de 1-1 werd afgekeurd wegens buitenspel van de speler van Manchester City. Even later maakte Slowakije bijna de 0-2. Achterin bleek er sprake van totale miscommunicatie nadat Engeland een vrije trap snel wilde nemen. Een Slowaak zat ertussen en probeerde Pickford te verschalken van grote afstand, maar de bal ging net naast.

In de 78e minuut volgde de grootste kan voor Engeland tot dan toe. Kane kreeg een enorme kopkans uit een vrije trap, maar de spits knikte de bal vanaf enkele meters naast. Twee minuten later mocht Declan Rice aanleggen voor een schot, welke snoeihard tegen de paal vloog. In minuut 95 gebeurde het dan toch voor Engeland. Bellingham zorgde met een fantastische omhaal voor de gelijkmaker. Hierdoor gingen beide landen verlengen.

In de eerste minuut van de verlenging scoorde Kane al de tweede treffer voor Engeland. Een goede vrije trapvariant werd teruggelegd richting de spits, die van dichtbij raak kopte. Aan het eind van de eerste helft van de verlenging was rechtsback Peter Pekarík dichtbij de 2-2, maar hij kreeg een scherpe voorzet niet tussen de palen. Gescoord werd het niet meer, waardoor de goal van Kane de winnende bleek. In de kwartfinale treft Engeland het verrassende Zwitserland, dat zaterdag met 2-0 van Italië won.

FT | Engeland - Slowakije (2-1 N.V.) (1-1)