Slordig Jong Ajax kan niet overtuigen en lijdt nipte nederlaag op bezoek bij Roda JC

door Jon van Dam 167

Jong Ajax heeft vrijdagavond een nipte nederlaag geleden in de Keuken Kampioen Divisie. Op bezoek bij Roda JC verloor de ploeg van Frank Peereboom, die niet kon beschikken over een aantal sterkhouders, met 2-1. Nassef Chourak zorgde voor het enige doelpunt namens de Amsterdamse beloften.

Beide ploegen begonnen intensief aan de wedstrijd en dat leverde al snel een aantal kansen op. Eerst werd een scherp aangesneden voorzet door Thibo Baeten overgekopt. Niet veel later ging Jan Faberski knap langs zijn man aan de rechterflank, maar vervolgens stond er geen teamgenoot voor de goal die zijn voorzet kon binnenlopen. Twee minuten later kwam diezelfde Faberski naar binnen en probeerde hij het van een meter of twintig. Echter ging het schot van de Pool via een Roda-been over de achterlijn.

Roda JC kwam in de veertiende minuut op een 1-0 voorsprong. Een voorzet van Cain Seedorf vanaf de linkerkant werd door Orhan Dzepar in het doel gekopt. Keeper Charlie Setford zat er met een vinger bij, maar hij kon een doelpunt niet voorkomen. Zes minuten later kreeg de thuisploeg de kans om de voorsprong te verdubbelen. Baeten legde de bal af op de vrijstaande Dzepar, maar zijn inzet vloog net naast.

Na ruim een half uur spelen was kreeg Jong Ajax een vrije trap na hard doorgaan op Gerald Alders. Faberski loste vervolgens een schot richting de rechterbovenhoek, maar keeper Justin Treichel wist de bal tot hoekschop te verwerken.

In de slotfase kreeg Roda JC, dat het betere van het spel had, nog twee mogelijkheden. Spits Tiago Cukur kwam naar binnen en ging makkelijk voorbij Bouwman. Vervolgens ging zijn schot een meter naast het doel van Ajax. Kort daarna probeerde buitenspeler Seedorf het vanaf een meter of 25 met een lage schuiver, maar die inzet vormde geen enkel probleem voor Setford.

Jong Ajax begint met vroege tegenvaller aan tweede bedrijf

Vlak na rust kregen de Amsterdammers een mogelijkheid. Rechtsachter Alders stuurde Chourak weg aan de rechterkant en de middenvelder besloot het te proberen. Keeper Treichel kon de bal echter naast boksen. In de daaropvolgende aanval maakte Roda JC er op gelukkige wijze 2-0 van. Een voorzet vanaf de rechterflank werd door centrumverdediger Aaron Bouwman in eigen doel gelopen.

Peereboom besloot om na een uur een driedubbele wissel door te voeren. David Kalokoh, Precious Ugwu en Diyae Jermoumi vervingen Yoram Boerhout, Lucas Jetten en Kayden Wolff. Kort daarna bracht Jong Ajax de spanning terug in de wedstrijd. Een afstandsschot van Chourak vanaf twintig meter was keeper Treichel te machtig en belandde in de rechterhoek: 2-1.

Roda JC weigert wedstrijd te beslissen

Nadat Chourak vervangen werd door Julian Brandes, kreeg Roda JC een kwartier voor tijd een kans. Cukur kreeg de bal in de kluts aangespeeld in het strafschopgebied. Na een korte draai produceerde hij een lage schuiver die Setford wist te pakken. In de 81e minuut kreeg Roda JC een penalty omdat verdediger Nick Verschuren de doorgebroken Pena Zauner neerhaalde. Vervolgens schoot spits Cukur recht op de al liggende Setford af en verprutste hij ook de rebound, die hoog over ging. In de slotfase gebeurde er vrijwel niets meer, waardoor een kleine nederlaag een feit was voor Jong Ajax.

FT | Roda JC - Jong Ajax (2-1)