Ajax heeft vrijdagochtend als eerste Nederlandse club een 'sociale gedragscode' gepresenteerd. De club gaat deze gedragsregels met behulp van AI-technologie handhaven op alle Ajax socialmediakanalen, zo valt te lezen op Ajax.nl.
Ruim een jaar geleden kwam Ajax met het 'Silence Social Hate-initiatief' in actie tegen de overweldigende hoeveelheid haatberichten op de sociale media. Ajax laat weten dat dat concrete impact maakt en zorgde voor meer rapportage van haatberichten. 'Voor dit vervolg slaat Ajax de handen ineen met hoofdsponsor Ziggo. Samen vervolgen wij de strijd tegen online haat, onder andere met een speciale module van het lesprogramma Online Masters', schrijft de club.
Social media van Ajax
Ajax ziet dat online de normen steeds meer aan het vervagen zijn. Op sociale media komen discriminatie, racisme, pesten en intimidatie helaas veel voor. De Amsterdamse club wil dan ook maatschappelijk betrokken zijn. 'Het gevaar is dat hiermee de impact van social hate op komende generaties groeit. Kinderen lezen mee en denken dat dit een normale omgangsvorm is, waardoor het acceptatieniveau van dit kwalijke gedrag onder de jeugd hoger wordt', schrijft men.
Tekst gaat verder onder de foto.

De club onderneemt dan ook wederom actie, dit keer met de introductie van social gedragsregels. 'In de gedragscode - die hier te lezen is - maakt Ajax expliciet wat wel en niet getolereerd wordt - inclusief de belofte op te treden tegen wangedrag op onze kanalen. Een zero-tolerance aanpak tegen online haat.'
Om de gedragscode te handhaven, heeft Ajax een geavanceerde AI-tool geïnstalleerd, waarmee haatberichten gedetecteerd en verborgen worden. Daarnaast draagt de club in het komende thuisduel met NAC Breda van komende zondag een speciaal wedstrijdshirt, waarbij het logo van Ziggo plaatsmaakt voor de oproep 'silence social hate'.
Online Masters
Ziggo, Ajax en spelers van Ajax hebben daarnaast samen de Online Masters lesmodule ontwikkeld. Deze module moet bijdragen aan een online omgeving waarin jongeren meer bewust worden gemaakt van hun online gedrag én de effecten daarvan.
Het lesprogramma Online Masters moet jongeren helpen met de ontwikkeling van belangrijke digitale vaardigheden. 'Het bevat interactieve modules over online veiligheid, AI, digitale balans en mediawijsheid. Leerkrachten kunnen de gratis lessen eenvoudig inzetten, deze sluiten aan bij doelen uit het curriculum Digitale Geletterdheid', schrijft Ajax.
Ziggo zet zich in voor een online omgeving waarin iedereen veilig en vaardig met de technologie om kan gaan. De campagne Silence & Social Hate van Ajax moet daar aan bijdragen. 'Ziggo vernieuwde in samenwerking met Ajax en de Vodafone Foundation de Online Masters les '(a)Social'. Hierin gaan leerlingen in gesprek over online haat. Ze ontdekken wanneer reacties nog 'leuk' zijn, wanneer ze te ver gaan en wat de impact van negatieve reacties op social media is.'
Bekijk hier zelf de Online Masters lesmodule met Kian Fitz-Jim en Regina van Eijk.
Topreactie
Stoffel +18570
Probleem is wel dat kritiek tegenwoordig ook al snel "haat" genoemd wordt. Wat een iemand harde opbouwende kritiek vindt, ziet de ander dat als een belediging.
Het idee van dit soort initiatieven is in de basis goed, je komt echter al snel in een rabbit hole van censuur terecht zodra je moet gaan bepalen waar de grens ligt.
Plaats reactie