Stanis Idumbo Muzambo verliet Ajax onlangs officieel voor Sevilla. Het Belgische talent had in Amsterdam nog een contract tot de zomer van 2024, maar besloot dat niet uit te dienen. De verleiding is groot om bij dit soort transfers van jonge spelers te roepen hoe dom en onverantwoord het is. En hoewel moet blijken hoe goed zijn keuze voor Sevilla uit zal pakken, valt voor Idumbo Muzambo’s beslissing om niet in Amsterdam te blijven best wat te zeggen.
De Belgische creatieveling maakte in de zomer van 2021 de overstap naar Ajax en kwam binnen in de Onder 17. Daar had hij als nummer tien van het elftal direct een basisplaats te pakken en werkte hij zich in gestaag tempo op tot de volgende stap, de Onder 18. Met een doelpunt en vier assists in zes optredens liet hij ook daar blijken over wat voor talent hij beschikt en met de ingang van het nieuwe seizoen was hij dan ook definitief onderdeel van Ajax’ hoogste jeugdelftal.
Dat vertrouwen betaalde Idumbo Muzambo tijdens de eerste seizoenshelft van 2022/23 dubbel en dwars terug. De nummer tien was, in beginsel op die positie en later ook als linksbuiten, praktisch iedere wedstrijd bij één of meerdere doelpunten betrokken. Aan het einde van een wervelende eerste seizoenshelft stond de teller op 22 doelpunten en assists in 20 optredens.
Debuut in Jong Ajax
Een debuut in Jong Ajax kon niet uitblijven en op zes januari was het dan ook zover. Thuis tegen FC Eindhoven mocht Idumbo Muzambo twaalf minuten voor tijd zijn eerste stappen in het profvoetbal zetten, als vervanger van Youri Regeer. Zo wervelend als hij, ook na de winterstop, echter in de O18 was, zo lastig had Idumbo Muzambo het bij Jong Ajax, in de Keuken Kampioen Divisie. Na zijn debuut mocht hij in het merendeel van de wedstrijden van de beloften minuten maken, maar tot een doelpunt of assist kwam het niet.
Idumbo Muzambo, die zijn beste wedstrijden in de Ajax-jeugd toch op tien had gespeeld, speelde bij Jong Ajax bovendien op praktisch elke aanvallende positie. Linksbuiten, spits en zelfs rechtsbuiten. Als nummer tien kwam hij ook wel aan zijn minuten, maar er was niet één aangewezen plek waar Idumbo Muzambo zich op kon focussen.
Moordende concurrentie
De jonge Belg voelt zich duidelijk het meest op zijn plek als nummer tien en kan ook prima uit de voeten als linksbuiten. Laat dat echter nu net de twee posities zijn waar de concurrentie zowel in Jong Ajax als Ajax 1 moordend is. Kort nadat Idumbo Muzambo zijn debuut voor Jong Ajax had gemaakt, – als linksbuiten, – arriveerde land-, generatie-, maar bovenal positiegenoot Mika Godts in Amsterdam. Daarmee kwam er voor Idumbo Muzambo dus een directe concurrent bij. Op de nummer tien positie diende hij het al uit te vechten met de iets oudere Kristian Hlynsson en één van de parels van De Toekomst, in de persoon van Gabriël Misehouy. En naast landgenoot Godts, moest Idumbo Muzambo het voor een plek op linksbuiten ook nog zien te winnen van één van die andere parels, Amourricho van Axel Dongen. Ga er maar aan staan.
Dit seizoen kende Idumbo Muzambo een lastige start. Hij moest onder het mes vanwege een schouderkwetsuur waar hij al langer mee kampte, miste daardoor de eerste wedstrijden van het seizoen en begon zodoende met een achterstand ten opzichte van veel van zijn ploeggenoten en concurrenten. Met de resultaten die Jong Ajax tot dat moment echter neerzette, zou je zeggen dat een talent als Idumbo Muzambo niet lang op een kans op zijn favoriete positie zou hoeven wachten. Voornaamste concurrent Misehouy was echter juist dé speler die zich tot dan toe aan de malaise van Jong Ajax’ slechte seizoenstart had weten te onttrekken. En op linksbuiten, die andere positie waar Idumbo Muzambo prima uit de voeten kan, begon Godts juist vanaf het moment dat eerstgenoemde zijn rentree maakte steeds beter in vorm te raken. Veel speeltijd op zijn twee voorkeursposities zat er dan ook niet in.
Opmerkelijke keuzes
Ook nadat Misehouy en later Godts geblesseerd raakten, keerde Idumbo Muzambo echter niet terug naar zijn beste posities. Spelers als Oualid Agougil en Nassef Chourak kregen de voorkeur en Idumbo Muzambo speelde zijn wedstrijden als spits of rechtsbuiten. Pas half december, op bezoek bij Jong PSV, mocht de nummer tien voor het eerst dit seizoen ook daadwerkelijk op die positie starten. Dat duurde echter maar één helft. Zodra Misehouy na rust in het veld kwam voor linksbuiten Van Axel Dongen, verhuisde Idumbo Muzambo naar links. Als de boodschap tot dan toe nog niet duidelijk was, bestond er nu geen twijfel meer over: zelfs in Jong Ajax was de Belg niet de eerste keuze op zijn favoriete positie.
Uiteraard had ook Idumbo Muzambo zelf meer kunnen doen. In beginsel geldt dat je stevige concurrentie ook als een uitdaging kunt zien. Daarbij waren de wedstrijden die Idumbo Muzambo in Jong Ajax speelde ook niet van zo’n niveau dat hij op basis daarvan heel veel recht had op meer. Hij had verdienstelijke wedstrijden, maar speelde zelden de pannen van het dak. Toch is het onderaan de streep niet gek dat een jonge speler die op een positie speelt die niet zijn eigen is minder presteert. Voor het feit dat Hlynsson en Misehouy in de pikorde op ‘tien’ boven Idumbo Muzambo stonden, valt wat te zeggen. Dat Agougil en Chourak daar de voorkeur kregen en bleven krijgen, ondanks dat ook zij daar geen wereldpartijen op de mat legden, is opmerkelijker.
Compliment voor De Toekomst
Een officiële reden voor zijn vertrek is er tot op heden niet gekomen vanuit het kamp van Idumbo Muzambo. Het feit dat hij in Jong Ajax nauwelijks op zijn eigenlijke positie mocht spelen, in combinatie met de moordende concurrentie voor die positie, zal echter flink hebben bijgedragen. In die zin is het vertrek van een talent van het kaliber Idumbo Muzambo ook wel weer een compliment naar de jeugdopleiding van Ajax, die de laatste tijd steeds vaker bekritiseerd wordt. Misehouy en Van Axel Dongen en mindere mate ook Hlynsson en Godts tonen aan dat De Toekomst nog altijd goed is voor het voortbrengen van grote talenten. Zodanig dat zelfs spelers met het talent van Idumbo Muzambo de concurrentiestrijd kunnen verliezen.
Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)
Lees meer edities van de 'Blik op Jong Ajax' van dit seizoen:
#1 De Jong Ajax-talenten die het dichtst tegen hun debuut in Ajax 1 aanzitten
#2 Selectie Jong Ajax bekend: Zij moeten na gaan denken over de volgende stap
#3 Ajax lijkt weer beet te hebben: 'Butera is één van de grootste talenten van België'
#4 Jong Ajax beleeft slechtste seizoenstart ooit, maar hoeveel zegt dat?
Plaats reactie