Zwitserland schakelt titelhouder Italië op overtuigende wijze uit en gaat naar kwartfinale EK

door Brent Tomassen 331

Zwitserland heeft Italië uitgeschakeld in de achtste finale van het EK Voetbal in Duitsland. In het Olympiastadion in Berlijn werd het 2-0. De ploeg van bondscoach Murat Yakin was heer en meester tijdens het duel en scoorde twee fraaie doelpunten.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

Zwitserland begon de wedstrijd met veel positiewisselingen, waar Italië weinig grip op kreeg. Toch bleven de grote kansen in de eerste twintig minuten uit. In de 24e minuut leken de Zwitsers hun goede spel kunnen belonen, nadat Breel Embolo in zijn eentje op doelman Gianluigi Donnarumma afkon. De keeper bleek de baas in het duel met een knappe redding. Even later wist Yann Sommer, keeper van Zwitserland, een treffer van Federico Chiesa te voorkomen.

In minuut 37 was het dan wel raak. Zwitserland bleef goed combineren en uiteindelijk was het Remo Freuler die na een goede loopactie alleen voor Donnarumma uitkwam. De middenvelder schoot zuiver raak in de korte hoek: 1-0. Vlak voor rust voorkwam de Italiaanse doelman met hulp van de paal de 2-0 met een redding op een goede vrije trap van Fabian Rieder.

De tweede helft begon nog spectaculairder dan de eerste eindigde. Al na dertig tellen mocht Ruben Vargas aanleggen vanaf de zijkant van het strafschopgebied. Zijn schot vloog schitterend in de verre kruising, waarmee hij zijn land op 2-0 zette. Italië probeerde hierna wat terug te doen, maar echte kansen bleven uit. Wel werd twee keer de paal geraakt: eerst kopte Fabian Schär de bal op zijn eigen paal, later raakte Gianluca Scamacca het aluminium. Spannend werd het niet meer, waardoor Zwitserland doorgaat naar de kwartfinale. Hierin treft het de winnaar van het duel tussen Engeland en Slowakije.

FT | Zwitserland - Italië (2-0)