Duitsland stelt na gelijkspel tegen Zwitserland koppositie veilig

door Jesse ter Haar 473

Duitsland heeft zondagavond de koppositie in Groep A van het EK veiliggesteld. De Duitsers stonden lang met 1-0 achter tegen Zwitserland, maar in de absolute slotfase deed Niclas Füllkrug het voor zijn land.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

FT | Zwitserland - Duitsland (1-1)

Het balbezit in de openingsfase was voor Duitsland, maar kansen werden er nog niet gecreëerd. In de zeventiende minuut was het toch Robert Andrich die raak schoot en juichte, maar hij werd teruggefloten wegens een overtreding van Jamal Musiala eerder in de aanval. Wat Duitsland daardoor niet deed, deed Zwitserland na een klein halfuur spelen wel: scoren. Dan Ndoye ontving de bal van Remo Freuler en passeerde Manuel Neuer in de bovenhoek middels een schot vanuit het strafschopgebied. Duitsland probeerde het vervolgens nog wel, maar ging toch met een 1-0 achterstand de rust in.

Een minuut of vijf na rust stichtte Musiala gevaar namens Duitsland. Hij schoot de bal echter door het midden, waar doelman Yann Sommer goed stond op te letten. Het regende vervolgens bepaald geen kansen, maar in de zeventigste minuut ontstond een goede voor Joshua Kimmich. De verdediger dook op in het strafschopgebied en leek te kunnen scoren, maar hij wachtte te lang en liet de verdediger ingrijpen.

Zodoende gingen beide landen bij een 1-0 stand de laatste fase van de wedstrijd in. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd leek Kai Havertz nog verandering te kunnen brengen in de stand, maar hij kopte op de lat. Granit Xhaka aan de andere kant, werd nog gevaarlijk middels een schot vanaf de rand van het strafschopgebied, maar doelman Neuer hield de bal uit zijn doel. Waar het op een 1-0 zege voor Zwitserland leek af te stevenen, bleek niets minder waar. In de slotfase was het Füllkrug nog die Duitsland naar een 1-1 gelijkspel wist te koppen.