België wint wel van Roemenië en pakt eerste punten op EK in Duitsland

door Brent Tomassen 842

België heeft zijn tweede groepswedstrijd op het EK in Duitsland in winst weten om te zetten. De ploeg van Domenico Tedesco kwam al vroeg op voorsprong, maar wist de wedstrijd pas laat in de tweede helft definitief in het slot te gooien. De zege levert de Belgen de eerste drie punten van het toernooi op.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

FT | België - Roemenië (2-0)

België begon sterk aan de wedstrijd en dat leverde al in de tweede minuut een doelpunt op. Jeremy Doku kreeg op links te veel ruimte en bereikte spits Romelu Lukaku. Laatstgenoemde legde de bal terug, waarna Youri Tielemans mocht afdrukken en de 1-0 op het scorebord zette. Dit bleek een opmaat voor een uitstekende eerste helft van De Rode Duivels. Er lag veel ruimte voor de vleugelspelers van de Belgen en dit leverde ook goede schietkansen op voor Dodi Lukebakio en Doku.

De tweede helft begon een stuk tammer dan het eerste bedrijf, waarbij vooral België zocht naar mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. Een schot van Kevin de Bruyne tien minuten na rust bleek het eerste echte wapenfeit. Twee minuten later kwam De Bruyne goed door op links, maar was zijn voorzet naar Manchester City-ploeggenoot Doku veel te scherp.

Na ruim een uur spelen leek België op 2-0 te komen via Lukaku, maar de VAR stak voor de derde keer dit toernooi, Lukaku werd tegen Slowakije (0-1 verlies) al tweemaal een goal onthouden, een stokje voor succes van de spits. Even later kreeg Dennis Man de kans op 1-1 liggen na een foute pass op het middenveld, maar keeper Koen Casteels bracht redding voor België.

Tien minuten voor tijd besliste De Bruyne dan toch de wedstrijd. De middenvelder trok een sprint na een lange pass van achteruit, verschalkte zijn directe tegenstander en schoof de bal rustig binnen: 2-0. Hierna ebde het geloof bij de Roemenen langzaam weg, waardoor België de zege gemakkelijk veilig kon stellen.