Portugal boekt overtuigende zege op Turkije en is groepswinnaar

door Brent Tomassen 346

Portugal heeft de groepswinst in Groep F van het EK in Duitsland weten veilig te stellen. In de tweede groepswedstrijd werd Turkije met 0-3 verslagen. Dankzij deze zege en het 1-1 gelijkspel tussen Tsjechië en Georgië is het Zuid-Europese land niet meer te achterhalen in de poule. Ahmetcan Kaplan bleef de gehele wedstrijd op de bank

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

FT | Turkije - Portugal (0-3)

Turkije begon goed aan het tweede oefenduel en kreeg na een paar minuten spelen een grote kans. Kerem Aktürkoğlu leek een voorzet alleen nog te hoeven binnentikken, maar de aanvaller van Galatasaray kwam een teenlengte tekort om de bal goed te raken. Aan de andere kant was het na twintig minuten wel raak. Bernardo Silva schoot hard raak en liet doelman Altay Bayindir kansloos: 0-1.

Zeven minuten later volgde het meest opmerkelijke moment van de wedstrijd. Nadat Cristiano Ronaldo niet bereikt werd door João Cancelo, leek Turkije makkelijk te kunnen uitverdedigen, maar het ging helemaal mis in de Turkse defensie. Samet Akaydin speelde terug richting zijn eigen doelman, maar Bayindir verwachte deze bal totaal niet. Het leverde een uiterst knullige eigen doelpunt op: 0-2. Dit was tevens de ruststand.

Tien minuten na rust besliste Portugal het duel helemaal. Ronaldo ontweek de buitenspelval van de Turken en kreeg zo de kans om zijn eerste treffer van het toernooi te maken. De Portugese superster bleek echter niet zelfzuchtig en gunde de goal aan de meegelopen Bruno Fernandes: 0-3. Hier bleef het bij.