Invaller Conceição kroont zich tot matchwinner bij late zege Portugal

door Jesse ter Haar 958

Francisco Conceição heeft Portugal dinsdagavond aan een zege op Tsjechië geholpen. Lang leken de Portugezen zich stuk te bijten op de tegenstander, maar een late invalbeurt van de oud-Ajacied was genoeg voor de overwinning: 2-1. Namens Tsjechië behoorde Vaclav Cerny tot de wedstrijdselectie, maar hij mocht niet invallen.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

FT | Portugal - Tsjechië (2-1)

Portugal was de ploeg die vanaf het begin af aan op zoek ging naar de treffer. Met name Rafael Leao brak enkele keren goed door over links, maar zijn laatste actie was steeds te onzorgvuldig. Het duurde dan ook meer dan een halfuur voordat er een échte kans ontstond voor de Portugezen. Cristiano Ronaldo dook achter de achterhoede van Tsjechië en ontving de bal, maar hij kreeg de bal niet voorbij doelman Jindrich Stanek. Door middel van kort spel bleef Portugal ook de rest van de eerste helft op jacht naar een doelpunt, maar het wist de verdedigende muur van de Tsjechen niet te slechten, laat staan te scoren.

Na rust was het spelbeeld niet veel anders. Portugal had het meeste balbezit, maar kansen werden er amper tot niet gecreëerd. Het was zelfs Tsjechië dat na iets meer dan een uur spelen op voorsprong kwam. Lukas Provod ontving de bal op de rand van het strafschopgebied en schoot hem met veel precisie in de verre hoek. Erg lang van de voorsprong genieten kon Tsjechië echter niet. In de 69ste minuut zorgde een eigen doelpunt van Tsjech Robin Hranac er namelijk voor dat Portugal langszij kwam. Doelman Stanek keerde een inzet en duwde hem daarbij tegen zijn teamgenoot, die daarna machteloos was, aan.

Hierna bleef Portugal op zoek naar meer, maar heel dicht bij een winnende treffer kwam het niet. Bernardo Silva probeerde het nog met een schot van binnen het strafschopgebied, maar hij vond Stanek op zijn weg. Vlak voor tijd leek de overwinning er via Diogo Jota alsnog te komen. Eerst kopte Ronaldo op de paal, waarna Jota de rebound binnen knikte, maar eerstgenoemde stond bij zijn poging buitenspel. Waar het uit leek te lopen op een 1-1 gelijkspel, bleek niets minder waar. Het was uitgerekend invaller Francisco Conceição die Portugal aan de drie punten hielp. De dribbelaar stond goed op te letten en kon zo de rebound binnenwerken en de 2-1 eindstand op het bord zetten.