Šutalo en Kroatië zien achtste finale EK in slotfase aan zich voorbijgaan

door Jesse ter Haar 1295

Kroatië is maandagavond door Italië zo goed als zeker uitgeschakeld op het EK in Duitsland. Josip Šutalo stond de gehele wedstrijd in de basis bij de Kroaten en leek met 1-0 te gaan winnen, maar in de allerlaatste aanval van de wedstrijd viel het doek alsnog voor de Ajacied en de zijnen: 1-1. In theorie heeft Kroatië nog een kans om door te gaan, maar daarvoor is het afhankelijk van meerdere factoren.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

FT | Kroatië - Italië (1-1)

Al binnen vijf minuten was er het eerste gevaarlijke moment voor Kroatië. Luka Sucic schoot de bal richting de hoek, maar doelman Gianluigi Donnarumma was een sta-in-de-weg. Na bijna een halfuur voetballen kreeg ook Italië een behoorlijke kans. Alessandro Bastoni kopte de bal richting het dak van het doel, maar een overtuigende redding van Dominik Livakovic voorkwam een doelpunt. Het zorgde ervoor dat de brilstand bij de rust nog altijd op het bord stond.

Na de rust ontstond er al snel een VAR-moment in het voordeel van Kroatië. Davide Frattesi maakte hands toen de Kroaten op doel trachtten te schieten en hoewel scheidsrechter Danny Makkelie het aanvankelijk liet gaan, kende hij de strafschop na tussenkomst van de VAR alsnog toe. Routinier Luka Modric ging achter de bal staan en miste, maar hij toonde mentaliteit door een minuut later wél een kans te benutten. Hij schoot de bal vanuit een moeilijke hoek hoog in het doel.

In het vervolg van de wedstrijd ging Italië op jacht naar de gelijkmaker. De Italianen werden geregeld gevaarlijk, maar echte open kansen ontstonden er niet. Makkelie en de rest van de arbitrage kenden uiteindelijk nog een totaal van acht minuten aan blessuretijd toe en hoewel dat niet voldoende leek, bleek de waarheid anders. In de allerlaatste aanval van de wedstrijd zorgde Mattia Zaccagni voor de 1-1 en daarmee kwalificatie voor de achtste finale op het EK.