Machtig Spanje zeker van groepswinst na zege op tam Italië

door Jon van Dam 690

Het duel tussen Spanje en Italië in groep B van het EK is geëindigd in een 1-0 overwinning voor Spanje. Riccardo Calafiori werkte de bal namens de Italianen in eigen doel, en zorgde zo voor het enige doelpunt van het duel. Spanje heeft zich met deze zege weten te verzekeren van groepswinst.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

Na tien minuten spelen wisten de Spanjaarden voor het eerst gevaar te stichten. Alvaro Morata sneed de bal scherp aan op het hoofd van Nico Williams. De aanvaller van Athletic Club kopte de bal net naast de paal van het Italiaanse doel. De rest van de openingsfase kenmerkte zich door langdurig balbezit van Spanje, maar bleven grote kansen uit. Het eerstvolgende moment dat het publiek weer op kon veren was na 25 minuten spelen, toen Gianluigi Donnarumma een knap afstandsschot van Fabián Ruiz uit de kruising hield met een fraaie redding. De kansen van Spanje die volgden werden eveneens niet tot doelpunt geprolongeerd.

Hoewel Spanje de bal makkelijk rond liet gaan en de Italiaanse defensie bij vlagen goed onder druk zette, bleef een verdiende voorsprong uit. Zodoende mocht Italië zich gelukkig prijzen met de brilstand waarmee de ploegen de rust in gingen. In de tweede helft veranderde het spelbeeld ondanks diverse wisselingen aan Italiaanse zijde niet. Het eerste Spaanse gevaar liet dan ook niet lang op zich wachten. Pedri kon een hard teruggetrokken bal echter niet op het Italiaanse doel krijgen. Minuten later kwam Spanje wel op voorsprong, zij het met enig fortuin. De jonge verdediger Calafiori, uitkomend voor Bologna, werkte een bal in eigen doel en zorgde zo voor de Spaanse openingstreffer die al enige tijd in de lucht hing.

Na het doelpunt nam de Spaanse druk wat af. Het tempo ging omlaag en daarmee ook de dreiging. Williams plaatste nog een bal op de lat, Perez miste in de slotfase nog wat kansen, maar tot veel meer kwam de ploeg van bondscoach Luis de la Fuente niet. Italië echter ook niet, dus prijkte er na iets meer dan negentig minuten spelen een 1-0 stand op het scorebord. Spanje is door deze zege zeker van groepswinst en ontloopt daarmee Duitsland. Italië staat nog een klus te wachten: de ploeg onder leiding van Luciano Spalletti mag het laatste groepsduel niet verliezen van Kroatië.

FT | Spanje - Italië (1-0)