Engeland verslaat Zwitserland na strafschoppen en plaatst zich voor halve finale EK

door Brent Tomassen 582

Engeland is door naar de halve finale van het EK 2024 in Duitsland. Na 120 minuten stond het in het duel met Zwitserland 1-1, waarna de Engelsen de strafschoppen beter namen. Engeland is dankzij de zege de derde halvefinalist na Spanje en Frankrijk.

Bestel het nieuwe Ajax-thuisshirt in de Ajaxshop!

FT | Engeland - Zwitserland (1-1)

Engeland paste zich qua formatie aan aan de Zwitsers en spiegelde het 3-4-2-1-systeem van Murat Yakin, waarmee in de achtste finale Italië werd verrast. Vanaf het begin hadden de Engelsen de controle, maar tot grote kansen kwam het niet. Geheel in lijn met de weinige opwinding voor beide doelen, zochten beide landen met een 0-0 ruststand de kleedkamer op.

Het eerste schot op doel viel pas vijf minuten na rust te noteren. Breel Embolo werd goed vrijgespeeld, maar hij produceerde slechts een slap schotje. In de 66 minuut viel het volgende moment van opwinding te beleven toen Michel Aebischer een afvallende bal hoog over schoot. Een kwartier voor tijd was driemaal scheepsrecht voor Zwitserland. Embolo bleek de gevierde man door een voorzet van Dan Ndoye binnen te werken achter Jordan Pickford: 0-1.

Hiermee leek de ban eindelijk gebroken, want vijf minuten en een paar wissels van Gareth Southgate later schoot Bukayo Saka zijn land alweer naast de Zwitsers: 1-1. Van een echt slotoffensief kwam het in de slotfase niet meer, waardoor de ploegen gingen verlengen. Hierin schoten de Zwitsers een aantal keer gevaarlijk op doel, maar moesten strafschoppen uiteindelijk uitkomst bieden. Deze werden door Engeland beter genomen: 5-3. In de halve finale is de winnaar van het duel tussen Nederland en Turkije de tegenstander.