Waarom trainers nieuwbakken prof Romers als eerste op het wedstrijdformulier zetten

door Bram Bark 37

Bron Ajax Showtime

Waarom trainers nieuwbakken prof Romers als eerste op het wedstrijdformulier zetten

door Bram Bark 37

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Thijmen Romers maakte in zijn eerste seizoen bij Ajax indruk en is door de club beloond met zijn eerste profcontract. Dinsdag zette de zestienjarige middenvelder zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2027. Wie is de nieuwbakken prof Romers? Jeugdwatcher Bram Bark legt hem onder de loep.

Het is nog maar een jaar geleden dat Romers de overstap maakte naar Ajax. En direct is het talent eigenlijk al niet meer weg te denken uit de opstelling van Ajax O16 en Nederland O16. Komend seizoen zal dat niet anders zijn voor de O17-versies van die elftallen. Een betrouwbare speler die geen gekke dingen doet. En een speler die een trainer als eerste op het wedstrijdformulier zet.

Dat als eerste op het wedstrijdformulier zetten, deden Dennis van den IJssel en later Frank Korpershoek zonder twijfel. Toch duurde het even voordat ik zag waarom dat het geval was. Romers houdt het vaak simpel in balbezit en wint duels die hij moet winnen. Hij doet heel weinig fout en dat is knap, maar het valt niet zo op. Dat veranderde echter naarmate ik meer wedstrijden zag van de ex-Spartaan.

Hij speelt niet ‘gewoon’ simpel in balbezit. Romers speelt namelijk zoveel mogelijk vooruit en laat het simpel lijken. Daarnaast wint hij niet alleen de duels die hij moet winnen, maar net even meer dan dat. Romers groeide in mijn ogen langzamerhand uit tot een van de sterkhouders van Ajax O16. In werkelijkheid gebeurde dit in een paar wedstrijden en dus kun je stellen dat hij zich razendsnel manifesteerde als sterkhouder.

Als eerste op het wedstrijdformulier reden nummer twee

Een stabiele factor in je elftal is lekker voor een trainer en tevens noodzakelijk voor een elftal. Toch is dat niet de enige reden dat Romers indruk maakte afgelopen seizoen. Het talent met een - inmiddels - stille passie voor waterpolo is slim en vult verschillende tactische rollen en posities uitstekend in. Romers heeft dan ook op alle posities in de ruit op het middenveld gespeeld. Zonder dat de exacte tactische opdrachten bij mij bekend zijn, lijkt hij zijn takenpakket altijd naar behoren uit te voeren.

Romers’ kwaliteiten bleven niet onopgemerkt bij de KNVB. Steevast was hij onderdeel van de selectie van Nederland O16. Maar is het dan allemaal hosanna? Romers maakt volgend seizoen deel uit van Ajax O17 en dus is de weg naar de Johan Cruijff ArenA nog lang. De multifunctionele middenvelder kan nog bepalender worden voor zijn elftal. Enerzijds door het spel meer naar zich toe te trekken en anderzijds door als verbindingsspeler zijn aanvallende rendement te verhogen.

Ajax heeft Romers voor drie seizoenen vastgelegd en ik ben benieuwd hoe hij zich gaat ontwikkelen. Afgelopen seizoen mocht hij lang hoop houden op deelname aan de Future Cup, maar hij zat uiteindelijk niet bij de selectie. Het had extra glans gegeven aan Romers’ puike debuutseizoen. Volgend seizoen, mits fit, zal er geen enkele twijfel bestaan over deelname van de jongeling. En een Ajax O17-middenveld met Levi Acheampong, Hasan Ayyildiz en Romers belooft veel kijkplezier.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.