Ajax O17 wint spectaculaire mini-Klassieker; Steur blinkt uit bij winnend Ajax O19

door Brent Tomassen 91

Bron Ajax Showtime

Dit is het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 21 september 2024. Ajax O17 won na een spannende wedstrijd op bezoek bij Feyenoord O17 met 2-4. Ajax O19 speelt een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam O19 en hoopt de goede seizoenstart een vervolg te geven. Ook Ajax O15 kwam in actie. Het team van Rik Verhage won thuis van de leeftijdsgenoten van AZ met 4-1.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

FT | Feyenoord O17 - Ajax O17 (2-4)

Ajax O17 heeft na een bizarre tweede helft met 2-4 weten te winnen op bezoek bij de leeftijdsgenoten van Feyenoord. De ploeg van trainer Paul Nuijten kwam tweemaal op achterstand, maar scoorde na rust twee keer binnen een minuut. Aanvoerder Pharell Nash was de grote man met drie doelpunten.

Ajax O17 wilde beter voor de dag komen dan tijdens de bekernederlaag op bezoek bij ADO Den Haag en creëerde de eerste kansen van het duel. In de achtste minuut deed zich al de eerste grote kans voor om op voorsprong te komen. Levi Acheampong speelde Nash vrij in het strafschopgebied, laatstgenoemde draaide open en schoot vervolgens net naast. Tien minuten later zag Nash dat zijn schot gekeerd werd door de Feyenoord-keeper.

Na ruim twintig minuten kwam Feyenoord O17 er gevaarlijk uit. Joeri Cruden leed knullig balverlies, waardoor twee Feyenoorders tegenover één Ajacied kwamen te staan. Die ene Ajacied, Kennynho Kasanwirjo wist uiteindelijk het gevaar te verijdelen met een goede tackle. Even later was Kasanwirjo minder fortuinlijk. Hierna miste Cruden de bal, waarna Kasanwirjo met een sliding zijn tegenstander raakte. Het leverde een strafschop voor Feyenoord O17 op, die door middel van een panenka werd binnengeschoten: 1-0.

Zeven minuten voor rust wist Ajax O17 de stand weer gelijk te trekken. Hasan Ayyildiz zette met een fraaie steekpass Jeshurun Simeon alleen voor de keeper, die in eerste instantie redding wist te brengen. De rebound bleek een prooi van Nash, die de bal via de binnenkant van de paal in het doel volleerde. Met een 1-1 tussenstand gingen beide teams rusten.

Na rust wilde Simeon Acheampong een doelpunt gunnen, maar gaf hij de bal net te hard voor. Hierna volgden een aantal gevaarlijke momenten voor de thuisploeg. Het doel van Mark Engel werd flink onder vuur genomen, maar alle schoten werden geblokt voordat de keeper zelf in actie hoefde te komen.

Krankzinnige tien minuten

Na een dik uur spelen volgden tien doldwaze minuten in Rotterdam. Eerst kreeg oud-Ajacied Tim de Koning de kans om met wat fortuin door de verdediging van Ajax te dribbelen en de 2-1 te maken in minuut 64. Vier minuten later maakte Nash er 2-2 van na goed voorwerk van Simeon en Acheampong. Vanaf de aftrap zette invaller Eternal Barron meteen druk vooruit en dit zorgde voor onrust in de Rotterdamse verdediging. Barron snoepte de bal af van een verdediger en schoof de 2-3 binnen.

Hiermee was de ellende voor Feyenoord O17 nog niet voorbij, want in de 72e minuut kreeg een verdediger van de thuisploeg zijn tweede gele kaart. Een minuut later raakte Barron de paal. In de 83e minuut zette Marley Alvarez Perez goed door aan de rechterkant en kwam hij in kansrijke positie. Helaas voor hem schoot de rechtsback voorlangs.

Het numerieke voordeel bleef niet in het voordeel van Ajax, want in minuut 88 kreeg ook Barron zijn tweede gele kaart en dus rood. In de extra tijd kreeg Feyenoord O17 nog een grote kans op de gelijkmaker. De spits kreeg zijn voet echter niet goed tegen de bal, zodat Engel de bal makken kon oprapen. Aan de andere kant was het wel raak. Nash ontving een lange bal van doelman Mark Engel, controleerde en schoof vanaf de rand van het strafschopgebied zijn derde treffer van de middag binnen: 2-4. Dit bleek ook de eindstand.

Engel; Alvarez Perez, Cruden, Kasanwirjo, Fränkel; Romers, Acheampong, Ayyildiz (76' Ouazane); Simeon (85' Joao da Silva, opnieuw ingebracht), Nash, Joao da Silva (56' Barron).

Wissels Ajax O17

Bonevacia, Henrion, De Falco, Bouchouari, Koka, Ouazane, Barron.

Rode kaarten:

72' Feyenoord O17 (twee keer geel)
88' Eternal Barron (Ajax O17, twee keer geel)

FT | Ajax O19 - Sparta Rotterdam O19 (4-0)

Ajax O19 heeft een simpele 4-0 zege geboekt op de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam. De Amsterdammers kwamen na een half uur spelen met een man minder te staan, maar liepen hierna uit naar een grote zege.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de bezoekers. Sparta Rotterdam O19 kreeg na een kwartier spelen de kans om uit te breken, maar speelde de counter slecht uit. De linksbuiten van de Spangenaren besloot voor eigen succes te gaan, daar waar een medespeler vrij stond. Verder werd de openingsfase gekenmerkt door gele kaarten voor zowel Mylo van der Lans als Lyfe Oldenstam.

De eerste grote kans voor Ajax O19 was wel meteen raak. Sean Steur zette Kayden Wolff alleen voor de keeper, maar miste. Gelukkig voor de thuisploeg rolde de bal via een Sparta-verdediger weer terug richting het doel, waarna Emre Ünüvar de bal het laatste tikje meegaf: 1-0. Lang konden de Ajacieden niet juichen, want een minuut later mocht Oldenstam inrukken. De vleugelverdediger maakte weer een overtreding en kreeg zijn tweede gele kaart.

Drie minuten later was Ajax O19 dicht bij de 2-0. Rayane Bounida zag zijn inzet gekeerd worden door de doelman, waarna Ünüvar in de rebound de paal raakte. Trainer Willem Weijs besloot vervolgens in te grijpen en haalde Damian van der Vaart eruit voor verdediger Jayhendrow Amour. Een minuut later scoorde Ajax O19. Steur had opnieuw een prachtige steekbal in huis en bereikte Ünüvar. De spits bleek niet zelfzuchtig en legde de bal breed op de meegelopen Wolff, die simpel binnen kon tikken: 2-0.

Steur blinkt uit

De rode kaart bleek geen voorbode voor minder kansen voor de thuisploeg, want enkele minuten na de 2-0 probeerde Steur het maar eens met twee schoten vanaf de rand van het strafschopgebied. De Sparta-doelman voorkwam met fraaie reddingen dat de wedstrijd nog voor rust beslist was. Die beslissing leek er voor rust alsnog te komen, nadat Ünüvar vanuit een tamelijk uitzichtloze situatie een strafschop wist te versieren. De spits nam zelf plaats achter de bal en schoot raak: 3-0. Met deze tussenstand ging Ajax O19 de rust in.

De tweede helft begon met een kans voor Sparta Rotterdam O19. Gelukkig voor de Amsterdammers was het schot van de Sparta-aanvaller te slap en kon Aymean el Hani makkelijk redding brengen. Even later kreeg een Spartaan opnieuw een vrij schietkans, maar ook deze keer werd slechts een slap schotje geproduceerd.

Een minuut later viel de 4-0. Steur stond maar weer eens aan de basis van een treffer. De aanvallende middenvelder dribbelde langs twee tegenstanders en lepelde de bal voor. Avery Appiah mocht de vierde goal van de middag uiteindelijk binnenkoppen. In minuut 78 zette Steur voor de zoveelste keer een medespeler vrij voor de doelman, maar dit keer wist invaller Zakaria Ouazane Steur geen assist te bezorgen. Hij stuitte op de keeper. Een minuut later werd een treffer van Lasse Abildgaard afgekeurd vanwege buitenspel. Zodoende eindigde de wedstrijd in een 4-0 zege voor Ajax O19.

Opstelling Ajax O19:

El Hani; Appiah, Van de Pavert (75' Beekman), Van der Lans, Oldenstam; Verkuijl, Van der Vaart (37' Amour), Steur; Wolff (75' Abildgaard), Ünüvar (75' Ouazane), Bounida (66' Messori).

Wissels Ajax O19:

Van der Velde, Ouazane, Mechrouh, Amour, Messori, Beekman, Abildgaard.

1-0 Emre Ünüvar (29')
2-0 Kayden Wolff (38')
3-0 Emre Ünüvar (45+4', pen.)
4-0 Avery Appiah (72')

30' Lyfe Oldenstam (Ajax O19, twee keer geel)