NB: ‘Taylor nam na wissel Henderson echt de leidersrol op zich’

door Jesse ter Haar 137

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Ajax wint zijn eerste Eredivisie-wedstrijd sinds een maand met 5-0. Ditmaal met redacteur Brent Tomassen. Lees hier zijn blik op de wedstrijd én praat mee!

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

Stelling: Fortuna Sittard was de ideale tegenstander om een zware periode tegen af te trappen.

'Eens. Fortuna Sittard begon goed aan het seizoen, maar het goede gevoel zal daar wel wat zijn weggezakt na twee nederlagen op rij. Natuurlijk helpt een rode kaart voor rust eraan mee dat je in de tweede helft niet meer in de problemen komt, maar Ajax speelde zelf solide na een matig begin.'

Wie is jouw Man of the Match?

'Kenneth Taylor was voor mij over de gehele wedstrijd de beste op het veld. Na een slecht begin, waarin Ajax wel op een 2-0 voorsprong kwam, ging Taylor wat controlerender spelen en dat hielp de ploeg enorm. Ook voor de rode kaart stond er daardoor een extra speler laag op het veld, waardoor in de opbouw minder ballen zomaar naar de verkeerde kleur werden gespeeld. Waar ik Taylor verder voor wil prijzen, is dat hij nadat Henderson eruit ging echt de leidersrol op zich nam. Ik zag hem meerdere keren met gebaren het team goed neerzetten en aansporen het tempo erin te houden.'

Vlak voor de wedstrijd kwam het nieuws over de blessure van Brian Brobbey naar buiten. Wat zou zijn afwezigheid betekenen voor Ajax?

'In deze wedstrijd was het kwaliteitsverschil te groot om te stellen dat Brobbey echt gemist werd. Wel denk ik dat Ajax in de eerste helft makkelijker tot kansen had kunnen komen via de balvastigheid van Brobbey ten opzichte van Akpom. Hopelijk valt de blessure mee, want tegen ploegen die iets hoger drukzetten is Brobbey als aanspeelpunt een wapen gebleken. Daarvan was Nederland - Duitsland wellicht het allerbeste voorbeeld.'

Chuba Akpom kwam daardoor in de spits te spelen. Hoe vond jij het hem doen?

'Akpom zal nooit een verfijnde spits worden of een aanspeelpunt van het kaliber Brobbey. Wel verzet hij ongelofelijk veel werk voor zijn team en daar krijgt hij alle credits voor. Daarnaast is het leuk voor Akpom dat de energie die hij in de wedstrijd legde bekroond werd met een goal en een assist.'

Het begin van Ajax was slordig, maar uiteindelijk werd er toch overtuigend gewonnen. Waar heeft de ploeg deze zege aan te danken?

'Farioli heeft een goede zet gedaan door Taylor iets controlerender te laten spelen na 25 minuten. Je zag direct dat een aantal Ajacieden minder slordig werd en makkelijker de vrije man konden vinden. Natuurlijk zie je dit het liefst vanaf minuut één, maar het is fijn dat we nu een trainer hebben die tijdens de eerste helft al iets aanpast om het voor zijn team makkelijker te maken.'

Davy Klaassen kreeg een warm welkom in de Johan Cruijff ArenA. Wat betekent zijn rentree voor Ajax?

'Zowel in de eerste als tweede helft had er meer gescoord moeten worden. Maar in de tweede helft hanteerden zij een ander speelplan, waardoor Ajax eindelijk wat ruimte kreeg om wat leuks te doen. Het mag dan een niet de beste tegenstander zijn, maar ook daar heeft Ajax de afgelopen jaren genoeg problemen mee gehad. Ik denk dat het een perfect tweeluik was voor Farioli om zijn ploeg bij te slijpen en structuren aan te brengen, dus de winst zal vooral daar in zitten.'

Wout Weghorst kreeg eveneens zijn eerste minuten en speelde zelfs samen met Akpom. Hoe beviel het spel van Weghorst én het spelen met twee spitsen je?

'Weghorst viel heel gedreven in, maar iets anders had ik ook niet verwacht. Het is jammer dat de bal net niet goed valt voor hem om direct te scoren, want als spits wil je niet te lang tegen zo'n eerste goal aanhikken. Spelen met twee spitsen voelt voor mij echt als een noodverband na het afketsen van de transfer van Sulemana, waardoor je maar één echte linksbuiten overhoudt met Godts. Farioli moet roeien met de riemen die hij heeft en Akpom doet zijn best, maar met Weghorst én Akpom heb je eigenlijk twee spelers die op dezelfde ruimtes loeren.'

Bertrand Traoré speelde veel ongelukkige duels dit seizoen, maar was tegen Fortuna Sittard wel belangrijk. Hoe kijk jij naar zijn prestatie?

'Traoré gaf laatst in Ajax Life aan dat als tien acties mislukken, hij alsnog zijn tegenstander op blijft zoeken. Dat zag je tegen Fortuna ook weer terugkomen. De eerste paar acties mislukten, maar bij zijn goal zag je even zijn specifieke kwaliteiten: snelheid, diepgang en techniek. Daarna groeide bij Traoré het vertrouwen en had hij een aantal fraaie acties achter elkaar. Na rust was de tank wel snel leeg, wat uiteindelijk resulteerde in een wissel.'

Tot slot: in hoeverre geeft de overtuigende overwinning op Fortuna Sittard je al hoop voor de toekomst?

'De rode kaart voor Guth maakte de klus wel een stuk makkelijker voor Ajax, maar ik zie wel een duidelijk stijgende lijn. Ik zie in Farioli echt een man die het maximale uit deze spelersgroep kan halen en hoop vooral dat hij Ajax ziet als een langetermijnproject. Dit seizoen zal nog veel ups en downs gaan kennen, maar hopelijk gaat dit wel de basis zijn voor succes en prijzen in de toekomst.'

Jesse ter Haar (X: @jesseterhaar | E-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

#ajavoj: ‘Farioli moet eruit krijgen dat Ajax na rust als een kaartenhuis in elkaar stort’

#vojaja: ‘De ervaren wissels van Farioli zorgden ervoor dat de wedstrijd kantelde’
#panaja: 'Berghuis in vorm is absoluut een topspeler voor een selectie als die van Ajax'
#ajahee: 'Er lijkt echt een andere Šutalo te staan onder Farioli'
#ajapan: 'Na zo’n penaltyreeks is iedereen alweer vergeten dat de wedstrijd heel slecht was'
#nacaja: 'Op deze manier worden er geen vastigheden gecreëerd in het elftal'
#jagaja: 'Berghuis zijn creativiteit is wat er ontbrak in Breda'
#ajajag: 'Over een langere periode kunnen we pas echt zeggen wat Ajax’ sterkste voorhoede is’