Ajax O16 en PSV O16 delen de punten na doelpuntloze wedstrijd

door Jon van Dam 10

Ajax O16 heeft donderdagavond gelijkgespeeld tegen de leeftijdsgenoten van PSV. Op Sportpark de Toekomst eindigde het duel tussen de nummer een en vier in 0-0. De ploeg van Stan Bijl blijft voorlopig aan kop staan in de competitie. Wel kan nummer twee FC Utrecht O16 zaterdag de koppositie overnemen als het wint van AZ O16.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

De wedstrijd in Amsterdam begon intens, met twee ploegen die elkaar geen tijd en ruimte gunden. Echter leidde dat in het eerste kwartier nog niet tot kansen. Het waren de bezoekers die in de negentiende minuut voor het eerst gevaarlijk werden. Van afstand zeilde een poging richting de hoek, maar via de vingertoppen van doelman Guus Olgers ging de bal tegen de paal.

Twee minuten daarna passeerde Ajacied Abdellah Ouazane zijn man buitenom en gaf hij een lage voorzet. Damian Gomes Fereira dacht die bal binnen te schieten, maar zijn schot werd op de valreep geblokt en leverde slechts een hoekschop op.

Het duel was ruim een half uur onderweg toen Ajax opnieuw een kans kreeg. Mohammed Tatuh gaf mee aan Jeshurun Simeon, die naar de zijkant uitweek en zo de uitkomende keeper op afstand hield. Vervolgens probeerde de spits de lege verre hoek te zoeken, maar werkte een verdediger de bal weg voordat het zover kwam.

PSV begint sterk aan tweede helft

Vroeg in het tweede bedrijf dacht een PSV'er even in kansrijke positie te gaan komen, maar Enes Isik greep goed en resoluut in. In de 54e minuut sneed invaller Ghalil Bousnane naar binnen en stuurde de bal richting de verre hoek, maar hij zag zijn poging voorlangs gaan. Kort daarna werd een voorzet vanaf de linkerkant door een PSV'er hard tegen Luka Vieillevoye aangeschoten en daardoor hoefde Olgers niet in actie te komen.

Na een uur spelen kregen de Eindhovenaren een grote kans. Een een-twee dwars door het Ajax-centrum zorgde ervoor dat een middenvelder van PSV een schietkans kreeg vanaf een meter of twaalf van het doel. Hij schoot de bal echter hard op de lat. Een minuut later werd PSV opnieuw gevaarlijk uit een kort genomen hoekschop. Een laag schot op doel kon door doelman Olgers worden gered.

Tien minuten voor tijd stuurde de ingevallen Luca de Baat Bousnane diep. Met nog maar één verdediger voor zich, sneed hij naar binnen, maar vervolgens blokte de verdediger zijn poging met een keurige sliding. In de slotfase werden er geen noemenswaardige mogelijkheden meer gecreëerd. Zodoende werd de wedstrijd afgesloten met de brilstand.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)