Ajax O19 verslaat FC Twente/Heracles O19 met ruime cijfers; Ajax O16 wint mini-Klassieker

door Timo Suur 66

Ajax O16 heeft de mini-Klassieker in Rotterdam met 1-3 weten te winnen. De Amsterdammers kwamen voor rust op achterstand, maar bogen deze in de tweede helft knap om. Ajax O19 nam het op tegen de leeftijdsgenoten van FC Twente/Heracles en won met 4-0. Ajax O17 kende een mindere zaterdag. Het team van Paul Nuijten verspeelde een 1-3 voorsprong bij PEC Zwolle O17. Uiteindelijk eindigde dit duel in 4-4. Ajax O15 boekte een monsterzege. Er werd met maar liefst 9-3 gewonnen van Sparta Rotterdam O15.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

FT | Ajax O19 - FC Twente O19 (4-0)

Ajax O19 heeft een realtief eenvoudige 4-0 zege weten te boeken op de leeftijdsgenoten van FC Twente/Heracles. Voor rust creëerde de ploeg van Willem Weijs een flink aantal kansen en wist het tweemaal te scoren. In de tweede helft kwamen de bezoekers tot een paar mogelijkheden, maar scoorde Ajax O19 zelf nog twee keer.

In de openingsfase van de wedstrijd raakte Ajax O19 via Rayane Bounida twee keer de rechterpaal in een tijdsbestek van twintig seconden. Na ruim twintig minuten was het via Damián van der Vaart alsnog raak voor de thuisploeg. Hij kreeg een vrije schietkans en schoot de bal via de onderkant van de lat in het doel. In de 27ste minuut kreeg Emre Ünüvar een grote kans op de 2-0, maar hij schoot de bal wild over in de rebound na een schot van Don O’Niel.

Bij vlagen lieten de Amsterdammers leuke dingen zien en dit resulteerde nog voor rust in de 2-0. Na een fantastische aanval werd de bal met een hakje klaargelegd door Ünüvar voor Bounida, die de bal hard in de onderhoek schoof. 2-0 bleek ook de ruststand op De Toekomst.

Na rust waren de bezoekers dicht bij een aansluitingstreffer. In de 52e minuut werd doelman Timo Schreuder gepasseerd, maar kon Mylo van der Lans een doelpunt voorkomen. Vijf minuten later zag Bounida zijn schot net over gaan. Van der Lans mocht weer een aantal minuten later opnieuw bedankt worden. Hij kon een voorzet vanaf de rechterkant ternauwernood verdedigen.

In de slotfase gooide Ajax O19 de wedstrijd in het slot dankzij twee invallers. Eerst schoot Elias Mechrouch de bal in de korte hoek na een goede actie vanaf links. Hierna mocht ook Zakaria Ouazane juichen. De spits profiteerde van een fout van FC Twente/Heracles O19 achterin en schoot hard raak in de verre hoek: 4-0. Dit bleek de eindstand te zijn.

Opstelling Ajax O19:

Schreuder; Appiah, Van de Pavert, Van der Lans, Oldenstam (80' Pereira da Gama); Peters, Van der Vaart (68' Mechrouh), Steur; O’Niel (68' Messori(, Ünüvar (80' Ouazane), Bounida (80' Skaarud).

Wissels Ajax O19:

El Hani, Beekman, Pereira da Gama, Mechrouh, Messori, Ouazane, Skaarud.

1-0 Damián van der Vaart (21')
2-0 Rayane Bounida (36')
3-0 Elias Mechrouch (79')
4-0 Zakaria Ouazane (88')

FT | Feyenoord O16 - Ajax O16 (1-3)

Ajax O16 heeft een mooie 1-3 zege weten te boeken op bezoek bij Feyenoord O16. Voor rust hadden de jonge Amsterdammers het lastig met de Rotterdammers, die scoorden en kansjes kregen op meer. In de tweede helft kwam Ajax O16 beter in de wedstrijd en boog het de achterstand om in een zege.

Al vroeg in de wedstrijd keek Ajax O16 tegen een achterstand aan. Na vier minuten werd de lat geraakt, waarna in de negende minuut de bal in de verre hoek werd geschoten, nadat de bal werd teruggekopt bij de tweede bal. De bezoekers, die het in de eerste helft moeilijk hadden in Rotterdam, kregen een paar mogelijkheden via aanvoerder Abdellah Ouazane, die zijn schot geblokt zag worden en ook een poging van Damian Gomes Ferreira strandde onderweg naar het doel.

Ajax O16 wist in het eerste bedrijf amper tot kansen te komen. De thuisploeg had daarentegen wel een paar kansjes op de 2-0. Eerst schoot een Feyenoorder van net buiten het strafschopgebied op doel, maar Ajax-doelman Guus Olgers was net op tijd bij de hoek om een tweede tegentreffer te voorkomen. Even later kwam Feyenoord O16 opnieuw in een kansrijke positie na een combinatie door het centrum, maar Olgers was opnieuw een sta-in-de-weg. Een minuut na deze mogelijkheid herhaalde de goalie het kunstje door een poging in de korte hoek te keren.

Ajax O16 kwam na rust beter uit de kleedkamer dan in het eerste bedrijf, maar de eerste kans was wel voor de Rotterdammers. Olgers zag de inzet gelukkig voor hem recht op zich afkomen. Na een klein uur creëerde invaller Ghalil Bousnane voor zichzelf een grote kans. Zijn schot ging richting de korte hoek, maar werd gekeerd door de Feyenoord-keeper. Een minuut later was het wel rak. Bousnane was ditmaal de man van de voorzet en Jeshurun Simeon wist na een geblokt schot te scoren: 1-1.

Hierna volgde een fase waarin ogenschijnlijk een stuk minder gebeurde dan in het eerste uur. Wel werd Bousnane, in de rust ingebracht, na 66 minuten weer gewisseld na een gele kaart en een situatie waarin een tweede prent dreigde. Een kwartier voor tijd mochten de Amsterdammers voor de tweede keer juichen. Simeon ging een één-twee aan met Imran Talai, en schoot vervolgens hard binnen in de verre hoek: 1-2.

In blessuretijd werd het nog mooier voor de ploeg van Stan Bijl en Deniz Aslan. Simeon werd weggestuurd door Mohammed Tatuh, maar stuitte in eerste instanie nog op de keeper. De rebound bleek een prooi voor invaller Rocke Wooter: 1-3. Dit bleek de laatste treffer van de wedstrijd te zijn, waardoor Ajax O16 de eerste mini-Klassieker van dit seizoen winnend afsloot.