Ajax boekt tegen STVV eerste oefenzege van de voorbereiding

door Jesse ter Haar 2673

Ajax heeft dinsdagavond de eerste oefenzege van de voorbereiding geboekt. De Amsterdammers stonden met een jong team aan de aftrap, maar kwamen toch al op een 3-0 voorsprong. Na het invallen van enkele - normaal gesproken - sterkhouders liep Ajax nog uit tot een 4-0 zege op STVV.

Bestel het nieuwe Ajax-thuisshirt in de Ajaxshop!

FT | Ajax - STVV (4-0)

Al binnen de tien minuten was het dinsdagavond raak voor Ajax. Waar de Amsterdammers tegen PEC Zwolle niet in slaagden, slaagden zij tegen STVV zodoende al heel snel in. De eerste kans was raak en wel via Jorrel Hato. De verdediger zette de aanval zelf op en ging vervolgens de combinatie aan met Julian Rijkhoff. De spits, die in de eerste helft veel fysieke duels uitvocht, kreeg de bal terug bij Hato en zag hoe de verdediger de bal in het doel wist te werken.

Via Silvano Vos volgde ook al snel poging nummer twee. Hij speelde zich snel vrij en haalde uit, maar zijn schot was te zacht. Hierna volgde een kans voor STVV. Joselpho Barnes ging op Remko Pasveer aan, maar de doelman verkleinde zijn doelpunt op tijd en voorkwam de gelijkmaker. Hierna kreeg Jaydon Banel een dot van een kans. Door een fout in de achterhoede leek de aanvaller te gaan scoren, maar hij schoot de bal tegen de keeper van de Belgen aan.

De volgende overtuigende aanval van Ajax kwam na een halfuur. Kian Fitz-Jim draaide goed weg op eigen helft en leidde daarmee een Amsterdamse aanval in. Hij bediende Carlos Forbs, die de bal uiteindelijk bij Hato bracht. De back probeerde Fitz-Jim vervolgens in schietpositie te krijgen, maar de middenvelder kreeg de bal niet voldoende vrij. Voor rust werd er nog een doelpunt van STVV afgekeurd wegens buitenspel, waardoor het niet verder kwam dan 1-0 bij rust.

Vlak na rust viel al de 2-0 voor Ajax. Fitz-Jim wist Forbs weg te sturen aan de linkerkant, waarna de aanvaller snel handelde en Banel bediende bij de tweede paal. Laatstgenoemde aanvaller hoefde de bal alleen maar binnen te lopen. Hato was in de 51ste minuut de volgende Ajacied die probeerde te scoren, maar hij zag de bal via een tegenstander over de achterlijn rollen.

Enkele minuten later viel de volgende treffer alsnog. Ajax brak razendsnel uit met Anton Gaaei met de bal aan de voet en de Deen behield daarbij ook nog eens het overzicht. Hij wachtte lang genoeg om Forbs vrij te krijgen, waarna de aanvaller het eerst nog leek te verprutsen met zijn aanname. De bal bleef uiteindelijk dicht genoeg bij Forbs, die de goalie met een stift wist te verschalken. Banel ging kort daarna zelfs ook voor de 4-0, maar dat was te veel gevraagd. De keeper hield tegen.

Farioli voert wissels door

In de 67ste minuut voerde Francesco Farioli acht wissels door, waarbij Remko Pasveer de enige speler werd die bleef staan en ook aan de aftrap stond. Jordan Henderson, Kenneth Taylor, Chuba Akpom, Devyne Rensch, Jakovic Medic, Youri Baas, Owen Wijndal, Branco van den Boomen en Mika Godts betraden het veld. Opvallend: Benjamin Tahirovic viel na rust in en moest het veld na de vele wissels van Farioli alweer verlaten. Het bleef voor hem bij ruim twintig minuten.

Ondanks het inbrengen van de vele sterkhouders was het STVV dat de eerste kans kreeg na de vele wissels. Pasveer stond echter goed op te letten en wist te pareren. Even hierna was ook de volgende kans voor de Belgen. Ajax probeerde fel druk te zetten, maar wanneer het vervolgens erg slordig is in balbezit, breekt STVV uit. De verdediging leek op een gatenkaas, maar Pasveer kon opnieuw redden. Vervolgens was het toch Ajax dat ook na de wissels als eerste tot scoren kwam. Invaller Henderson stuurde Rasmussen weg, waarna de Deen rustig bleef en Taylor bediende. De middenvelder stond vrij en schoot de bal vervolgens overtuigend tegen het net.

Een paar minuten later leek Akpom ook voor het goede gevoel te gaan, want waar hij teamgenoten had kunnen bedienen, ging hij op een cruciaal moment voor eigen succes. Hij had zijn vizier echter niet op scherp staan en schoot hard over. Ook Godts kon daarna scoren, maar de Belg schoot ook niet met scherp. Hij ging snel buitenom en haalde met links uit, maar de bal kwam niet tussen de palen. Hierna ontstonden er geen echte kansen meer en dus eindigde het in een 4-0 overwinning voor Ajax.

Pasveer; Gaaei, Gooijer, Janse, Hato; Mannsverk, Fitz-Jim, Vos (Tahirovic 46'); Forbs, Rijkhoff, Banel (Rasmussen 60').