Stats: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?

door NielsE 43

Stats: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?

door NielsE 43

Laatst geüpdatet

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar Sam Larsson, de potentiële aanwinst van Ajax op de vleugels.

Gebruikers van de app lezen het artikel hier!

Sam Larsson is een naam die bij menig Ajacied in het hoofd speelt als mogelijke versterking voor Ajax. Als we de geruchten mogen geloven, dan staat Larsson daadwerkelijk op het lijstje bij Marc Overmars. Alleen zou de directeur spelersbeleid zich eerst richten op andere vleugelspelers, alvorens hij met een zak geld aanklopt bij SC Heerenveen.

Mocht Ajax dan toch overschakelen op de optie uit het hoge noorden, dan is de vraag of Larsson iets aan het Ajax van Peter Bosz toe zou kunnen toevoegen. Ajax Showtime probeert hier door middel van een analyse van de prestaties uit het verleden van het talent op de vleugels antwoord op te geven.

Beginnen doen we eerst met een aantal basisstatistieken over Larsson. Om de cijfers van 'Samba Sam' een beetje in context te plaatsen, zijn de statistieken van Amin Younes, linksbuiten bij Ajax, bijgevoegd. Gekozen is er voor Younes, omdat dit eigenlijk het enige goede vergelijkingsmateriaal is dat we hebben bij Ajax. Anwar El Ghazi speelde te weinig duels om echt diep in te gaan op zijn presteren en hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Justin Kluivert en Vaclav Cerny.

Wat we hier zien is dat Larsson in vergelijking met de Duitser prima presteert. De Zweedse buitenspeler kwam meer in acties en scoorde daarin significant meer. Tevens kwamen er twee keer zoveel assists van de voet van Larsson.

Als we verder gaan kijken en de seizoenen van Younes en Larsson gaan splitsen, zien we dat er vooral een flink contrast te ontdekken is tijdens dit seizoen. Het is niet heel gek, Younes verkeert immers niet in zijn beste vorm tijdens deze voetbaljaargang. Dit is duidelijk terug te zien in de cijfers.

In het seizoen 2015/16 onder Frank de Boer was de Duitser nog elke 147 minuten betrokken bij een doelpunt. Larsson moest het toen nog afleggen met elke 215 minuten. Bij deze statistiek moet wel een kanttekening geplaatst worden: Younes speelde vorig seizoen in een team dat in totaal 81 treffers produceerde, Larsson moest het bij Heerenveen doen met 46 doelpunten in totaal.

Als je dezelfde vergelijking voor dit seizoen maakt, is te zien dat Larsson, met ongeveer evenveel speelminuten als Younes (1326 om 1334), bij twaalf treffers meer direct is betrokken (15 om 3). De Zweed heeft gemiddeld slechts 88 speelminuten nodig heeft om te scoren of een treffer voor te bereiden, waar Younes met 445 speelminuten ver achter blijft. Deze cijfers zijn dit keer zonder kanttekening. SC Heerenveen scoorde tijdens dit seizoen 37 keer, waar Ajax 39 keer het net wist te vinden. Geen significant verschil dus. Tevens speelt de ploeg uit het hoge Noorden eenzelfde soort voetbal als dat de Amsterdammers doen, met hoge pressie en aanvalsspel in een 4-3-3-formatie.

Als we vervolgens gaan kijken naar het rendement van andere spelers, uitkomend in de Nederlandse Eredivisie, dan scoort Larsson dit seizoen wederom opvallend goed. De buitenspeler van Heerenveen hoeft op dit moment wat betreft rendement per minuut spel alleen Eljero Elia en Nicolai Jörgensen voor zich te laten. Dit is dan weer niet heel gek, aangezien de nummer één en twee van het bovenstaande lijstje uitkomen voor koploper Feyenoord. De ploeg uit Rotterdam maakte tot nu toe verreweg de meeste doelpunten (50).

Naast doelpunten en assists zijn er natuurlijk meerdere aanvallende statistieken die belangrijk zijn. Om een goede vergelijking te kunnen maken (Larsson speelde in het afgelopen anderhalve seizoen ruim 1000 minuten meer dan Younes) zijn deze statistieken omgerekend naar een gemiddelde per 90 minuten.

Het blijkt dat Larsson naast zijn eigen productie ook beter scoort op het voorbereiden van kansen voor medespelers. Per 90 minuten volgt er gemiddeld 2,7 keer een doelpoging van sc Heerenveen na een pass van Larsson, tegenover 1,8 doelpogingen per 90 minuten van Ajax na een pass van Younes. Ook geeft Larsson per 90 minuten meer voorzetten (3,7 tegenover 2 van Younes). De nauwkeurigheid van deze voorzetten is licht in het voordeel van Younes. Waar Younes zich op onderscheidt is het aantal dribbelpogingen: per 90 minuten zet hij ruim zeven dribbels in, tegenover bijna vijf dribbelpogingen van Larsson. Ook hier verschilt het succespercentage niet opvallend veel.

Mocht Ajax Larsson binnenhalen, dan lijkt de strijd om een plek achter de bal bij een vrije trap alleen nog maar groter te worden. Waar Lasse Schöne en Hakim Ziyech op dit moment de ballen moeten verdelen, lijkt de vleugelspeler van Zweedse afkomst volgens de bovenstaande statistiek ook te solliciteren naar een plek achter de bal bij een directe vrije trap.

Als afsluiter is het nog even leuk om te kijken naar een touchmap van Larsson en zijn tegenhanger bij Ajax, Younes. Beide spelers worden bestempeld als een ‘linksbuiten’ en bij Younes klopt dit beeld wel. Het tegenovergestelde is het geval bij Larsson. Heel veel conclusies kunnen we hier natuurlijk niet uit trekken, behalve dat Larsson ook prima als rechtsbuiten zou kunnen fungeren. De vleugelspeler trekt er van nature toch al naartoe.

Wat wel een puntje bij een mogelijke transfer van Larsson naar Ajax lijkt te zijn, is het keurslijf waar de Amsterdamse spelers in worden gedrukt door coach Peter Bosz. De Zweed zal bij Ajax bij lange na niet zoveel bewegingsruimte krijgen en dit zal mogelijk zijn productiviteit aantasten.

Conclusie:
Als we alle cijfers bekijken, dan lijkt Larsson afgezet tegen Younes een versterking voor Ajax. Ook in het ‘goede’ jaar van de Duitser, 2015/16, presteerde de vleugelspeler, als we de mindere productie van de ploeg uit het Noorden in ogenschouw nemen, vergelijkbaar met Younes. Dit jaar is diezelfde Younes natuurlijk hopeloos uit vorm en dient de Duitser dus niet echt als goed vergelijkingsmateriaal. Uit de vergelijking met alle andere spelers uit de Eredivisie blijkt dan weer dat Larsson nog steeds goed presteert. Zodoende lijkt Larsson theoretisch gezien in potentie een goede aankoop voor Ajax. Maar de invloeden van buitenaf bij Ajax (lees: druk) en het opereren in een nog kleinere ruimte dan bij Heerenveen maken het slagen van Larsson bij Ajax een onzekere factor. Zoals elke transfer.

Door: Niels Engelman (@nielsengelman | n.engelman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'stats':
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.