Ajax verliest mogelijk vijftig miljoen euro op de aankopen van voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat, zo melden ingewijden aan Het Parool. De Amsterdamse club kampt met financiële problemen en er is door grote aandeelhouders van Ajax een brief gestuurd om duidelijkheid te krijgen over de huidige situatie.
Het liefst willen de aandeelhouders duidelijkheid hebben over de problemen tijdens de aandeelhoudersvergadering van dinsdag 21 mei. Ajax zou in het lopende boekjaar veertig miljoen euro hebben geleend van de bank om de vaste lasten te betalen, zoals de salarissen van alle werknemers en de huur van de Johan Cruijff ArenA.
Het Parool concludeert dat Ajax amper geld heeft om te investeren in nieuwe spelers en dus zal er eerst verkocht moeten worden alvorens er spelers aangetrokken kunnen worden. 'Combineer dit met het verlies dat Ajax zal moeten nemen op een aantal tegenvallende aankopen van de vertrokken technisch directeur Sven Mislintat (mogelijk 50 miljoen euro volgens ingewijden) en het wederom mislopen van de tientallen miljoenen van de Champions League en je begrijpt de grote zorgen bij aandeelhouders over de liquiditeitspositie van de club', zo valt te lezen.
Aandeelhouders sturen officiële brief aan Ajax
Lex Hes, oud-voorzitter van de businessclub van Ajax, heeft het initiatief genomen om een officiële brief te sturen aan Ajax om duidelijkheid te krijgen over de situatie. 'Oorspronkelijk telde de tekst 65 vragen', vertelt Hes. 'Maar door het opheffen van de schorsing van Alex Kroes op 25 april is een deel niet meer relevant.'
Op woensdag 15 mei werden Hes en enkele medestanders uitgenodigd door de Raad van Commissarissen en de directie van Ajax voor een gesprek. 'Daar is beloofd dat we dinsdag op de aandeelhoudersvergadering heldere antwoorden krijgen', aldus Hes. 'De achterliggende gedachte van onze actie is dat het bij Ajax snel weer goed moet gaan. Dat kan alleen als de club transparant is over de fouten. Zo kan Ajax herhaling ervan voorkomen.'
Bestuursraad is op de hoogte van de brief
Volgens Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is deze actie van de grote aandeelhouders niet vrijblijvend. Hij waarschuwt dat zo'n brief een juridische status heeft. 'Het is een zogenoemde bezwarenbrief. Dat kan de eerste stap zijn naar een enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer (onderdeel van het Amsterdamse gerechtshof', vertelt Everts. 'Als de aandeelhouders vinden dat de bestuurders van Ajax zelf geen fatsoenlijk onderzoek hebben gedaan naar het slechte beleid van de afgelopen jaren en met halfbakken antwoorden komen, kunnen ze de Ondernemingskamer verzoeken dat alsnog te doen.'
Hes bevestigt dat dat tot de mogelijkheden behoort, maar een juridische route is niet het uitgangspunt van de grote aandeelhouders. 'We hopen dinsdag op goede antwoorden als begin van een betere toekomst voor Ajax', aldus Hes, die een gang naar de Ondernemingskamer niet volledig uitsluit.
De bestuursraad van Ajax, met 73 procent grootaandeelhouder, is op de hoogte van de brief en houdt de zaak nauwlettend in de gaten. 'Ook bestuursraadsleden beschouwen een gang naar de rechter als een glibberig en onwenselijk pad, al sluiten ze die niet uit. Maar liever vervangt de bestuursraad binnen enkele maanden de volledige rvc, op voetbalcommissaris Danny Blind na', besluit Het Parool.
Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!
Plaats reactie