Spanje verzekert zich na late goal tegen Duitsland van halve finale EK

door Jesse ter Haar 1392

Spanje heeft zich vrijdagavond geplaatst voor de halve finale van het EK. De Spanjaarden leken strafschoppen te moeten gaan nemen tegen Duitsland, maar niets bleek minder waar. Het was middenvelder Mikel Merino die Spanje net voor het verstrijken van de verlenging voorbij Duitsland hielp: 2-1.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

FT | Spanje - Duitsland (2-1)

Spanje kreeg via Pedri al vroeg in de wedstrijd een kans. De middenvelder kon volleren, maar Manuel Neuer stond goed op te letten. Diezelfde Pedri moest het veld overigens al binnen tien minuten verlaten met een knieblessure. Zonder het toptalent was het een ander toptalent, Lamine Yamal, die na een kwartier gevaarlijk werd. De aanvaller kreeg een vrije trap te nemen, maar schoot de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Niet veel later stichtte Kai Havertz gevaar met zijn hoofd. Hij kwam boven zijn tegenstanders uit en kopte richting de hoek, maar Unai Simón wist te keren.

Diezelfde Havertz werd later in de eerste helft nogmaals gevaarlijk namens Duitsland. Ditmaal kon hij een bal controleren en had hij de tijd om de bal op doel te krijgen, maar opnieuw kwam hij Simón tegen op zijn weg. Hierna was het Dani Olmo die weer eens gevaar stichtte namens Spanje. Hij probeerde het met een schot van afstand, maar kon Neuer niet verrassen. Hiermee was het gedaan voor wat betreft de kansen in de eerste helft en dus gingen beide ploegen rusten bij 0-0.

Na de rust viel de openingstreffer al snel. Het was Olmo die de bal ontving van Yamal en klinisch met zijn kans omging. De rechtspoot volleerde de bal achter Neuer. Rond de zeventig minuten spelen kregen Robert Andrich en Havertz goede kansen namens Duitsland. Andrich vond Simón op zijn weg, terwijl Havertz vrijkwam in het strafschopgebied en zijn schot geblokkeerd zag worden. Even later was het Niclas Füllkrug die een goede kans kreeg. De spits schoot van dichtbij op doel, maar kreeg hem er eveneens niet in. Waar Duitsland er zodoende niet in leek te slagen om de gelijkmaker te produceren, lukte dit alsnog. In de slotfase van de reguliere speeltijd was het Florian Wirtz die op aangeven van Joshua Kimmich de bal in het doel wist te werken en een verlenging wist af te dwingen.

In de verlenging was het Duitsland dat de eerste kans kreeg. Thomas Müller schoot de bal van binnen het strafschopgebied, maar kreeg hem niet tussen de palen. In de eerste helft van de verlenging kregen hierna Mikel Oyarzabal en Wirtz nog kansen namens hun land, maar de bal ging er niet in. Waar ook de verlenging geen uitsluitsel leek te bieden en er een penaltyreeks voor de deur stond, bepaald Spanje anders. Mikel Merino dook op in het strafschopgebied van Duitsland en zorgde van dichtbij alsnog voor de Spaanse zege.