Veerkrachtig Oranje bereikt halve finale EK na zege op Turkije

door Brent Tomassen 4594

Het Nederlands elftal heeft de halve finale van het EK Voetbal in Duitsland weten te halen. De ploeg van Ronald Koeman kwam voor rust op achterstand tegen Turkije, maar wist het in zes minuten om te draaien. In de slotfase moest Oranje vervolgens nog alle zeilen bijzetten, maar de Turkse storm werd overleefd.

Bestel het nieuwe Ajax-thuisshirt in de Ajaxshop!

FT | Nederland - Turkije (2-1)

Al na een minuut kreeg Memphis Depay een grote kans op de openingsgoal. De spits dribbelde vanaf links naar binnen, kreeg de bal met wat geluk mee, maar eenmaal in schietpositie ging zijn inzet hoog over. Turkije kwam steeds beter in de wedstrijd en won veel duels. Dit leverde in de 35e minuut de verdiende 0-1 op. Uit een afgeslagen corner kon Arda Güler de bal opnieuw inbrengen, waarna Samet Akaydin de bal helemaal vrijstaand mocht binnenkoppen. Met een 0-1 achterstand ging Oranje de rust in.

De tweede helft begon met een kans voor Nederland, al zat daar een buitenspelluchtje aan. Invaller Wout Weghorst werd gevonden in het strafschopgebied en kopte de bal voor richting Depay, maar laatstgenoemde kon er net niet bij. Enkele minuten later mocht Güler aanleggen voor een vrije trap, welke hij op de buitenkant van de paal schoot. Halverwege de tweede helft kon Bart Verbruggen met veel moeite een schot uit de tweede lijn keren en mocht Oranje Weghorst danken dat er niet geprofiteerd kon worden in de rebound.

Nederland draait wedstrijd binnen zes minuten om

Even later was het Weghorst zelf die een enorme kans kreeg, maar hij kon de bal niet vol op doel knikken. Uit de corner die ontstond, kon Stefan de Vrij helemaal vrijstaand inkoppen na een goede voorzet van Depay: 1-1. Zes minuten later werd het meteen ook 2-1. Een voorzet van Denzel Dumfries werd in het doel gegleden door Cody Gakpo met veel hulp van Mert Müldür.

Vijf minuten voor tijd kwam Oranje opnieuw goed weg. Invaller Micky van de Ven voorkwam de gelijkmaker door de bal uit de doelmond weg te glijden. Een treffer uit de rebound werd hierna voorkomen door De Vrij. In de slotminuten kon Gakpo de wedstrijd in het slot gooien, maar hij stuitte op keeper Mert Günok. In blessuretijd wist ook Verbruggen zich te onderscheiden met een geweldige redding van dichtbij. Dit bleek de beslissende redding te zijn, waardoor Oranje de zege over de streep kon trekken. In de halve eindstrijd zal Engeland de tegenstander zijn. De ploeg van Gareth Southgate versloeg eerder op zaterdag Zwitserland na strafschoppen.