Tussen het actuele voetbalnieuws en de interviews door zet Voetbalzone elke donderdag de spotlights op een nieuw onderwerp. In de rubriek VZ Profiel passeren spelers, trainers en clubs uit binnen- en buitenland de revue en behandelen we achtergronden uit de actualiteit. Ditmaal: van Viktor Sikora tot Rob Wielaert, de grootste Ajax-miskopen van de laatste tien jaar. Wat hebben Ivan Gabrich, Giorgi Kinkladze, Nikos Machlas en Froylán Ledezma met elkaar gemeen? Alle vier werden zij ooit met veel bombarie en voor de nodige miljoenen binnengehaald door Ajax, een van de topclubs in Nederland. Maar belangrijker: het kwartet geniet haast een cultstatus in onze hoofdstad en gaat voor eeuwig door het leven als een verzameling spelers die finaal mislukten bij de Amsterdamse grootmacht. Pak een voetbalencyclopedie, leg je vinger neer bij het begrip ‘miskoop’ en daar prijkt ongetwijfeld de naam van Gabrich of Ledezma. Dure jongens die alleen op de teamfoto een goede indruk maakten.
Voetbalzone belicht de komende weken de grootste miskopen van de Nederlandse topclubs en wierp deze week een kritische blik op alle aankopen van Ajax sinds de zomer van 2000. Daaruit selecteerden we tien spelers aan wie de penningmeester en beleidsbepalers van de Amsterdammers liever niet herinnerd willen worden. Bij het opstellen van de lijst hebben we vooral hoge transfer- en salariskosten aangehouden als belangrijkste criteria, maar ook aanwinsten die weinig tot geen speeltijd kregen na hun entree in De Arena kwamen in aanmerking. Huurlingen kwamen bovendien niet in aanmerking.
Dario Cvitanich De Argentijns-Kroatische spits werd in de zomer van 2008 binnengehaald door toenmalig hoofdtrainer Marco van Basten. Naar verluidt betaalde Ajax bijna zeven miljoen euro voor de speler van Banfield. Super Dario moet in de voetsporen gaan treden van Klaas-Jan Huntelaar, maar er is één praktisch probleem: Huntelaar is nog niet verkocht. Cvitanich is en blijft dus tweede keus. Ook na het vertrek van Huntelaar richting Madrid laat de aanvaller geen moment blijken dat hij het vereiste niveau beheerst. Drie goals in het thuisduel met ADO Den Haag zijn voor Cvitanich een zeldzaam hoogtepunt in zijn Ajax-carrière. De spits wordt sinds januari 2010 verhuurd aan het Mexicaanse Pachuca en lijkt niet op een terugkeer te hoeven rekenen.
Viktor Sikora Ooit dé zomeraankoop van Ajax, maar anno 2010 in de anonimiteit van het Australische voetbal aanbeland. Viktor Sikora (32) begon zijn loopbaan bij Go Ahead Eagles en speelde zich in dienst van Vitesse in de kijker bij Oranje. Ajax besloot de snelle vleugelaanvaller in 2002 voor ruim vier miljoen euro in te lijven, maar Sikora voelde zich nooit thuis in Amsterdam. Na twee matige seizoenen besloot SC Heerenveen hem uit zijn lijden te verlossen. Sikora speelde daarna nog drie jaar voor NAC Breda, zette zijn loopbaan voort in de Verenigde Staten en speelt tegenwoordig voor Perth Glory.
Albert Luque Ongetwijfeld één van de duurste Eredivisie-flops van de laatste jaren. Luque, die tussen 2002 en 2005 international van Spanje was en met toenmalig werkgever Deportivo la Coruña furore maakte in de Champions League, tekende in augustus 2007 een driejarig contract in Amsterdam. Newcastle United was de blessuregevoelige en dure aanvaller liever kwijt dan rijk. Ook bij Ajax incasseerde Luque een vorstelijk salaris, maar de oud-speler van Real Mallorca kwam onder trainer Adrie Koster amper aan de bak én kreeg het ook nog eens aan de stok met Luís Suárez. In 2008 mocht Luque weer inrukken. Ajax verhuurde de spits aan Málaga, maar diende zijn miljoenensalaris nog een jaar lang keurig over te maken.
Samuel Kuffour Samuel Kuffour gaat waarschijnlijk de geschiedenisboeken in als de speler die met Bayern München een Champions League-finale verloor én won, maar staat in Nederland vooral bekend als een dubieuze Ajax-aanwinst. De Ghanees stond in 2008 onder contract bij AS Roma en was na een ongelukkige verhuurperiode bij Livorno op zoek naar een nieuwe werkgever, toen de Amsterdammers zich meldden in de Italiaanse hoofdstad. Kuffour moest bij Ajax tijdelijk in de voetsporen treden van de gestopte Jaap Stam, maar kwam in de ArenA tot slechts twee duels. Kuffour was niet fit en voornamelijk geblesseerd. In mei kon hij weer vertrekken. Afgelopen zomer besloot de Afrikaanse verdediger op 33-jarige leeftijd zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen.
Edgar Manucharyan Over blessuregevoelig gesproken. Het Armeense talent Edgar Manucharyan kwam in 2005 bij Ajax binnen als één van de grootste talenten van zijn vaderland, maar loste de hoge verwachtingen nimmer in. In vijf jaar tijd speelde Manucharyan nog geen tien competitieduels voor de Amsterdamse grootmacht. De vleugelaanvaller werd door trainers niet goed genoeg bevonden of was simpelweg uit de roulatie. Ook tijdens relatief succesvolle uitleenbeurten bij respectievelijk Haarlem en AGOVV Apeldoorn kon Manucharyan de beleidsbepalers in Amsterdam niet bekoren. Afgelopen zomer werd zijn contract ontbonden; de aanvaller (23) speelt inmiddels weer in Armenië.
Ismael Urzaiz Urzaiz gold in dienst van Athletic Bilbao jarenlang als een nuttige spits in de Spaanse competitie, maar was anno 2007 duidelijk over zijn hoogtepunt heen. Bilbao besloot de destijds 36-jarige stormram transfervrij te laten vertrekken. Ajax was nog op zoek naar een extra spits en lijfde de ervaren Bask in. De criticasters kregen gelijk: aankoop Urzaiz bleek geen enkel moment van toegevoegde waarde te zijn. Hij speelde slechts drie keer meer in competitieverband, scoorde niet en kondigde kort na zijn vertrek, in de zomer van 2008, zijn afscheid als profvoetballer aan.
Tom Soetaers Na de roemloze aftocht van Viktor Sikora, besloot Ajax in 2004 opnieuw in de provincie op zoek te gaan naar een vleugelspits. Resultaat: Tom Soetaers, veelbelovende aanvaller van Roda JC. De Amsterdammers maakten ruim drie miljoen euro over naar Kerkrade, maar namen na één seizoen al afscheid van de mislukte Soetaers. De jonge Belg leek het niveau van de regerend landskampioen simpelweg niet aan te kunnen. Hij vertrok naar RC Genk, speelde in 2002 even voor KV Kortrijk en komt tegenwoordig uit voor KV Mechelen.
Jurgen Colin Jurgen Colin schijnt verbaasd te hebben gereageerd toen Ajax hem begin 2008 een nieuw contract voorlegde. De oud-verdediger van PSV en NAC Breda was een jaar eerder overgenomen van Norwich City, maar blonk voornamelijk uit in het maken van defensieve blunders. In de zomer van 2008 besloot Ajax de geboren Utrechter alsnog van de hand te doen. Colin vertrok naar Sporting Gíjón, maar mislukte ook daar en speelt sinds 2009 weer in Nederland, bij RKC Waalwijk.
Rob Wielaert Marco van Basten deed in zijn periode als alleenheerser van Ajax een handvol matige aankopen. Eén transfer die er uit springt en wij niet onbesproken mogen laten, is de aankoop van Rob Wielaert. De FC Twente-verdediger, ooit al niet goed genoeg bevonden door PSV, had een sterke periode achter de rug in Enschede en Van Basten wilde graag wat routine toevoegen aan zijn defensie. Ajax betaalde drie miljoen aan Twente, maar verdween na het vertrek van zijn trainer razendsnel naar de tribune. Martin Jol deed nooit op een beroep op hem. Wielaert, die momenteel op huurbasis uitkomt voor Roda JC, zal zich nog eens achter zijn oren krabben over zijn vertrek bij de regerend landskampioen…
Olaf Lindenbergh Lindenbergh was de dertig al gepasseerd, toen Ajax hem in 2005 besloot over te nemen van AZ. De verdediger annex middenvelder was in Alkmaar een dragende kracht, maar bleek in de Amsterdam ArenA al snel niet over het vereiste niveau te beschikken. Danny Blind liet Lindenbergh nog regelmatig opdraven, maar Henk ten Cate besloot hem al snel naar het tweede elftal terug te zetten. Sparta nam de oud-speler van De Graafschap in 2007 gratis over van de Amsterdammers. Tegenwoordig staat de 36-jarige Lindenbergh onder contract bij FC Volendam.
Volgende week: de miskopen van Feyenoord.
Plaats reactie