Bij de wedstrijd Ajax - Haarlem gaat een proefproject met biometrie van start. Het doel van de proef is te testen of het toepassen van biometrie (vingerafdrukken) een toegevoegde waarde kan zijn bij het handhaven van stadionverboden.
De voetbalbond KNVB onderzoekt samen met Ajax, Feyenoord en Vitesse of biometrische toegangscontroles bij de stadionpoorten supporters met een stadionverbod van de tribunes kan weren. Het systeem is een alternatief voor de door de overheid verplicht gestelde persoonsgebonden seizoenkaart, met pasfotoregistratie.
De opties voor de biometrische toegangscontrole waren een irisscan (in het oog), gezichtsherkenning en vingerafdrukken. De vingerafdruk bleek de meest solide en praktische oplossing.
Ajax begint met de proef tijdens de KNVB Bekerwedstrijd Ajax - Haarlem. Bij ingang D zal een proefopstelling gemaakt worden. Tijdens de test zal geen gebruik worden gemaakt van vingerafdrukken van mensen met echte stadionverboden, maar van die van vrijwillige proefpersonen met een fictief stadionverbod. Van hun zijn de vingerafdrukken afgenomen en via een rekenmethode opgeslagen in een cijfermatig databestand. Indien de proefpersonen in de \'pilotperiode\' een thuiswedstrijd bezoeken, is het de bedoeling dat zij gebruikmaken van ingang D, waar na kaartcontrole aan alle bezoekers wordt verzocht een vinger aan te bieden op de zogenaamde \'biometrische controlezuil\'. Indien de vingerafdruk niet door het systeem wordt herkend, kan de bezoeker meteen doorlopen. Als de afdruk wel wordt herkend, gaat er een lampje branden en wordt de betreffende bezoeker gecontroleerd of hij/zij op de - fictieve - stadionverbodenlijst staat. Tijdens de pilot kan deze dan uiteraard gewoon de wedstrijd bezoeken.
De pilot loopt tot het einde van het huidige seizoen. Er bestaat de mogelijkheid dat, afhankelijk van de tussenresultaten van de pilot en de laatste technologische ontwikkelingen, de pilot tussentijds wordt uitgebreid.
Plaats reactie