Ajax is wat betreft zijn financiële positie in hoge mate afhankelijk van de sportieve prestaties. Dat benadrukte financieel directeur Susan Lenderink afgelopen vrijdag tijdens de aandeelhoudersvergadering. Tijdens haar toespraak sprak Lenderink uitgebreid over de huidige financiële positie van Ajax.
De zorgen bij de achterban zijn groot nu Ajax dit seizoen geen Champions League speelt en mogelijk ook volgend seizoen niet actief zal zijn in het miljardenbal. Hoe kan de club, met zijn enorme financiële huishouding, dit volhouden? Het is een vraag die veel supporters en ook veel media bezig heeft gehouden in de afgelopen periode. Zodoende grijpt Lenderink de kans aan om uit te leggen hoe Ajax er op dit moment voor staat.
Als het gaat over de liquiditeit van Ajax, gaat het erom of het saldo van Ajax toereikend is om aan de betalingen te voldoen. Daarbij gaat het volgens Lenderink ook om timing. 'Wanneer komt een betaling binnen en wanneer gaat een betaling eruit?', zegt de financieel directeur. Als we bijvoorbeeld kijken naar de vorderingen uit transfers is het zo dat Ajax nog 178,5 miljoen euro van andere clubs zal ontvangen op basis van eerdere uitgaande transfers. Aan de andere kant dient Ajax nog 85,0 miljoen euro te betalen voor ingaande transfers.
Tekort van 40 miljoen euro bij ontbreken Champions League-voetbal
'De financiële positie van Ajax is naast de transfers in hoge mate afhankelijk van de sportieve prestaties', zegt Lenderink. 'Onze doelstelling op de lange termijn is het structureel onderdeel zijn van de Europese top. Uiteraard houden wij ook rekening met het risico dat het een jaar niet lukt. Het scenario dat zich nu voordoet, is voor ons geen verrassing. Hier hebben wij op geanticipeerd. Concreet betekent dit, als wij een seizoen geen Champions League spelen, dat we zo'n 40 miljoen euro aan premies minder ontvangen. Hierdoor ontstaat er een tijdelijk tekort op de bankrekening in de tweede seizoenshelft', aldus Lenderink, die uitlegt dat Ajax in de eerste seizoenshelft veel geld ziet binnenstromen als gevolg van de inkomsten uit onder meer seizoenkaarten, de verkoop van business seats en de Europese (start)premies.
Het tijdelijke tekort dat ontstaat, kan Ajax op verschillende manieren opvangen. 'De eerste is een kredietfaciliteit bij de bank. Wij hebben voor deze oplossing gekozen, omdat het de meeste flexibiliteit geeft en het qua kosten ook de beste keuze is. Wij hebben ook de mogelijkheid tot het verkopen van de vorderingen op transfers. Daar zijn hoge kosten mee gepaard, waardoor wij voor de eerste optie hebben gekozen. Er was ook nog een mogelijkheid om beleggingen te verkopen. Natuurlijk hopen wij het niet, maar deze maatregelen zijn nog steeds voldoende als we nog een seizoen geen Champions League zouden spelen.'
Vanuit de zaal werd tijdens de aandeelhoudersvergadering terecht de vraag gesteld hoe hoog die kredietfaciliteit bij de bank is. Gaat het om veertig miljoen euro of volgens de geruchten zelfs om honderd miljoen euro? Lenderink wil geen antwoord geven op de vraag. Wel zegt ze: 'Het is voldoende om de gemiste premies op te vangen.'
Cost control bij Ajax
Ajax kijkt ook steeds meer naar kostenbesparing, zo wordt uitgelegd. 'In het afgelopen seizoen hebben wij een nieuwe contractstructuur geïntroduceerd voor de spelers. Daarbij kennen we een scenario dat we in de Champions League spelen en een scenario dat we niet in de Champions League spelen. Wanneer we geen Champions League spelen, worden de salarissen met een derde gereduceerd. Als een speler dus drie miljoen euro verdient, dan verdient hij dit seizoen twee miljoen euro. Daarnaast geldt er een premieregeling naar gelang de sportieve prestaties toenemen.'
Overigens zijn er ook vragen vanuit aandeelhouders waarom veel spelers een contract voor vijf jaar hebben gekregen. Het antwoord van Lenderink is duidelijk en logisch. Sowieso is men bij Ajax overtuigd van een speler bij een transfer en daarnaast geldt ook: 'Vaak worden spelers verkocht als ze nog een contract voor twee seizoenen hebben. Een contract voor vijf jaar is dan ook heel gebruikelijk in het voetbal', aldus Lenderink, die daarmee wil aangeven dat een contract voor drie jaar eigenlijk te kort is.
Ajax publiceerde in september de jaarcijfers over het boekjaar 2022/23. In dat seizoen kwam Ajax nog uit in de Champions League. De nettowinst over het boekjaar 2022/23 bedroeg 39,0 miljoen euro. Na toevoeging van dat resultaat bedraagt het totaal eigen vermogen van Ajax 236,6 miljoen euro.
Dit seizoen plaatste Ajax zich voor de groepsfase van de Europa League. In het huidige boekjaar hebben bovendien de transfers van onder meer Jurriën Timber, Edson Álvarez, Calvin Bassey en Mohammed Kudus plaatsgevonden. Mede door deze reeds gerealiseerde transferresultaten verwacht Ajax over het huidig boekjaar een positief nettoresultaat te kunnen presenteren.
Afgelopen vrijdag vond de aandeelhoudersvergadering bij Ajax plaats. Lees het verslag van de vergadering hier!
Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Plaats reactie