Vorige week vrijdag verscheen er bij Voetbal International een artikel over het rendement van de wissels van Erik ten Hag. Volgens het voetbalblad leveren zijn wissels aanvallend gezien het meeste rendement op van de hele Eredivisie. Een mooi gegeven voor de Ajax-trainer, maar het roept ook andere vragen op. Want hoe vaak waren de wissels van de oefenmeester doorslaggevend in een wedstrijd? En welke invaller was het belangrijkst?
Allereerst even wat feiten op een rijtje. De wissels van Ajax waren dit seizoen bij veertien doelpunten betrokken. Zij zorgden voor tien goals en vier assists. Klaas-Jan Huntelaar was bij negen van de veertien doelpunten betrokken. Hij scoorde acht van de tien goals en gaf één assist. Van de veertien doelpunten is hij dus betrokken bij 64 procent van het totaal.
Als we alleen naar de goals kijken, is hij betrokken bij tachtig procent van de tien doelpunten die werden gescoord door een invaller. David Neres was de doelpuntenmaker van de overige twee goals. Van de vier assists was er dus een van Huntelaar. Verder gaven Quincy Promes, Jurgen Ekkelenkamp en Sergiño Dest alle drie één assist tijdens hun invalbeurten.
Hoe belangrijk waren de invallers?
Dat Ten Hag het hoogste rendement heeft van de Eredivisie is een mooi gegeven, maar hoe vaak was een van zijn wissels doorslaggevend? Dat was twee keer het geval. Op bezoek bij FC Twente (2-5 winst) schoot Huntelaar namelijk de 2-3 binnen. Daarnaast was ook Jurgen Ekkelenkamp betrokken bij een belangrijk doelpunt. Hij gaf de assist bij de 2-0 tegen Sparta (2-1 winst). Er waren soms ook ‘bevrijdende’ goals, zoals de 0-2 van Neres in Den Haag (0-2 winst). Ook Huntelaar maakte een bevrijdende goal, want thuis tegen FC Groningen schoot hij de 2-0 binnen, wat ook de eindstand was.
Van de veertien doelpunten via invallers zijn er dus twee cruciaal geweest. Twee andere goals zijn bevrijdend geweest voor de Amsterdammers. Het is dus niet zo dat de wissels Ajax vaak over een dood punt heen hielpen. Toch moet daar wel een kanttekening bij worden geplaatst, want het is regelmatig zo dat de wedstrijd al beslist is als Ten Hag voor de eerste keer wisselt. Zodoende is de invaller überhaupt niet eens in de gelegenheid om het verschil te maken.
Wissels zonder het gewenste effect
Uiteraard waren niet alle wissels van Ten Hag succesvol. De Ajax-trainer probeerde soms een wedstrijd te keren, maar dat lukte niet altijd. Een voorbeeld is de uitwedstrijd bij Heracles Almelo. Vlak nadat Ajax op een 1-0 achterstand kwam, bracht hij Ekkelenkamp in om nog iets te forceren. Dit lukte echter niet, waardoor Ajax met 1-0 verloor. Zie hieronder een overzicht van de wissels van Ten Hag die er uiteindelijk niet voor konden zorgen dat het tij gekeerd kon worden.
Hierboven het schema over de wissels die niet het gewenste effect hadden. In de linkerkolom de wedstrijd en daarna volgen de wissels. Tussen haakjes staan de minuut van de wissel en de tussenstand op dat moment.
Niels Opdam (E-mail: n.opdam@valkeringmedia.nl)
Plaats reactie