Diepe Zakken: Waarom Ajax nog 100 miljoen euro minder inkomsten moet compenseren

door José de la Verde 124

Bron Ajax Showtime

Diepe Zakken: Waarom Ajax nog 100 miljoen euro minder inkomsten moet compenseren

door José de la Verde 124

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

De sportieve malaise van afgelopen seizoen is achter de rug, maar de echte financiële gevolgen moeten nog komen. Het huidige boekjaar 2024/25 kan wel eens de boeken in gaan als die met het grootste verlies ooit. In de zomer was Alex Kroes al druk bezig om de schade te beperken. De aankomende winterse transferperiode biedt een nieuwe kans om de 100 miljoen euro minder inkomsten zoveel mogelijk te compenseren. Deze editie van Diepe Zakken laat zien hoe de zaken er momenteel financieel voorstaan bij het begin van de transferperiode.

Ajax neemt afscheid van de Champions League-begroting. Het nieuwe businessmodel moet operationeel break-even draaien en dus minder afhankelijk zijn van spelersverkopen. Die koers was afgelopen zomer eigenlijk al ingezet.

Voor deze nieuwe, financiële stabiliteit moeten vooral de salarislasten (van de gehele organisatie) en transferuitgaven omlaag. Een transferperiode is daar het belangrijkste moment voor. Dus daarom geldt alweer: eerst verkopen, daarna pas kopen (of het halen van transfervrije spelers of het huren van spelers). Anders gaan de kosten niet omlaag.

Waarom de financiële gevolgen nu pas komen

Het verlies van zo’n 10 miljoen euro in het afgelopen boekjaar viel nog enigszins mee vergeleken met de sportieve prestaties. Het huidige seizoen verloopt sportief beter, maar waarom is het financieel dan nog zo nijpend? De transferwinst van het vorige boekjaar verhulde de problemen.

In het vorige boekjaar verkocht toenmalig technisch directeur Sven Mislintat Jurriën Timber, Edson Alvarez en Mohammed Kudus voor flinke bedragen. Onder de streep resulteerde dat in zo’n 80 miljoen euro winst (!) op uitgaande transfers. Zelfs met die enorme miljoenenwinst was het algehele resultaat van Ajax een verlies. Dit seizoen staat de winst op transfers na afgelopen zomer pas op maximaal zo’n 5 miljoen euro. Daar is dus een enorm gat te vullen.

Tekst gaat verder onder de foto.

francesco farioli alex kroes ajax
In het slechtste scenario kan seizoen 2024/25 zomaar eindigen in meer dan 50 miljoen euro verlies.

Dat gaat in januari niet lukken. Dus dan rest alleen om minder uit te geven. Alex Kroes is daarom zo druk met bezuinigen en is het nu vooral belangrijk om spelers van de hand te doen. Dat is in de afgelopen zomer maar beperkt gelukt.

Tel het ontbreken van Champions League-inkomsten erbij op en het is duidelijk waarom Ajax afstevent op misschien wel het grootste verlies ooit. In 2009/10 leed Ajax al eens 26 miljoen euro verlies en in het coronajaar 2021/22 was het verlies 24 miljoen euro. In het slechtste scenario kan seizoen 2024/25 zomaar eindigen in meer dan 50 miljoen euro verlies. Hand op de knip dus.

Het salarisdoel lijkt dit jaar nog niet gehaald te worden

Het boekjaar is echter nog (lang) niet voorbij en in de zomer is er wel iets gelukt. De inschatting is dat Ajax terug wil gaan van zo’n 60 tot 65 miljoen euro salaris voor spelers naar zo’n 35-40 miljoen euro. Het beginpunt van dit seizoen was 62,4 miljoen euro, en in de zomer is er ongeveer 10 tot 15 miljoen euro bespaard door meer uitgaande dan inkomende transfers.

Er moet eigenlijk dus nog 15 tot 20 miljoen euro op jaarbasis worden bespaard op salarissen. Dat zal deze winter waarschijnlijk niet gaan lukken en aankomende zomer gaat dat wederom drukken op de mogelijkheden. Zeker als verhuurde spelers terugkeren. Dit laat zien waarom Ajax weinig kan bieden aan eventuele nieuwe spelers.

De transfersommen zijn een minder groot probleem

Een ander doel is om minder geld uit te geven aan transfers (en meer op de jeugd in te zetten). Dat resulteert voor de boekhouding in lagere afschrijvingen. Wat exact het doel is of wordt op dit gebied is meer giswerk door onzekerheden over de reglementen van de transfermarkt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Diepe Zakken: Waarom Ajax nog 100 miljoen euro minder inkomsten moet compenseren
Voor technisch directeur Alex Kroes zijn de middelen op de transfermarkt behoorlijk beperkt.

Afgelopen seizoen was het totaal aan afschrijvingen 50,2 miljoen euro. In de zomer van 2024 werd dat gereduceerd met zo’n 12 tot 13 miljoen euro. Er schijnt momenteel iets van 5 miljoen euro beschikbaar te zijn voor transfersommen (oftewel 1 miljoen aan afschrijving per jaar). Dus Ajax lijkt te mikken op pakweg 35 tot 40 miljoen euro aan totale afschrijvingen.

Transfersommen zijn dus een minder beperkende factor dan salaris. Wel met de kanttekening dat door de gevolgen van de Diarra-zaak de toekomst van het transfersysteem onzeker is. Vooral voor Ajax is dan terughoudendheid bij aankopen verstandig.

Verhuurde spelers een tijdelijke oplossing

Zoals eerder geschreven, komt een deel van de gerealiseerde bezuinigingen van dit boekjaar uit de verhuur van spelers. Salarissen zijn overgenomen en huurvergoedingen betaald. Dat helpt het huidige boekjaar, maar als zij terugkomen, drukken ze volgend boekjaar opnieuw op de kosten.

De verplichte koopoptie van 13.5 miljoen euro van Carlos Forbs lijkt momenteel ver weg. Van de benodigde tien basisplaatsen, heeft hij er halverwege het seizoen pas één weten te bemachtigen. Hij is een ‘dure speler’ voor Ajax, dus dat kan een tegenvaller worden. De andere clausule is die van Naci Ünüvar bij Espanyol, die alleen geldt bij lijfsbehoud in La Liga. Momenteel staan ze net onder de streep op plek 18. Jakob Medic en Borna Sosa spelen wel regelmatig, maar hebben geen koopoptie, voor zover bekend.

Bonussen en extraatjes

Ajax kan wel uitkijken naar enkele extraatjes. Zo is Lisandro Martinez op weg om zijn 2 miljoen euro bonus te behalen door al 24 van de benodigde 30 wedstrijden te hebben gespeeld. Mogelijk dat het goede spel van Jurriën Timber, Edson Alvarez en Mohammed Kudus nog een deel van hun bonussen activeert. Over Kudus gesproken, daar schijnt ook een doorverkooppercentage van 15% te gelden en er spelen enkele geruchten.

Daarnaast kan Ajax nog enkele tonnen sprokkelen via solidariteitsafdrachten bij mogelijke transfers van Donyell Malen (1.3%), Sontje Hansen (3.75%) of andere oud-Ajacieden die misschien een stap zetten deze winter.

Mogelijke winst op enkele overbodige spelers

Naast het besparen van kosten door spelersverkopen zijn er enkele transfers die misschien zelfs winst kunnen opleveren. Onlangs berekende CIES Football Observatory exclusief voor Ajax Showtime de actuele transferwaardes uit. Die waardes kunnen vergeleken worden met het bedrag waarvoor spelers nog op de balans staan. Hieronder enkele voorbeelden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Diepe Zakken: Waarom Ajax nog 100 miljoen euro minder inkomsten moet compenseren
Weet Kroes deze winter al een dure uitgaande transfer te realiseren?

Zo wordt de waarde van Kristian Hlynsson geschat op 12 miljoen euro, terwijl hij als jeugdspeler geen resterende afschrijving meer heeft. Bij verkoop is vrijwel de gehele transfersom ook winst. Net als bijvoorbeeld Jaydon Banel met zijn ingeschatte waarde van 2,5 miljoen euro.

Benjamin Tahirovic wordt geschat op bijna 15 miljoen euro en een transfersom boven de 6,4 miljoen euro levert al transferwinst op. Voor Christian Rasmussen is dat bij een minimale transfersom van 400 duizend euro tegenover een waarde van ruim 3 miljoen euro. Zelfs Owen Wijndals waarde van bijna 6,5 miljoen euro is meer dan de 6,2 miljoen euro die nodig is voor winst in de boekhouding.

Echt geen ruimte voor aankopen

Het is ondertussen al zo vaak gezegd dat supporters het soms niet meer kunnen horen: de financiële middelen van Ajax zijn beperkt. Maar het gaat deze maand nog vaak herhaald worden, en in de zomer opnieuw. En ook volgende winter. Ajax, en met name Alex Kroes, is bezig met een enorme klus om het probleem van 100 miljoen euro minder inkomsten op te lossen. Dat is niet in een paar weken in januari gedaan.

José de la Verde (X: j_berden)

Diepe Zakken seizoen 2024/25:

- Diepe Zakken: Selectiewaarde Ajax steeg met zeker 20 miljoen in drie maanden Farioli
- Diepe Zakken: 'Onwaarschijnlijk dat Ajax nog evenveel inkomsten uit transfers kan genereren als voorheen'
- Diepe Zakken: Waarom transfersommen de grote uitdaging worden deze winter
- Diepe Zakken: Een financiële inhaalslag van PSV en Feyenoord is nog ver weg
- Diepe Zakken: Het jaarverslag toont het meerjarenplan om de club op de rit te krijgen
- Diepe Zakken: Waarom 35 miljoen euro kostenvermindering nog niet voldoende is

Diepe Zakken seizoen 2023/24

- Diepe Zakken: De Europa League begroting: kwalificatie belangrijker dan transferwinst
- Diepe Zakken: Waarom Ajax niet het meeste betaalt aan zaakwaarnemers
- Diepe Zakken: De Malenovic-miljoenen en de lessen voor Kroes
- Diepe Zakken: Verdiensten van verkoop jeugdspelers laten dalende trend zien
- Diepe Zakken: vijf kostenbesparingen om volgend seizoen verlies te beperken
- Diepe Zakken: Europese inkomsten bepalen mogelijkheden voor volgend seizoen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.