De glans is afgelopen weken iets minder, maar het verschil met vorig seizoen is nog altijd groot. Voor een belangrijk deel kan dat toegeschreven worden aan de komst van Francesco Farioli. De selectie waar hij mee werkt, is grotendeels gelijk aan afgelopen jaar, maar hij weet er veel meer prestaties uit te halen. Dat heeft ook zijn weerslag op de waarde van de spelers. En dat alles na pas enkele maanden. Speciaal voor Ajax Showtime rekende CIES Football Observatory uit wat precies dit verschil in waarde is tussen het begin van het seizoen en nu.
Na het desastreus verlopen vorige seizoen gaven velen geen cent meer voor een hoop van de spelers uit de selectie. Vrij letterlijk zelfs, in de zin dat velen van mening waren dat de selectie volledig op de schop moest. De realiteit was dat de bestedingsruimte zeer beperkt was om de selectie te verbeteren. Daarbij was de transfermarkt moeizaam en zo moest Francesco Farioli het seizoen in met vrijwel dezelfde selectie.
De impact van drie maanden Farioli
Vier maanden in het seizoen en de wereld ziet er anders uit. De nieuwe Italiaanse trainer weet in korte tijd de prestaties en het spel duidelijk te verbeteren. Ook organisatorisch blijkt hij invloed te hebben, zo bleek recent uit de aanstelling van een nieuw hoofd Topsport, sportvoedingsdeskundige Martijn Redegeld.
Er kwam meer rust, maar Alex Kroes lijkt toch de grootste uitdaging voor zich te hebben. En de meeste kritiek te krijgen. De transferzomer verliep niet gehoopt en de winterse transferperiode gaat niet makkelijker worden. Daar wordt hij nu geholpen door Francesco Farioli, die de waarde van spelers binnen slechts een paar maanden heeft weten op te krikken. Databureau CIES Football Observatory rekende deze bedragen op verzoek uit.
Tekst gaat verder onder de foto.
Hoe transferwaardes worden berekend
CIES Football Observatory is een onderzoeksgroep binnen het onafhankelijke Internationale Centrum voor Sport Studies (CIES) in Zwitserland. Het meest bekend zijn ze wellicht van hun berekeningen van transferwaardes, of de lijst van meest succesvolle opleidingen. Zo maakt ook Ajax gebruik van hun expertise (en refereren er regelmatig in het jaarverslag aan), net als andere grote Europese clubs en bonden als FIFA, UEFA, ECA, etc.
CIES berekent transferwaardes op basis van hun statistisch model, dat openbaar beschikbaar is en regelmatig geüpdatet wordt. Wat clubs betalen voor spelers is (meestal) geen nattevingerwerk, maar ook niet een volledig rationeel proces. Er zit een bepaalde mate subjectiviteit en onvoorspelbaarheid in wat er geboden wordt. Met dit model weten ze zo’n 85 procent van de betaalde transfersom te verklaren.
De belangrijkste factoren in het model zijn: contractduur, leeftijd en ervaring. Ook wordt er gekeken naar niveau, speelminuten, goals, resultaten en andere eigenschappen van de clubs en competities die bij de transfer betrokken zijn. Hiermee voorspellen ze wat clubs zouden betalen voor spelers op een bepaald moment. Bijvoorbeeld als een club nu Jorrel Hato zou willen overnemen van Ajax, dan zegt het model van CIES dat hij 50,3 miljoen euro (inclusief eventuele bonussen) moet kosten op basis van alle eigenschappen.
Een actuele kanttekening is natuurlijk wel de mogelijke wijzigingen in het transfersysteem en daarmee ook de hoogte van transfersommen, waarover al eerder geschreven is. Desondanks blijft het een relatief objectieve indicator van waardes van spelers.
Hato meest waardevol, Godts grootste stijger
Dan de daadwerkelijke resultaten, te beginnen met de lijst van meest waardevolle spelers op dit moment. Niet verrassend staat Jorrel Hato daar bovenaan, met Brian Brobbey als nummer twee. Verrassender is dat de top vijf bestaat verder uit Kenneth Taylor, Josip Sutalo en Mika Godts. Andere opvallende resultaten zijn Benjamin Tahirovic op plek 6, Kristian Hlynsson op plek 7 en Youri Baas op plek 10. Voor de laatstgenoemde geldt bovendien dat deze waarde bepaald is vóór zijn contractverlenging, dus ondertussen zal hij zelfs nog een stuk hoger staan, richting de top vijf. Hun leeftijd, meer speeltijd dan vorig jaar en relatief lange resterende contractduur dragen bij aan de waarde.
Lager op de lijst vinden we Wout Weghorst op plek 14, Chuba Akpom op plek 17 en Branco van den Boomen op plek 25. Op de onderste vijf plekken zijn o.a. Steven Berghuis, Gaston Ávila en Amourricho van Axel Dongen te vinden. Daar zijn verschillende redenen voor: beperkte contractduur, weinig speeltijd en vooral leeftijd. Zie ook Devyne Rensch, mocht hij een nieuw contract tekenen, dan zal hij ongetwijfeld richting de top vijf gaan qua waarde.
Worden de actuele waardes vergeleken met het begin van het seizoen, zien we Mika Godts als grootste stijger, zowel in absolute waarde als in relatieve waarde. De goede prestaties én de recente contractverlenging zorgen daarvoor. Verder staan Jorrel Hato, Youri Baas en Kian Fitz-Jim hoog op de lijst van stijgers.
De weinige minuten van Kristian Hlynsson, Diant Ramaj en Sivert Mannsverk zorgen ervoor dat zij in de onderste regionen van deze lijst terechtkomen.
Totale waarde aanzienlijk toegenomen
De totale waarde van de huidige selectie komt uit op zo’n 288 miljoen euro. Dat is zo’n 18 miljoen euro meer dan in september dit jaar. Deze vergelijking is niet helemaal geschikt om het effect van de nieuwe trainer goed te beoordelen. Zo was er geen waarde voor Christian Rasmussen en Davy Klaassen aan het begin van dit jaar, omdat de eerste toen gezien werd als speler van Jong Ajax en de ander transfervrij was.
Een betere indicatie is om te kijken naar de spelers die minuten gemaakt hebben tijdens deze periode onder Francesco Farioli. Dat betekent ook het weglaten van (grotendeels) geblesseerde spelers als Sivert Mannsverk, Amourricho van Axel Dongen en Gaston Avila. Ook Daniele Rugani moet buiten beschouwing gelaten worden, omdat hij als huurspeler formeel geen transferwaarde vertegenwoordigt voor Ajax. Op basis van de aangepaste lijst is de totale waarde in nog geen drie maanden met 20 miljoen euro gestegen (+8%).
Een andere vergelijking kan gemaakt worden door een lijst te maken met spelers die zowel vorig seizoen als dit seizoen minuten gemaakt hebben. Dan wordt het verschil groter; een toename van 22 miljoen euro (bijna +10%) van dezelfde spelers die beschikbaar waren voor de trainers van vorig jaar.
Overwegingen voor de winterse transferperiode
De aankomende transferperiode geeft een kans om te werken aan de financiële doelstellingen; de bezuinigingen. Met de onzekerheid over hoe de transfermarkt gaat veranderen vanwege de uitspraak in de Diarra-rechtszaak, is het model van CIES misschien minder bruikbaar, maar het geeft wel inzicht in hoe clubs spelerswaarde beoordelen. Welke spelers kunnen mogelijk nog wat transferwinst opleveren, zonder dat de impact op het team te groot wordt?
Puur naar winstmogelijkheden gekeken zijn Jorrel Hato, Brian Brobbey of Kenneth Taylor het meest interessant, maar zij zijn misschien te belangrijk in de strijd om plek twee. Betere opties zijn de verkoop van Benjamin Tahirovic, Kristian Hlynsson of Christian Rasmussen.
Daarnaast lijkt een eventuele verkoop van Chuba Akpom, Branco van den Boomen of Ahmetcan Kaplan financieel gezien alleen gunstig qua salarisruimte. Wat betreft transfersom is de kans groot op verlies. Hoe belangrijk dat blijkt te zijn, hangt af van hoe clubs zich aankomende transfermarkt gaan gedragen.
Het zijn allemaal afwegingen die ongetwijfeld op dit moment dagelijks besproken worden binnen Ajax. Het aantrekken van Francesco Farioli is in ieder geval financieel gezien gunstig gebleken. Als Ajax dit soort goede besluiten door weet te trekken, kan het mogelijk vrij snel weer uit het sportieve en financiële dal klimmen.
José de la Verde (X: j_berden)
Diepe Zakken seizoen 2024/25:
- Diepe Zakken: 'Onwaarschijnlijk dat Ajax nog evenveel inkomsten uit transfers kan genereren als voorheen'
- Diepe Zakken: Waarom transfersommen de grote uitdaging worden deze winter
- Diepe Zakken: Een financiële inhaalslag van PSV en Feyenoord is nog ver weg
- Diepe Zakken: Het jaarverslag toont het meerjarenplan om de club op de rit te krijgen
- Diepe Zakken: Waarom 35 miljoen euro kostenvermindering nog niet voldoende is
Diepe Zakken seizoen 2023/24
- Diepe Zakken: De Europa League begroting: kwalificatie belangrijker dan transferwinst
- Diepe Zakken: Waarom Ajax niet het meeste betaalt aan zaakwaarnemers
- Diepe Zakken: De Malenovic-miljoenen en de lessen voor Kroes
- Diepe Zakken: Verdiensten van verkoop jeugdspelers laten dalende trend zien
- Diepe Zakken: vijf kostenbesparingen om volgend seizoen verlies te beperken
- Diepe Zakken: Europese inkomsten bepalen mogelijkheden voor volgend seizoen
Plaats reactie