"Football is nothing without fans", is een populair gezegde onder trouwe supporters. Hoeveel skyboxen er ook uit de grond worden gestampt, op de tribune wordt een wedstrijd soms al voor een gedeelte gewonnen. In de rubriek “90 minuten lang” gaan we op zoek naar de kern van de supporterssongs die vandaag de dag worden gezongen in de Amsterdam ArenA. In deel 1, hoe kan het ook anders, "90 minuten lang"; de song waarmee menig stadion werd overstemd.
90 minuten lang zorgt er vandaag de dag voor dat zelfs de mensen met stropdas in spannende eindfases van wedstrijden weleens de moeite nemen om op te staan. Onder begeleiding van de drums knalt de melodie makkelijk door het stadion, maar weinig mensen zullen weten dat de song al minstens tien jaar bestaat bij Ajax-supporters. Het nummer was lang geen absolute stadionhit, maar werd al wel geregeld gezongen. Op het oude 410, op Noord, luidde de tekst destijds als volgt:
'Door passie worden wij gedreven,
niemand die ons stoppen kan,
we zingen, springen en we schreeuwen,
voor onze club uit Amsterdam.'
Het nummer brak toen nog niet echt door en werd in de ijskast gezet, jarenlang. In 2014 keerde het nummer plotseling terug. De tekst was inmiddels aangepast, waardoor ook de melodie iets veranderde. Het couplet van het nummer klonk nu zoals we dat nu nog kennen:
'90 minuten lang,
voor onze club uit Amsterdam,
gekkenhuis op de tribune,
niemand die ons stoppen kan.'
De eerste keer dat 90 minuten lang echt indruk maakte, was bij NAC-uit, op 27 november 2014. Bij het eerste liep het in die eerste periode van het seizoen behoorlijk stroef en er was al van PSV en Groningen verloren. NAC bleek de ideale tegenstander om voor wat opluchting te zorgen. Ajax walste eroverheen en omdat zelfs de hopeloos spelende Kolbeinn Sigthórsson begon te scoren, werd het uiteindelijk 2-5. Onder de meegereisde supporters maakte de opluchting van een zege snel plaats voor blijdschap; het leidde tot een soort spontane afterparty in het vak. Waar de thuisblijvers bij FOX Sports naar Arnold Bruggink konden luisteren, zorgden de uitsupporters voor de (weder)geboorte van een stadionhit. Door het leeglopende Rat Verlegh galmde het minutenlang:
90 minuten lang in het uitvak van NAC Breda.
Een vaste bezoeker van uit- en thuiswedstrijden herinnert zich de wedstrijd tegen NAC Breda nog goed. 'Na wat warmdraaien werd het door het hele uitvak gezongen, in een vak waarover door velen werd en wordt geklaagd, maar die qua compactheid en akoestiek juist ideaal is voor het afstemmen, inzetten en vormgeven van songs. We waren bijna allemaal pas vlak voor het duel binnen door wat logistieke problemen en die energie werd op een goede manier benut. De song galmde tot ver na de wedstrijd snoeihard door een verder leeg stadion. Dat heeft sowieso iets magisch: lege stadions en een uitvak dat nog bommetje vol is. Het kan bijna niet anders dan dat 90 minuten lang nog dagen in de hoofdjes klonk. Aanstekelijker bestaan ze bijna niet. In tegenstelling tot wat andere nummers is dit nummer multifunctioneel. Het kan Ajax over een dood punt helpen tijdens een wedstrijd en het leent zich als heerlijk nummer tijdens een entrada of als feestnummer.'
90 minuten lang werd in zekere zin een opvolger van bijvoorbeeld een Dale; iets dat je niet zomaar inzet, maar juist op momenten dat je als (uit)vak je aanwezigheid duidelijk wil maken. Op 26 november 2015 kende het nummer zijn absolute hoogtepunt. Ajax lootte voor de tweede keer in korte tijd Celtic en tijdens de eerste editie van die tweeluik was het uitvak al in staat gebleken om Celtic Park te overstemmen. In 2015 maakten de Schotten kennis met 90 minuten lang. Tijdens de wedstrijd ging het nummer al oorverdovend hard, na de wedstrijd zorgde matchwinner Vaclav Cerny voor een nieuwe afterparty. Ruim een jaar na NAC-uit was het nummer inmiddels ook bij de spelers bekend. "Oh ja, die ken ik", horen we Cerny zeggen als hij als matchwinner van die wedstrijd (1-2 winst) mag inzetten:
Vaclav Cerny zet 90 minuten lang in voor het uitvak.
Teken van broederschap
Maar waarom werd het 90 minuten lang in de nieuwe vorm zo populair? Een belangrijke reden is de verbroedering onder de supporters die het teweeg bracht. Waar Vak 410 al die jaren stond voor het negentig minuten lang steunen van de ploeg, was dit een uitermate geschikt nummer om dat kracht bij te zetten. Bij een achterstand, bij een gelijkspel in minuut 85… 90 minuten lang werd een teken van verbroedering tussen supporters en spelers, maar ook tussen supporters onderling. Een heel vak dat de armen om elkaars schouders slaat en springend inzet, maakt indruk. Zo vreemd was het dus niet dat Cerny het nummer wel kende in 2015. 'Het is een song die vaak massaal gaat en dat is (lang) niet met alle songs zo', aldus een trouwe supporter.
Inmiddels is de song een ingeburgerd stadionnummer, dat indruk maakt in vrijwel alle (inter)nationale stadions waar Ajax speelt of waar de supporters komen. Bijvoorbeeld bij een entrada onder de tunnel bij de Amsterdam ArenA, tijdens weer een zege in Eindhoven tegen PSV of bij de laatste open training voor de Klassieker tegen Feyenoord. Kleine kinderen worden ermee opgevoed en vaders met kantoorbanen gooien voor dit nummer de schroom van zich af. 'Maar de eerste keer maakte hij het meeste indruk. Geen enkele keer werd het intenser dan in Breda. Al liep hij ook lekker bij wedstrijden in Heerenveen, Almelo, Tilburg, Alkmaar, Arnhem, Nijmegen en ó zo tergend hard in Eindhoven. En in Cupfinals is deze song ook ideaal. Laten we snel weer een keer de finale halen... De laatste keer was Ajax - Panathinaikos, sowieso één van meest culturele wedstrijden die er bestaan op papier, omdat we helaas niet tegen Boca Juniors spelen. Tegen Legia wordt het hopelijk ook lekker.'
90 minuten lang tijdens Ajax - Pana. Voorbeeld hoe het tegen Legia moet
Het nummer bleef niet alleen in Ajax-kringen populair. Het origineel komt uit Argentinië, waar supporters van Boca Juniors zingen dat Diego Maradona groter is dan Pele. Het Brasilero, Brasilero que amargado se te ve werd ook weleens door supporters van het Argentijnse elftal gezongen en toen het nummer bij Ajax doorbrak, duurde het niet lang toen de vrienden uit Israël bij Maccabi Tel Aviv een eigen tekst verzonnen. Na een bezoek aan 410 maakten zij hun eigen versie. De impact wordt tot slot mooi samengevat: 'De song is opzwepend, aanstekelijk, niet al te moeilijk qua (hoeveelheid) tekst en redelijk simpel op ritme te houden. Al is dat laatste wel een aandachtspunt in Nederland. Niet te snel zingen, rustig aan please, tijd genoeg, haha!'
Bas de Wit en Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg)
Nu 50 procent korting op de warming up shirts.
Plaats reactie