Vier Nederlandse TV-aanbieders willen zich inzetten voor het Nederlandse voetbal en voor het kijkplezier van alle voetballiefhebbers, zo meldt De Telegraaf. DELTA, KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hebben gezamenlijk de Eredivisie CV (ECV) benaderd met een voorstel om voetbal via de televisie toegankelijker te maken. Ze willen in gesprek met de ECV over de televisierechten van de Eredivisie vanaf 2025.
De Nederlandse TV-aanbieders hebben samen het bereik om eredivisievoetbal in alle Nederlandse huishoudens beschikbaar te maken, zo schrijft De Telegraaf. Het betaald voetbal moet in Nederland toegankelijk blijven voor iedereen. De krant schrijft van een win-win-win situatie voor de voetbalfans, clubs en Nederlandse TV-aanbieders dankzij dit voorstel.
Er ligt nu een uitgewerkt inhoudelijk voorstel op tafel, aldus De Telegraaf. De voetbalrechten in Nederland worden nu beheerd door de Eredivisie CV en een buitenlandse partij. De vier TV-aanbieders willen de rechten volledig terug naar Nederland halen door middel van dit voorstel.
Hoogte van de bedragen worden niet naar buiten gebracht
Volgens De Telegraaf is het voorstel naar het bestuur van de Eredivisie CV gestuurd. De ECV gaat zich de komende tijd, in samenwerking met de 18 clubs uit de Eredivisie, over het voorstel buigen. Een belangrijk aspect van het voorstel is dat de vier TV-aanbieders geen uitsluiting op het gebied van uitzending zullen vragen. Iedereen kan het Nederlandse betaald voetbal dan live volgen.
Er worden geen verdere details gedeeld en ook de hoogte van de bedragen worden niet naar buiten gebracht, zo schrijft De Telegraaf. De ACM (Autoriteit Consument & Markt, red.) is aan het begin van het initiatief op de hoogte gebracht en zal erbij worden betrokken zodra dit nodig is.
Update - 07.15 uur (18 april 2023) - 'Nederlandse kabelaars lijken te laat om uitzendrechten weg te kapen bij ESPN'
Het kwartet kabelaars - KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en DELTA - dat de voetbalrechten in Nederland wil overnemen van ESPN heeft nog altijd geen gesprek gehad met Eredivisie CV-directeur Jan de Jong. De gedachte hierachter is dat De Jong al een beslissing zou hebben genomen en dat hij hoopt op 8 mei groen licht te krijgen voor de ESPN-deal, zo meldt De Telegraaf dinsdagochtend.
Of de brief van de vier aanbieders nog voor een verandering kunnen zorgen, is afwachten. Volgens De Telegraaf ligt dit echter niet voor de hand. Als het De Jong lukt om op 8 mei een vijfzesde meerderheid (vijftien van de achttien Eredivisie-clubs) voor elkaar te boksen, dan is ESPN tot 2035 de zender die live de wedstrijden van de Eredivisie uitzendt.
Enkele clubs, waaronder Ajax, Feyenoord en PSV, zouden graag zien dat de ECV het voorstel van de vier kabelaars serieus neemt. De reden: wellicht zit er meer geld in het vat voor alle Eredivisie-clubs. 'De clubs zouden de twee partijen ook tegen elkaar kunnen uitspelen om zo een hoger bedrag te incasseren. Tevens vinden zij de looptijd tot medio 2035 wel erg lang', zo schrijft De Telegraaf.
Andere clubs zouden weer tevreden zijn over het bod van ESPN en tevreden over ESPN als televisiepartner. Daarnaast geven zij de voorkeur aan snelle financiële zekerheid boven 'de boer op gaan' met de televisierechten. 'Zelfs als die volgend jaar op de markt meer zouden kunnen opleveren. Waarbij ESPN overigens altijd het matching right houdt, het recht om evenveel te bieden als het hoogste gedane bod', voegt De Telegraaf eraan toe.
Update ll - 21.50 uur (25 april 2023) - 'Nederlandse kabelaars leggen bod neer voor uitzendrechten Eredivisie'
Het viertal kabelaars - KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en DELTA - dat de wens heeft de voetbalrechten in Nederland van ESPN over te nemen, heeft dinsdag een bod bij Eredivisie CV-directeur Jan de Jong en de mediacommissie van de Eredivisieclubs neergelegd. Dit meldt De Telegraaf Het bod zou over een contractsperiode van tien jaar (2025-2035) twee miljard euro bedragen, terwijl het huidige bod van ESPN anderhalf miljard euro bedraagt. De Jong en de mediacommissie zullen de clubs nu nader informeren, waarna een oordeel over de op tafel liggende aanbiedingen zal moeten worden geveld.
Plaats reactie